Aşırı Sıcaklara Karşı Alınması Gereken Önlemler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde hava sıcaklığında önemli artışlar meydana gelmiş olup, sıcak havanın önümüzdeki günlerde de etkisini sürdüreceği tahmin edilmektedir.

Yaz mevsimi ile birlikte artan hava sıcaklığı sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Güneşten gelen UV ışınlarının vücuda zarar verdiği bilinmektedir. Güneş ışınları saat 11.00 - 15.00 arasında daha güçlüdür.

Aşırı sıcak ve güneş gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebilmekte, bu durumdan özellikle çocuklar, yaşlılar, yüksek tansiyon, kalp ve akciğer hastalığı olanlar daha çok etkilenmektedir.

Halkımızın aşırı sıcak ve güneş sebebi ile oluşabilecek etkilerden korunmak amacıyla alması gereken önlemler aşağıda belirtilmiştir.

-Zorunlu olmadıkça Çocuklar, yaşlılar, Kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, kronik akciğer hastalığı ve deri hastalığı olanların 11.00 - 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalı.

-Açık renkli, ince , bol, terletmeyen elbiseler giyilmeli ve geniş kenarlı şapka takılmalı, şemsiye kullanmalı

-Hafif yemekler, sulu gıdalar (meyve, salata, çorba) tercih edilmeli. Sık ve az miktarda yenmeli , bol su olmak üzere mineral içeren sıvı içecekler alınmalı, Aşırı yağlı, ağır yiyeceklerden ve alkolden kaçınılmalı,

-UV ışınları cilt kanserlerine de yol açabilmektedir. Bu nedenle güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kremi sürülmeli,

-Ultraviyole ışınlardan koruyucu güneş gözlükleri kullanılmalı,

Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması için de dikkatli olunmalı; bulantı, kusma, baş ağrısı, huzurluk gibi belirtiler görüldüğünde bol sıvı alınması, hemen gölge ve serin bir yere geçilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda sıvı kaybına bağlı ishal ve kusma meydana gelebilir. Uzun süren ishal durumlarında mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

-Sahil kenarlarında yaşayan vatandaşlarımızın güneşin etkili olduğu öğlen saatlerinde denize girmemeii,

- Boğulmalara karşı özellikle deniz kenarlarında ve havuz kenarlarında çocuklar yalnız bırakılmamalı

-Özellikle tarlada çaılşan çiftçilerimizin sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde çalışmalı ve mutlaka şapka takmalı,

Aşırı sıcağa maruz kalmış kişiler için en yakın sağlık kuruluşundan ya da 112'den yardım isteyin.

Dr. İ. Hakkı ÇELİK

Bursa İl Sağlık Müdürü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber