Uzan'ların 1.5 milyar dolarına el kondu

Haber Giriş : 03 Temmuz 2007 09:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şişli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mecit Ceylan, Uzanların yurtdışında bulunan nakit para, Çeaş ve Kepez hissesi, bu şirketlerin imtiyaz hisseleri, altınlar ve nakit parasına el koydu. El konulan malvarlığı ve ÇEAŞ ile Kepez imtiyaz hisselerinin değerinin, Libananco davasının sonucuna bağlı olarak 1.5 milyar doları bulacağı belirtiliyor.

İki yıldır sürdürdüğü karapara soruşturmasıyla ilgili olarak bir gün önce İsviçre'ye giden savcı Mecit Ceylan, soruşturma dosyalarında bulunan banka dekontlarının izini sürerek Uzanların mal varlığına el koydu.

Uzanların paraları ve hisse senetlerinin, aralarında Merrill Lynch Uluslararası Yatırım Kuruluşu, UBS Bank'ın da olduğu üç bankada bulunduğu tespit edildi.

Şişli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mecit Ceylan ile TMSF yetkilisi Hidayet Nalçacı, 2 avukat ve 3 emniyet görevlisiyle birlikte Uzan ailesinin yurt dışındaki bankalarda olduğu öğrenilen paralarını araştırmak üzere dün İsviçre'ye gitti. Heyet, Zürih'te bulunan üç bankanın kasasında Uzanlar'a ait mal varlığına el koydu. El konulan mal varlığına, nakit para, ÇEAŞ ve Kepez hisse senetleri, imtiyaz hisseleri ile altın bulunduğu ifade edildi. Şu anda devam eden Libananco davasına bağlı olarak Çeaş ve Kepez imtiyaz hisselerinin değeri de dikkate alındığında, mal varlığının büyüklüğünün 1.5 milyar doları bulacağı belirtiliyor.

PARALARIN BULUNMASINA İSVİÇRELİLER DE YARDIM ETTİ

Türk Hava Yolları'na (THY) ait TK 1909 sefer sayılı uçağı ile İsviçre'nin Zürih kentine giden heyette; Şişli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mecit Ceylan, TMSF yetkilisi Hidayet Nalçacı, 2 TMSF avukatı, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nda görevli bir emniyet müdürü, bir emniyet amiri ve bir başkomiser yer aldı. Savcı Mecit Ceylan iki yıldır sürdürdüğü ve tesbit ettiği 96 sanık üzerinden yürüttüğü "Karapara" soruşturması kapsamındaki çalışmaları neticesinde bulduğu dekontlarla izini sürdüğü mal varlığını, İsviçreli yetkililerin de yardımıyla buldu.

El konulan 1.5 milyar dolarlık mal varlığı içinda nakit paranın dışında, altın hisseleri, ÇEAŞ ve KEPEZ hisseleri ile bu şirketlerin altın hisseleri de bulunuyor.

Zürih'e dün öğleden sonra ulaşan heyet, büyük bir gizlilik içerisinde gerçekleştirdikleri operasyonda, Zürih'te bulunan üç ayrı banka kasasında Uzanlar'a ait yaklaşık 1,5 milyar dolarlık mal varlığına el koydu. Savcı Mecit Ceylan'ın bu operasyon için bir yıldır çalıştığı ve bu sonuca ulaştığı belirtiliyor.

YURTDIŞINDAKİ UZAN FABRİKALARI 3. ŞAHISLARA USULSÜZ DEVREDİLMİŞ

Savcı Mecit Ceylan başkanlığındaki heyet ayrıca Uzanların İsviçre, Hollanda, Romanya ve Polonya'nın da aralarında bulunduğu 5 ayrı Avrupa ülkesinde bulunan fabrikaların İmar Bankası'na el konulması sürecinde usulsüz olarak 3. şahıslara devredildiği de tesbit edildi. Bankaya el konulduğu zaman, fabrikalara da el konulduğu ancak Uzanlar tarafından hemen bu fabrikaların 3 kişilere satışının gerçekleştiği ileri sürüldü. Fabrikaları alan 3. şahısların da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurarak dava açtıkları belirtiliyor.Devirlerle ilgili usulsüz belgelerin de İsviçre'de ele geçirildiği ve savcı Mecit Ceylan tarafından incelenmek üzere Türkiye'ye getirileceği belirtildi.

GENÇ PARTİ: CEM UZAN'IN İSVİÇRE'DE PARASI YOK

Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin, İsviçre'de Uzanlar'a ait hesaba el konulduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Şirin, TMSF'den bir heyetin İsviçre'ye gittiğinin doğru olduğu belirterek, "Ancak, Uzanlar'a ait bir para bulunamadığı gibi el konulan bir para da yoktur" dedi.Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Şirin, yaptığı yazılı açıklamada, Cem Uzan'ın İsviçre'de herhangi bir bankada parası bulunmadığını söyledi. Şirin, "Bu Genç Parti'ye yönelik yürütülen siyasi linç teşebbüsünün bir parçasıdır. Şişli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mecit Ceylan'ın kardeşinin MHP İstanbul ikinci bölge 3'üncü sıradan milletvekili adayı olması özellikle dikkat çekicidir" yorumunu yaptı. Şirin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'a "sataştığını" savunarak, şunları söyledi:

"Yine bugün, Başbakanlığının son günlerini yaşayan Tayyip Erdoğan, her zamanki terbiyesizliği ile Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'a, alışık olduğu 'ananı al git, babanı getir' üslubuyla sataşmaya kalkmıştır. Devlet kesesinden toplanan kalabalıklara hitap ederken, bu sataşmaları yapan Erdoğan'a açık çağrımızı tekrarlıyoruz; ?Yetmez ya, yüreğin yetiyorsa canlı yayında, televizyonda Cem Uzan'ın karşısına çık, söyleyeceklerini söyle, soracaklarını sor. Sana sorduğun bütün sorulara cevap verecek. Onun da sana soracakları ve söyleyecekleri var. Millet de hem hakikatleri öğrensin, hem de kimin bu ülkenin başbakanlığına layık olduğunu görsün."

gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber