Financial Times Sivas'ın nabzını tuttu

Haber Giriş : 27 Haziran 2007 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 22 Temmuz'da yapılacak seçimlerde ana konusunun ?İki Türkiye vizyonu? olduğu öne sürüldü. Financial Times gazetesi, son yıllarda Türkiye'deki siyasete ?laik soldan dindar muhafazakar sağa kayma?nın damgasını vurduğunu belirterek ?İki Türkiye vizyonu ? biri laik, diğer demokratik ? bu seçimin ana konusu? diye yazdı.

22 Temmuz seçimleri öncesi Sivas'a giderek kentin nabzını tutan Financial Times gazetesi, izlenimlerini ?Türkiye'nin kavsağındaki kent? başlıklı haberinde aktardı.

Sivas'ın Kurtuluş Savaşı'nda oynadığı rolüne dikkat çekerek ?Eğer Türkiye'de bir muhalefet kalesi olacaksa bu da Sivas olmalıydı? ifadesini kullanan gazete, Sivas'taki Atatürk heykelinin yanındaki ?Cumhuriyet burada kuruldu? yazısına dikkat çekerek ?Ancak seçime bir aya kala Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet, pek de modern sayılmayacak kentte geriliyor gibi? yorumunu yaptı.

SAĞA KAYMA SİVAS'TA DAHA BELİRGİN

Bir zamanlar Sivas'ta en büyük siyasi güç olan ve 1980 öncesi rahatça seçimleri kazanan CHP'nin varlık gösterebilmek için mücadele ettiğini kaydederek şöyle devam etti:

?Son on yıllarda Türkiye'deki siyasete damgasını vuran laik soldan dindar muhafazakar sağa aşamalı kayma, belki Sivas'ta Türkiye'nin diğer tüm yerlerinden daha belirgin.?

Sivas'taki yerel AKP ve CHP politikacılarının görüşlerini yansıtan Financial Times, Sivas'taki sağa kaymadan en çok AKP'nin yaralandığını belirtti.

İngiliz gazetesi, Sivas'ta sağa yönelişte en büyük faktörün göç olduğunu, civarındaki illerden Sivas'a göç edenlerin beraberlerinde muhafazakar, kırsal ve kasaba alışkanlıklarını taşıdıklarını dile getirdi.

22 Temmuz seçiminin ?Türkiye'nin laikleri ile AKP arasındaki çatışmayı çözmek amacıyla? düzenlediğini yazan gazete, AKP'nin eşi türbanlı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanlığı adayı göstermesinin anayasal bir krizi tetiklediğini belirtti.

CHP'nin hükümeti laikliği zedelemekle suçladığı AKP'nin Gül'ü atamak için demokratik bir yetkisinin olduğunu söylediğini kaydeden gazete ?İki Türkiye vizyonu ? biri laik, diğer demokratik ? bu seçimin ana konuları? ifadesini kullandı.

ŞENER'İN ADAY OLMAMASI AKP'NİN SİVAS'TAKİ OYUNU ETKİLEYEBİLİR

Geçen seçimlerde AKP'nin Sivas'taki altı milletvekiliden beşini, CHP'nin ise, birini elde ettiğini belirten gazete, şu yorumu yaptı : ?Sivas'ta CHP lehindeki bir faktör, kentin en önemli milletvekili, hükümetin önde gelen ve saygı duyulan üyesi Abdüllatif Şener'in, yeniden seçime katılmamasıdır. Bu AKP'ye verilen desteği olumsuz etkileyebilir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber