Antalya'da siesta tatili uygulamasına geçilmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2007 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da siesta tatili olmalı mı?

Emin Demir

Akdeniz Üniversitesi (AÜ)

Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, birçok Akdeniz ülkesinin şehirlerinde olduğu gibi Antalya'da da siesta tatili uygulamasına geçilmesini istedi.

Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da yaz aylarının aşırı sıcak geçtiğini, bu sıcaklar karşısında iş veriminin çok düştüğünü belirterek Antalya'da dört saat süre ile siesta tatili uygulamasına geçilmesini istedi. Siesta'nın, Akdeniz ülkelerinde uygulandığına işaret eden Neyişçi, Antalya'da da kamu kurum ve kuruluşları ile özel iş yerlerinde zorunlu olarak siesta uygulaması yapılması gerektiğini savundu.

Antalya'da 1983 yılına kadar siestanın uygulandığını belirten Neyişçi, o dönemde resmi kurum ve kuruluşlar ile özel işyerlerinin 07.00 - 15.00 saatleri arasında çalıştığını hatırlattı. Bu uygulamanın hem iş verimini artırdığını hem de tasarruf sağlandığını kaydeden Neyişçi, şunları söyledi:

"Antalya'nın yıllık enerji tüketimi 550 milyon kilovatsaattir.

Antalya'da günde dört saat süre ile kamu ve özel iş yerlerinde siesta uygulanmalı. Bu süre içinde sadece kamu ve özel iş yerlerinden sağlanacak elektrik tasarrufu 1 milyon kilovatsaat olacaktır. Siesta uygulaması ile Antalya'da sadece iş yerlerinden dört ayda 90 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi tasarrufu sağlanır." Neyişçi, siesta ile sadece elektrik enerjisi tasarrufu sağlanmayacağına da işaret ederek sözlerini şöyle tamamladı:

"Küresel ısınmaya en önemli etki karbondioksit gazlarıdır. 1 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisi atmosfere 700 ton karbondioksit gazı veriyor. Siesta ile bir günde tasarruf edilecek 1 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi ile 700 ton karbondioksitin atmosfere gitmesi engellenecek. Barajlarda daha az su harcanacak. İş yerleri, öğle saatlerinde zaten satış yapamıyorlar. Siesta ile hem küresel ısınmanın önlenmesine katkı sağlanacak hem de büyük bir tasarruf sağlanmış olacak, iş verimi de artacak. Yetkililer bunları mutlaka dikkate almalıdırlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber