Kısırlık tedavisinde yeni yöntem

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 04 Temmuz 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıp dünyası kısırlık tedavisinde yeni bir atılıma daha imza attı. Laboratuvar ortamında dondurulduktan sonra çözülen ve döllenen yumurtadan ilk bebek Kanada'da dünyaya geldi.

Kanadalı bilim adamları önce yumurtayı laboratuvarda dondurdu. Laboratuvar ortamında çözülen ve daha sonra da döllenen yumurta anne rahmine nakledildi.

Şimdiye kadar dondurulan yumurtanın çözülüp döllendikten sonra sağlıklı bir doğumla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı bilinmiyordu.

Ama başlıca kısırlık sebeplerinden biri sayılan "polikistik over sendromlu" 20 kadın üzerinde denenen bu yöntem sonuç verdi ve 20 kadından dördü bu yöntemle hamile kaldı.

Bu bebeklerden ilki de Kanada'da sağlıklı olarak dünyaya geldi. Yöntemde sağlanan bu yüzde 20'lik başarı olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlara göre yeni yöntem kısırlık tedavisi görenler için bir umut ışığı.

Kanser hastalarına da umut veriyor

Yöntem özellikle kemoterapi gören ve çocuk sahibi olmak isteyen kanser hastaları için büyük bir atılım olarak değeğlendiriliyor.

Kanser hastaları kemoterapi tedavisine başlamadan önce yumurtalarını dondurarak daha sonra hamile kalabiliyor.

Ancak göğüs kanseri gibi kimi kanser türlerinde tümörün daha hızlı büyüme riski olduğu için bu yöntem tercih edilmeyebiliyor. Bu yüzden de yeni yöntem bu hastalar için önemli bir gelişme.

Ancak uzmanlar yöntemin henüz ilk aşamada olduğuna ve kanser hastalarında denenmediğine de dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber