Düşük maaşlı işçiye yüzde 25.4 zam

Kaynak : Yeni Asya
Haber Giriş : 27 Haziran 2007 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile işçi temsilcileri arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 140 YTL seyyanen zam yapılması üzerinde uzlaşıldı. 140 YTL seyyanen zam ile ortalama maaşa yüzde 10, en düşük maaş alan kamu işçisine ise yüzde 25. 4 oranında zam yapılmış oldu. Ayrıca düşük maaşlılara iyileştirme zammı adı altında ek 50 YTL zam yapılması konusunda uzlaşma sağlandı. Kamuda çalışan yaklaşık 320 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 4. turu dün gerçekleşti. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen görüşmeye, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'ın başkanlık ettiği konfederasyon heyeti katıldı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Türk-İş Başkanı Salih Kılıç arasında süren ve son rötuşları yapılan uzlaşmada şu sonuçların ortaya çıktığı bildirildi: Kamu işçisine oransal değil seyyanen zam yapılmış oldu. Miktar ise 140 YTL olarak belirlendi. 140 YTL seyyanen zam hesabıyla, 1400 YTL üstünde maaş alanlar için yıllık yüzde 10 zam yapılmış oldu. En düşük işçi maaşı 550 YTL olduğu için, bu kesimdeki işçiler için zam oranı yaklaşık yüzde 34 olarak gerçekleşti. Ayrıca en düşük maaş grubundakilere 50 YTL iyileştirme zammı yapılması için de uzlaşmaya varıldı.

İşçi temsilcileri memnun

Yapılan görüşmelerin ardından taraflar basının karşısına çıktı. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Toplu sözleşmelere esas olacak bir mutabakat metininde uzlaşma noktasına geldik. Kamuda çalışan brüt ücretleri 900 YTL'nin altında bulunan işçilerimize 50 YTL'lik bir iyileştirme zammı yapılmasında mutakabat sağladık" dedi. Bakan Şahin, 2007 yılı için seyyanen 140 YTL zam yapılmasında mutabakata vardıklarını vurgulayarak, 2008 yılı ilk altı ayı için ise yüzde 3, ikinci altı ayı için de yüzde 3'lük maaş zammında anlaştıklarını söyledi. Şahin, ayrıca verilen zam oranlarının enflasyon oranının altında kalması durumunda enfasyon farklarının da işçi maaşlarına yansıtılacağını açıkladı. Şahin, yapıcı tutum takındıkları için Türk-İş Başkanı ve temsilcilerine teşekkür etti. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ise, toplu sözleşme farklarının da imza tarihinden itibaren 4 ay içinde işçilere ödeneceğini belirterek, toplu iş sözleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber