Maaşlara hedeflenen enflasyon ayarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2007 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Planlama Teşkilatı, kamu kesimindeki ücret ve maaşların 2008-2020 döneminde de hedeflenen enflasyon dikkate alınarak belirlenmesini öngördü.

DPT tarafından hazırlanan, Bakanlar Kurulunca kabul edilerek bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Programa göre, 2008-2010 yıllarını kapsayan program döneminde, kamudaki personel istihdamına ilişkin sınırlamalar devam ederken, performansa dayalı ücret sistemine geçilecek. KİT'lerde mal ve hizmet fiyatları, piyasa şartlarına uygun belirlenecek ve Türkiye'nin otomotiv, beyaz eşya, makine ve elektronik sektörlerinde üretim merkezi olmasına çalışılacak.

Programda, önümüzdeki 3 yıllık süreçte, makroekonomik politikalara ilişkin bazı hedefler şu şekilde sıralandı:

-İhracat odaklı büyüme stratejisinin sürdürülecek.

-İstikrarlı bir büyüme için mali disiplin korunacak, anti enflasyonist süreci destekleyen para politikasına devam edilecek.

-Kamu kesiminde ücret ve maaşlar, gelir politikaları çerçevesinde hedeflenen enflasyon dikkate alınarak belirlenecek.

-Merkezi Yönetim Bütçe Kanunlarında kamu kesiminde, yeni personel istihdamına ilişkin sınırlamalara yer verilmeye devam edilecek.

-Ücret sisteminin sadeleştirilmesini, kamu personelinin mali ve özlük haklarına ilişkin dengesizlik ve adaletsizliklerin giderilmesini, performansa dayalı ücret sistemine geçilmesini, mevcut statü sayısının azaltılmasını esas alacak kapsamlı bir personel reformu hayata geçirilecek.

-İşsizlik Sigortasından yararlanma koşulları iyileştirilecek.

KİT'LERDE FİYAT POLİTİKASI

-KİT'lerdeki kurumsal yönetim sistemi projesi tamamlanacak.

-Fiyatlandırma başta olmak üzere KİT'lerin tüm işletmecilik politikaları, genel yatırım ve finansman kararnamelerinde öngörülen hedeflere ulaşacak şekilde, piyasa şartlarına uygun olarak belirlenecek ve etkin bir şekilde uygulanacak.

-KİT'lerin atıl durumda bulunan gayrimenkullerinin değerlendirilmesinde rayiç bedel esas alınacak.

-KİT'lerin zarar eden işletme birimleri, fonksiyonları da dikkate alınarak tasfiye edilecek.

-KİT'lerde atıl istihdamın azaltılmasına yönelik tedbirlerin uygulanması sürdürülecek, ancak nitelikli personel ihtiyacının karşılanması için gerekli tedbirler alınacak.

-Toplam borçlanma, ağırlıklı olarak TL cinsinden ve sabit faizli enstrümanlarla gerçekleştirilecek. Piyasa koşulları izin verdiği ölçüde borçlanmanın vade yapısı uzatılacak.

-Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi ve vergi tabanının genişletilmesine yönelik çalışmalara devam edilecek.

-Gerek kayıt dışılıkla etkin mücadele, gerekse yatırımların ve istihdamın desteklenmesine yönelik politikalar çerçevesinde kamu finansmanının imkan verdiği ölçüde, işlemler ve istihdam üzerindeki vergi benzeri yüklerin düşürülmesine yönelik düzenlemeler yapılacak.

ENFLASYONLA MÜCADELE

-2006 yılı başında uygulamaya konulan enflasyon hedeflemesi rejimi sürdürülecek.

-Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde de enflasyondaki orta vadeli görünüme odaklanacak ve para politikası kararlarını bu doğrultuda oluşturacak.

-Para politikasının hesap verebilirliğini ve şeffaflığını temin etmek amacıyla, enflasyonun hedeften belirgin olarak sapması ya da sapma olasılığının ortaya çıkması halinde, Merkez Bankası, sapmanın nedenlerini ve enflasyonun tekrar hedefe yakınsaması için alınması gereken önlemleri hükümete yazılı olarak bildirecek ve kamuoyuna duyuracak.

-Dalgalı döviz kuru rejimi önümüzdeki dönemde de sürdürülecek.

-Dahilde işleme rejimi yeniden düzenlenecek.

-Özelleştirme işlemleri sonucunda kamunun tütün, elektrik dağıtımı, petrokimya ve telekomünikasyon alanlarından tamamen çekilmesi, bunun yanı sıra şeker üretimi ve liman işletmeciliğindeki payının azalması öngörülüyor.

KAYIT DIŞI EKONOMİ

-Kayıtdışılıkla etkin mücadele kapsamında toplumun tüm kesimlerinin desteklediği bir strateji uygulanacak.

-Ödenmesi gereken verginin doğruluğunu sağlamaya yönelik olarak vergi sisteminde ürün izleme sistemi, ulusal marker uygulaması ve benzeri vergi güvenlik müesseselerinin oluşturulmasına ve etkin şekilde uygulanmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek.

-Kayıtdışı ekonomiyi ödüllendiren, kamuya olan güveni sarsan, kayıtdışılığı özendiren ve kamu gelirlerinde kayba neden olan her türlü af ve borç yapılandırılması beklentisinin önüne geçilecek.

-Yeni sermaye piyasası araçları oluşturulacak.

-Elektrikte serbestleşme süreci ve bu kapsamda dağıtım ve üretim özelleştirmeleri hızlandırılacak.

-Hızlı tren ile yolcu taşımacılığı yaygınlaştırılacak.

-Bölünmüş yol yapımları tamamlanarak ve standartları yükseltilerek mevcut karayolları iyileştirilecek.

-TCDD yeniden yapılandırılacak.

-Ülkemizde su yönetiminden sorumlu bir idari yapı oluşturulacak.

TARIM VE SANAYİ

-Tarımsal destekler, Tarım Stratejisi Belgesi ile Tarım Kanunu çerçevesinde, alan ve ürün temelinde farklılaştırılarak, üretimde etkinliğin sağlanması hedefine yönelik olarak yeniden düzenlenecek.

-İklim değişikliğinin tarım sektörüne muhtemel etkilerinin azaltılmasına yönelik tedbirler alınacak -Orta ve yüksek teknoloji seviyesindeki otomotiv, beyaz eşya, makine ve elektronik sektörlerinde Türkiye'nin üretim merkezi olmasına çalışılacak.

-İstihdam üzerindeki yükler, aktüeryal dengeler de gözetilerek, kademeli bir şekilde azaltılacak.

-İlk ve orta öğretimde etkin bir yönlendirme sistemi kurulacak.

-Sağlık Bakanlığı yeniden yapılandırılarak, düzenleme, planlama ve denetleme rolü güçlendirilecek.

-Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla gerekli önlemler alınacak.

-Zorunlu Deprem Sigortası, bütün ülke, afet türleri ve yapılar kapsanacak şekilde geliştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber