ÖSS jokerleri sorguda... Şebekeyi bir dersane sahibi organize etmiş

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Haziran 2007 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hasan KIRMIZITAŞ- Mehmet EZER- Ufuk AKTUĞ- Kerim KIRPAÇ/ŞANLIURFA, HATAY, ADANA, (DHA)

ŞANLIURFA'da ÖSS sınavında sahtecilik yapan ve toplu kopya çektiği iddiasıyla gözaltına alınanların sayısı 49'a yükseldi. 4 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan 1'i kadın, 2'si öğretmen 49 kişinin polisteki sorgusu sürerken, olayla ilgili biri kadın 2 kişi de aranıyor. Bir dersanenin sahibinin organize ettiği öne sürülen şebekenin ?üniversite garantisi' adı altında adaylardan 5 ile 60 bin YTL arasında para aldığı iddia edildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 4 ay önce Şanlıurfa'da özel bir dersanenin sahibi ve bir öğretmenin ÖSS sınavına girecek öğrencilere, sınavı kazanma garantisi verdikleri ihbarını aldı. Bunun üzerine harekete geçen polis, dersane sahibi Halis Ata ile aynı dersanede görev yapan öğretmen İmam Demir'i takibe aldı.

Bu kişilerin, ÖSS'ye girecek öğrencilere sınavı kazanarak üniversiteye girme garantisi verdikleri, bunun karşılığında ise 60 bin YTL'ye kadar para talep ettiğkleri belirlendi. İki öğretmenin yanı sıra yakın çevrelerindeki bazı kişilerin de organize şekilde çeteye dahil oldukları, Adıyaman, Mersin, Hatay ve İskenderun'da ÖSS'ye girecek öğrencilerle pazarlık yaptıkları ortaya çıkarıldı. Çete üyelerinin öğrencilerden paranın yarısının peşin, yarısının ise sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra almak üzere anlaştıkları ve bu yöntemle 30'un üzerinde öğrenciden para aldıkları saptandı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

İddiaya göre, çete üyeleri anlaşmaya vardıkları öğrencilerden bazılarının yerine üniversitede okuyan bilgili öğrencileri kullandı. Plana göre ?joker' olarak bilinen her branşta uzman birer üniversite öğrencisi, hazırlanan sahte nüfus cüzdanı ve sınav belgesiyle başka kişilerine yerine sınava girip çözdüğü soruların yanıtlarını, kısa sürede dışarı çıkarak, cep telefonu mesajıyla diğer öğrencilere aktaracaktı.

SINAVA CEP TELEFONU İLE GİRDİLER

Çeteden üniversite garantisi alan öğrenciler, sınav salonuna ince yapılı cep telefonlarını, iç çamaşırlarına veya koltuk altlarına yerleştirerek sınav salonuna girmeyi başardı. Sınav salonuna girdikten sonra, tuvalet ihtiyacı bahanesiyle lavaboya giden öğrenciler telefonlarını burada iç çamaşırı ve koltuk altlarından çıkarıp kolayca ulaşabilecekleri ceplerine yerleştirdi. Aynı öğrenciler, daha sonra çete üyelerinin cep telefonuyla gönderdikleri mesajlarda yazılı soru numarasındaki doğru cevabı soru kitapçığındaki şıklar arasından işaretledi. Adıyaman, Hatay, Mersin, Şanlıurfa, İskenderun ve Birecik'te, aynı yöntemle sınava giren öğrencileri önceden tespit eden polis, bu kişilerin sınava girecekleri okullarda önlem aldı. Polis, sınav sırasında bu kişileri sınıflarında gözaltına almanın, diğer öğrencilerin konsantrasyonlarını etkileyebileceği düşüncesiyle sınav sonunu bekledi.

CEP TELEFONU VE KULAKLIKLA YAKALANDILAR

Polis, sınav sonunda tespit ettiği öğrencileri sınav salonundan çıkarken, diğer şebeke üyelerini ise Şanlıurfa'da tek tek gözaltına aldı. Öğrencilerin üzerlerinde yapılan aramada 30'a yakın ince yapılı cep telefonu ile kulaklık ele geçirildi. Sınava başkalarının yerine giren ve doğru cevapları diğer öğrencilere ulaştıran üniversite öğrencileri ise sahte nüfus cüzdanı ve sahte sınav belgeleri ile yakalandı.

ŞANLIURFA'YA GETİRİLDİLER

4 il ve 2 ilçede eş zamanlı düzenlenen operasyon kapsamında Adıyaman'da 1, Mersin'de 2, Hatay'da 12, Şanlıurfa kent merkezinde 18 ve Birecik İlçesi'nde ise 16 olmak üzere toplam 49 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 30'undan fazlasının öğrenci, diğerlerinin ise organizasyonu sağlayan çete üyeleri olduğu belirlendi. Zanlılar dün akşam saatlerinden itibaren getirildikleri Şanlıurfa'da sorgulanmaya başlandı.

ÇOĞUNLUĞU AŞİRET ÜYESİ ÇIKTI

Öte yandan gözaltında sorgulaması devam eden ve suçlamaları kabul etmeyen öğrencilerin büyük bölümünün bölgedeki aşiret üyelerinin çocukları oldukları da anlaşıldı.

Bir yıldır soruşturuluyor

ADANA'da da geçen yıl ÖSS'de joker skandalı yaşanmıştı. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olan 24 yaşındaki Zerrin Yiğitalp, Özel Bilkent Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi 25 yaşındaki Esma Atlıhan'ın yerine ÖSS sınavına girerken suçüstü yakalanmıştı. Şanlıurfalı Atlıhan'ın, 4 bin YTL karşılığında arkadaşı Yiğitalp'ı yerine joker olarak sınava soktuğu ortaya çıkmış, her ikisi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Atlıhan'ın yerine sınava girerken yakalanan Zerrin Yiğitalp, poliste çelişkili ifadeler vermişti. İlk ifadesinde Atlıhan'ı tanımadığını söyleyen Yiğitalp, 4 bin YTL karşılığında sınava girdiğini iddia etmiş, daha sonraki sorgusunda ise, ?Esma ile okuldaki arkadaşlarımız aracılığıyla tanıştım. Bir sohbet sırasında, geçen yıl sınıfta kaldığını, bu yılda kalacağını, başka bir üniversite kazanamazsa ailesinin kendisini Şanlıurfa'ya götürüp evlendirilmesinin söz konusu olacağını söyleyince hatır için yerine ÖSS sınavına girmek istedim. Esma, sınav giriş belgelerini de bana Seyhan Oteli önünde verdi'' demişti. Atlıhan da, bu ifadeyi doğrulamıştı.

Cumhuriyet savcısı, aradan bir yıl geçmesine karşın ÖSS sahtekarlığı ile ilgili soruşturmayı sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber