Tüketici hakları ilkokulda ders olsun

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2007 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği'ne göre tüketici hakları ilkokul'dan itibaren öğrenilmesi gerekiyor.

Tüketiciler Birliği, Türkiye'de bilinçli tüketici oranının yüzde 1 civarında olduğunu, bunun artırılması için tüketici haklarının ilkokul çağlarından itibaren öğrenilmesi gerektiğini bildirdi.

Tüketiciler Birliğini Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, Türkiye'de bilinçli tüketici olmak için hiçbir çaba gösterilmediğini söyledi.

Yapılan duyurular ve önerilere karşın ülkede birçok kişinin tüketici haklarına dair en küçük bilgisinin olmadığını vurgulayan Özer, yasal zorunluluk getirilmesiyle okullarda tüketici haklarının eğitsel kol çalışmalarıyla öğretildiğini kaydetti.

Bilinçli tüketiciliğin, kısıtlı eğitsel kol çalışmasıyla öğrenilmesinin zor olduğunu ifade eden Özer, şunları söyledi:

?Çünkü okullardaki bu çalışmalar yeterli değil. Türkiye'de bilinçli tüketicilik oranı yüzde 1 civarında. Bu oranı yıllardır geçemiyoruz. Bunun işin yolu, ilköğretim çağlarında yapılan eğitsel kol çalışmaları değil tüketici haklarının ders olarak okutulmasından geçiyor. Müfredata kesinlikle temel hukuk adı altında bir ders konulmalı. Bu ders kapsamında da temel hukuk bilgisi, insan hakları ve tüketici hakları konularında eğitim verilmeli.?

Özer, kanun, yönetmelik ve hukukun ne anlama geldiğinin küçük yaşlarda öğrenilmesi gerektiğini belirterek, ?Günümüzde hangi konularda nereye şikayet başvurusu yapılabileceğini kimse bilmiyor. Su denilince ilk akla DSİ geliyor. Birçok kişi sağlıksız su konusunda DSİ'ye dilekçe veriyor. Bu konuda ilgili Sağlık Bakanlığıdır. Okuma yazma öğrenirken çocuklara H harfinin hukuk, T harfinin ise tüketici kelimeleriyle öğretilmesi gerekiyor? dedi.

ÇOCUK GÖZÜYLE BİLİNÇLİ TÜKETİCİLİK

Konya kent merkezinde bir ilköğretim okulunda eğitsel kol çalışmaları kapsamında oluşturulan bilinçli tüketici panosunda çocukların kaleme aldığı yazılar bulunuyor. Panodaki yer alan öğrencilerin bilinçli tüketici tanımları okuyanları hem şaşırtıyor hem de düşündürüyor.

Panodaki yazılardan bazıları şöyle:

?-Kendimize yetecek kadar ekmek almalıyız. Eğer bayat ekmekleri yiyemiyorsak sütçünün ineklerine vermeliyiz.

-Hakkını savunan, israftan kaçınan, gördüğüne duyduğuna kanmayan, alacağı şeyi araştıran ve sonra alan kişi bilinçli tüketicidir.

-Bir kişi çocuğuna pantolon aldığında ve bu pantolon 2-3 gün sonra makineye atıldığında çekerse, sonra bu kişi pantolonu mağazaya götürüp yenisini ya da parasını alırsa bilinçli tüketicidir.

-Ampulü boş yere açık bırakmamalıyız, suyu boşa akıtmamalıyız. Alışverişte kaliteye önem vermeliyiz.

-Güzel Türkiyemiz bizi bekliyor. Bayat ekmekleri çöpe atmak yerine tost makinesinde kızartabiliriz. Dişlerimizi fırçalarken suları kapatmalıyız. Duş ve küveti doldurmak yerine kovayı doldurmalıyız.

-Dikkat sonumuz kötü... Her yerde sular çekiliyor. Ya ekmekler... Onları da 'bayatladı' diye çöpe atıyoruz. Halbuki az ekmek alıp bayatlamadan yiyebiliriz.

-Dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatmalıyız. Açık tutarsak bilinçli tüketici olamayız. Yağmur yağmadığı için barajlarımız ve yer altı sularımız tükeniyor.

-Bildiğimiz haklarımızın üzerinde durmayıp, sorunu hızlıca çözmek yerine küçük de olsa zararlarına katlanıyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber