Belediyeden ağaç kesen site sakinlerine ilginç ceza

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2007 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir'in Erdek ilçesinde bir sitenin sakinleri, deniz manzarasını kapattığı gerekçesiyle zakkum ağaçlarını kesince, Erdek Belediyesi kesilen ağaçların yerine, üzerinde site sakinlerini eleştiren ve kesilen ağaçları anlatan yazıların da bulunduğu billboardlar dikti.

Erdek Çuğra mevkiinde kumsalla yürüyüş yolu arasına belediye tarafından yerleştirilen panolarda kesilen ağaçların öyküsü anlatılıyor. Panolarda, "Bu bilboardlar buraya konulmadan önce palmiyeler arkasında 27 yıl önce dikilen zakkum ağaçları vardı. 27 yılda her yıl 5-6 santim büyüyerek yaklaşık 2 metre boyunda doğal bir yeşil perde oluşturmuşlardı. 27 yıl önce dikilmeslerinin amacı yürüyüş yapan halkımızla güneşlenen vatandaşlarımızın birbirine olumsuz etkisini önlemekti. Ancak geçen yıl Tüzün Sitesi sakinleri tarafından manzaraları kapanıyor gerekçesiyle katledildiler. Bu panolar, Tüzün Sitesi sakinlerinin hiç bir izin almadan katlettikleri yeşil dokunun anısına konulmuştur" ifadeleri yer alıyor. Çevredeki vatandaşların da büyük ilgisini çeken panolar, yan yana çok sayıda yerleştirildiği için Tüzün Sitesi'nin ilk katlarındaki evlerin deniz manzarasını da kapatıyor.

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, kesilen zakkum ağaçlarının 30 yıllık bir projenin parçası olduğunu belirterek, bilboardlara astıkları yazılarla halktan olumlu tepki aldıklarını ve ağaçları kesenlerin böyle bir cezayı hak ettiklerini söyledi. Yapılan işin telafisi zor bir katliam olduğunu ifade eden Başkan Sarı, "Kumsalda güneşlenenlerle yolda yürüyenler bir birini görmesin diye palmiye ağaçlarının arasına 17 yıl önce zakkum ağaçları dikilmiş.

Daha önce, manzarayı kapatıyor diye kesmek istediler. Biz bunu reddettik. Daha sonra tek tek kesildiğini ve budandığını fark ettik. Ancak böyle bir katliama kimse cesaret etmemişti. Tek tek kesilenleri fark etmediğimizi düşünerek daha sonra hepsini keşmişler. Biz bunu çevreden görgü tanıkları ile şifahen tespit ettik. Suç üstü yakalayamadığımız için para cezası veremedik.

Bunun üzerine zakkumların kesildiği bölümlere bilboardlar yerleştirdik. Tepkiler birikince, taktik icabı, asıl amacımız olan zakkum resimlerini bilboardlara asarak bu yazıyı yazdık. Bunun üzerine halktan olumlu tepkiler aldık. Bazen kanunlar insanların yaptıklarına bir ceza veremiyor. Böyle bir cezayı fazlası ile hak ettiler. Çünkü o ağaçları ektiğimiz zaman büyümesi için 20 yıl beklememiz gerekecek. 30 yıllık bir projeydi. Erdek'in Erdek olmasını sağlayan projelerden biri. Yaklaşık 5 kilometrelik düzenlenmiş sahil bandı var. Bu bölgedeki turistik tesislerimiz var.

Bu şeritte 1970'li yıllarda yapılmış siteler var. Bize zaman zaman gelip önümüzdeki manzarayı kapatıyor. Şurayı budayalım gibi, kendi bahçelerinin dışındaki, belediyeye ait yeşillik alandaki ağaçları kurutmaya yönelik bazı çabalar oluyordu. Biz bunlarla maalesef mücadele edemiyoruz. Çünkü yasaya göre tespitini anında yapmaz zorundayız. Bunu yapmamız mümkün değil, gece geliyorlar, tuz ruhu, tuzlu su ve asit döküyorlar. 1 haftada ağaç kuruyor. Telafisi zor bir katliam. Bana göre bir cinayet. Bilboard uygulaması başarılı oluyor. İnsanların başına geceleri zabıta dikip zararı tespit edecek gücümüz yok" şeklinde konuştu.

Tüzün Sitesi'nin yöneticisi İhsan Akgül ise, zakkum ağaçlarının site yönetimi tarafından değil, sitede oturan bir kişi tarafından habersiz şekilde kesildiğini belirterek, "3 yıldır burada yöneticiyim. Geldiğim dönemde zakkum ağacının kesildiğini duydum, adını söylemek istemiyorum ama, bir kişi tarafından kesildi. Zaman içinde birkaç tane kesilmiştir. 6 yıl önce kesilmiş, geçen sene de aynı kişi tarafından kesildiği söyleniyor. Belediye tarafından da o kişiye ceza kesilmiş. Ancak kaç tane zakkum

kesildiğini bilmiyorum. Site yönetimiyle ya da hiç kimseyle ortak alınan bir karar değil. Biz de ağaç kesmeye karşıyız. Bir kişinin kestiğini hepimiz biliyoruz. 60 hanenin 59 hanesi masum. Eğer kesilmiş ağaçlar varsa yerine yenilerini dikmeyi taahhüt ettim ve özür diledim. Ben bu işin düzeleceğini umut ediyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber