Gerçek ve tüzel kişiler de PTT acentesi açabilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2007 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PTT şubesi bulunmayan belde ve köyler ile diğer yerleşim yerlerinde gerçek ve tüzel kişiler de PTT acentelikleri açabilecek.

Gerçek ve tüzel kişilerin acentelik açmak suretiyle PTT adına görev yapabilecekleri koşulları belirleyen ?PTT Acentelikleri Yönetmeliği? Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, acentelikler belli esaslara göre açılıp, özel hukuk hükümlerine dayanılarak hazırlanan sözleşme ile bağlı olduğu PTT merkezinin denetim ve gözetiminde olacak.

Acentelikler; il ve ilçe merkezleri dışında, PTT şubesi bulunmayan belde ve köyler ile diğer yerleşim yerlerinde, sürekli veya mevsimlik olarak açılabilecek.

Acentelik açılacak yerler tespit edildikten sonra; PTT'nin resmi internet sitesinde, başmüdürlükler ve merkez müdürlüklerin ilan tahtalarında; beldelerde belde belediyelerince hoparlör veya diğer ilan vasıtalarıyla köylerde köy odalarında veya diğer ilan vasıtalarıyla bir hafta süreyle duyurulacak.

Duyuruda duyurunun bitim tarihinden itibaren on günlük başvuru süresi tanındığı belirtilecek ve bu sürenin sonunda başvurular değerlendirilmek üzere PTT Genel Müdürlüğüne gönderilecek.

ACENTELERDE ARANACAK ŞARTLAR

Acentelik başvurusunda bulunan gerçek kişilerde ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilerin temsilcilerinde aşağıda belirtilen şartlar aranacak:

?Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, reşit ve mümeyyiz olmak, kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak, altı aydan fazla hapis ya da affa uğramış olsalar bile zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli yada taksirli iflas veya yüz kızartıcı bir eylemden dolayı hürriyeti kısıtlayıcı bir cezadan hükümlü bulunmamak, askerliğini yapmış, tecilli veya muaf olmak, en az lise veya dengi okul mezunu olmak, PTT merkez müdürlüğünce yönetmeliğin 11 inci maddesine göre uygunluğu kabul edilen bir iş yerini temin etme imkanına sahip bulunmak.?

Acenteliğe istekli olan gerçek ya da tüzel kişiler, PTT merkez müdürlüğüne bir dilekçe ile başvuracak. Acentelik başvurusu uygun görülen kişi Genel Müdürlükçe acente olarak görevlendirilecek ve görevine başlaması ilgili başmüdürlüğüne, başmüdürlüğünce de ilgili PTT merkez müdürlüğüne bildirilecek.

Acentelik sözleşmesi en az bir yıl süreli yapılabilecek ve taraflar sözleşme süresinin bitiminden en az bir ay önce sözleşmeyi fesih iradesini yazılı olarak bildirmedikleri takdirde, sözleşme aynı şartlarda bir yıl daha uzamış olacak.

Acenteler, görevlerini yaparlarken PTT memurları gibi sorumlu olacaklar ve acentelikler, o yerin idari yönetimine göre en yakın PTT merkezine bağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber