Polis, '1 numaralı vatansever'in peşinde

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Temmuz 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda 'Vatanseverler' olarak bilinen derneğe yönelik operasyonda ilginç bilgilere ulaşıldı. Suç örgütü kurdukları gerekçesiyle dün tutuklanan 12 zanlının, talimatları, '1 numara' kod adlı yerden aldığı tespit edildi. Polis, esrarengiz şahsı ararken, suçlamalar arasında 'şehit yüzbaşının eşinin dolandırılması' da dikkat çekiyor.

Dava dosyasında, VKGB eski Genel Başkan Yardımcısı ve Konya İl Başkanı Vehbi Şanlı'nın şehit eşi Mehtap Özaydın'ın 70 bin YTL'sini 'ev almasına yardımcı olmak' vaadiyle dolandırdığı belirtiliyor.

Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Derneği'ne (VKGB) yönelik, 9 ilde yapılan 'Girdap' operasyonunda yargı süreci başladı. Araların- da derneğin genel başkanı Taner Ünal'ın da bulunduğu gözaltındaki 18 kişi, Emniyet'teki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Ünal'la birlikte 12'si tutuklandı. Zanlıların 40 ayrı suçtan yargılanmaları istenirken, bunlardan bazıları şöyle sıralandı: "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yağma, ihaleye fesat karıştırmak, zimmet, dolandırıcılık, tarihî eser kaçakçılığı, kaynağı belli olmayan gelirlerle suç örgütünü finanse etmek, devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya yönelik eylemlerde bulunmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini engellemeye yönelik provokatif eylemler düzenlemek."

Zanlılar hakkında en ilginç suçlamalardan birini ise şehit eşinin dolandırılması oluşturdu. Bir dönem derneğin genel başkan yardımcılığını ve Konya il başkanlığını yürüten Vehbi Şanlı, şehit yüzbaşının eşini, ev almak vaadiyle 70 bin YTL dolandırmakla suçlandı. Telefon kayıtlarında, söz konusu şahsın şehit eşini, "Beni şikayet edersen adın çıkar. Bana mı inanırlar, sana mı?" diyerek tehdit ettiği belirlendi.

Alınan bilgilere göre, 14 ay boyunca Vatanseverler'in her hareketini takip eden polis, ilginç bir kod adını çözmeye çalışıyor. Derneğin başkanı Taner Ünal olmasına rağmen talimatların 'bir numara' olarak adlandırılan bir kişiden geldiği tespit edildi. Ancak Emniyet, gözaltına alınan şahıslarla 'bir numara' arasında bir buçuk yıl içinde herhangi bir telefon görüşmesi saptayamadı.

Vatanseverler, şehit eşini de dolandırmış

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından gerçekleştirilen 'Girdap' operasyonuyla gözaltına alınan Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği (VKGB) Başkanı Taner Ünal'ın da aralarında bulunduğu VKGB mensubu 18 kişi, emniyetteki sorgulamalarının ardından dün mahkemeye sevk edildi. Ankara, Mersin, Antalya, İstanbul, Konya, Giresun, Muğla, İzmir ve Diyarbakır'da yapılan eşzamanlı operasyonda gözaltına alınan kişilerle ilgili, 'suç örgütü kurmaktan, hükümeti ortadan kaldırmaya' kadar bir çok suçlamaya yer verildi. Zanlıların Diyarbakır'da bayrak, Konya'da '10 Kasım Atatürk'e saygı mitingi' tertipledikleri anlaşıldı. Tandoğan ve Çağlayan'daki 'Cumhuriyet mitingleri'; Ordu, Bilecik, Mersin, Diyarbakır ve İzmir'deki şehit cenazeleri mercek altına alındı. Operasyonda gözaltına alınan derneğin eski genel başkan yardımcısı ve Konya İl Başkanı Vehbi Şanlı'nın şehit Yüzbaşı Abdulkadir Özaydın'ın eşi Mehtap Özaydın'ı dolandırdığı bilgisi de dava dosyasında yer aldı. Dosyaya göre, şehit yüzbaşının eşi Mehtap Özaydın'a OYAK'tan 100 bin YTL tazminat ödendi. Şanlı, şehit yüzbaşının eşinden ev almak vaadi ile 70 bin YTL para aldı. Ancak Şanlı ev almadığı gibi parayı da iade etmedi. Telefon kayıtlarına geçen konuşmada ise Şanlı, parasını isteyen Mehtap Özaydın'ı şöyle tehdit etti: "Beni şikâyet etmeye çalışma. Benimle adın çıkar. Beni buralarda herkes tanır. Sana mı inanırlar bana mı inanırlar?"

Talimat '1 numaradan'

14 ay boyunca Vatanseverler'in her hareketini takip eden polis, dernek başkanı Taner Ünal olmasına rağmen talimatların "bir numara" olarak adlandırılan bir kişiden geldiğini gördü. Ancak bir buçuk yıl boyunca bir numara ile herhangi bir telefon görüşmesi saptanamadı. Zanlıların sadece kendi aralarında birbirlerini korkutmak amacıyla, "Bir numaranın talimatı var", "Bir numaraya söylerim", "bir numara bu konuyu duyarsa..." gibi ifadeler kullanması dikkat çekti. Polis, zanlıların tamamına telefonda bahsettikleri "Bir numara"nın kimliğini sordu. Ancak 4 gün boyunca emniyette devam eden sorguda Taner Ünal'ın da aralarında bulunduğu 18 zanlının hiçbiri "bir numara"nın kimliğini vermedi. Bu arada, örgüte mensup olduğu bildirilen Fatih K. ve Veli B. adlı kişilerin bir süre önce 'zorla adam kaçırma ve çek senet tahsilatı' suçlarından gözaltına alınarak, Mersin'de tutuklandıkları da kaydedildi. Öte yandan, örgüte mensup olduğu bildirilen Selçuk C. adlı kişinin de 'bir süre önce bir mitingde, AK Parti milletvekili Saffet Benli'ye küfür ve hakaretten tutuklu olduğu' da bildirildi. Şehit eşini dolandırmak ve tehditle suçlanan Vehbi Şanlı ise mahkemede verdiği ifadede iddiaları yalanladı. Vehbi Şanlı, Mehtap Özaydın'ı dolandırdığı iddialarını kabul etmedi.

Zanlılardan 12'si tutuklandı

'Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturdukları' iddiasıyla adliyeye sevk edilen Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği (VKGB) Başkanı Taner Ünal'ın da aralarında bulunduğu VKGB mensubu 18 kişiden 12'si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince sabah saatlerinde Ankara Adalet Sarayı'na getirilen bu kişiler, Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi.

Daha sonra Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan tarafından sorgulanan bu kişilerden, VKGB Başkanı Taner Ünal, dernek yöneticileri Ahmet C., Vehbi Ş., Salih Zeki B., Yasin A., Levent B., Mesut S., Halit B. Savaş K., İlhami D., Mehmet Doğan B. ve Hüseyin T. adlı kişiler üzerlerine atılı, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, suç örgütüne üye olmak, yağma, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, dolandırıcılık, tarihî eser kaçakçılığı, yasadışı yardım toplama, kaynağı belli olmayan gelirlerle suç örgütünü finanse etme, devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozma, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırma veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engelleme" suçlarından tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Ahmet K, Ahmet Y., Mehmet D., Osman A., Mehmet Ali D. ve Mehmet E. isimli zanlılar ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. VKGB Başkanı Taner Ünal ve diğer zanlıların, ifadelerinde, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedikleri ve yasal olmayan hiçbir işle meşgul olmadıklarını belirttikleri öğrenildi. Ankara Nöbetçi 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan 12 kişi, üzerlerine atılı suçlardan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bu arada, emniyet yetkililerince, VKGB üyesi olduğu ve bir mitingde AK Parti Milletvekili Saffet Benli'ye küfür ettiği gerekçesiyle tuttuklu bulunan Selçuk C., "Adı geçen örgütün ne üyesi oldum ne de faaliyetlerinde bulundum. Milletvekili Saffet Benli'ye hakaret iddiasına ilişkin olarak da beraat ettim." açıklamasında bulundu.

Genelkurmay'a suç duyurusu

Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklananlar arasında Dernek Başkanı Taner Ünal da (önde, eli kelepçeli) yer aldı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Emniyet yetkilileri, zanlıların bazı üst rütbeli askerî personelle ilişkileri olduğuna dair bulgulara rastlandığını açıkladı. Söz konusu personel hakkında Genelkurmay Başkanlığı'na suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Taner Ünal'la birlikte 18 kişi 'çete'den mahkemede

'Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturdukları' iddia edilen VKGB Başkanı Taner Ünal'ın da aralarında bulunduğu 18 kişi, emniyetteki sorgulamalarının ardından dün mahkemeye sevk edildi. Zanlılar, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurdukları, yönettikleri, suç örgütüne üye oldukları, yağma, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, dolandırıcılık, devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya yönelik provokatif eylemler düzenledikleri' iddiasıyla yargılanacak.

Şehit cenazelerinde 'paralı' provokasyon

Girdap soruşturmasına polis, zanlıların tehdit, dolandırıcılık ve yağmalama gibi çete suçlarının yanı sıra para karşılığında eylemleri ve mitingleri de provoke ettiğini ortaya çıkardı. Derneğin, şehit cenazelerini 'coşku içinde kutlanacak bir eylem' olarak gördükleri tespit edildi. Zanlıların Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda gerçekleştirilen Cumhuriyet Mitingi'nde de boy gösterdiği belirlendi.

'Girdap' operasyonu kapsamında gözaltına alınan zanlıların telefon takibinde şehit cenazelerine bakış açılarıyla ilgili ilginç bulgulara da ulaşıldı. Buna göre, bir görüşmede zanlılar kendi aralarında 'şehit cenazeleri coşku içinde geçirilecek bir eylem' ifadelerini kullandı. Son dönemde şehit cenazelerinde yaşanan provokatif eylemlerin arkasından da Vatansever Kuvvetler Birliği Derneği üyeleri çıktı. Yaklaşık 1 yıldır takibe alınan dernek üyelerinin şehit cenazelerini 'coşku içinde kutlanacak eylem zamanları' olarak gördüğü ve provoke ettikleri belirlendi. VKGB Mersin İl Başkanı Mesut Sezer'in Mersin'deki bir şehit cenazesinde AK Partili bir milletvekiline hakaret ettiği de yine telefon takibine takıldı. Gözaltındaki Ahmet Cinali ile grubunun ise, olaylı Ordu fındık mitingine katıldığı saptandı. Zanlılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın korumalığını yapan yeğeni Ali Erdoğan'ın Söğüt şenliklerinde dövülmesi olayının yaşandığı etkinliklerde de boy gösterdiği, bu şenliğe eski Genel Başkan Yardımcısı Vehbi Şanlı ve grubunun katıldığı anlaşıldı.

Zanlıların mitinglere 200-250 metre boyunda yaptırdıkları Türk bayrağı ile katıldıkları da dosyada yer aldı. Zanlıların Tandoğan mitinginde boy gösterdiği soruşturma boyunca belirlendi. Tandoğan'daki mitingin ardından Anıtkabir'e yürümek isterken polisin müdahale ettiği grubun da Vatanseverler olduğu saptandı. Zanlıların kendi aralarında yaptıkları telefon konuşmalarında Vehbi Şanlı'dan "komutan" diye bahsettikleri, Halit Bozdağ Güngör'ün de "Ben generalim" diye kendisini tanıttığı bildirildi.

Çete, arama kararı bile çıkarmış

Ele geçirilen sahte belgeler arasında çıkan ev ve işyeri arama kararı, operasyonu yürüten polisleri bile hayrete düşürdü. Ev ve işyeri aramaları için polis ve jandarmanın mahkemeden özel izinle aldığı kararın, çeteden çıkması büyük şaşkınlık uyandırdı. Çete bu karara dayanarak istediği her yerde arama yapabilir. 'Girdap' operasyonuyla gözaltına alınan zanlılarla birlikte 1 el bombası, 5 değişik çap ve markada tabanca ve bunlara ait şarjörler, 4 av tüfeği, 3 kurusıkı tabanca, 370 mermi, 274 av tüfeği mermisi, 1 çelik yelek, 3 kelepçe, 1 cop, 2 adet gaz maskesi de bulunuyor.

Bombalar hediyeymiş!

VKGB Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Cinali'nin mahkemeye verdiği ifadede, aramalarda ele geçirilen el bombasıyla ilgili, "Bombayı bir polis arkadaş Mahmutpaşa'dan işportacıdan alıp hediye getirdi. Arkadaş çekmeceye koymuş." dediği belirtildi. İddialara göre, Cinali, silahlar için de 'dedemden kalmış' ifadesini verdi. Cezaevine konulan dernek başkanı Taner Ünal ise yasadışı para toplama iddialarını kabul etmeyerek, "Biz bu hareketi vatan için başlattık." dedi. Bu arada, Taner Ünal, mahkemeye verdiği ifadede dernek merkezinde internet bağlantılarının bulunmadığını belirterek, çocuk istismarı içeren görüntülerle ilgili suçlamalarını kabul etmedi. Yazarlık yaptığını, kitaplar bastırdığını söyleyen Ünal, "Bilgisayardaki görüntüler değişik kişiler tarafından girilmiş olabilir." dedi. Salih Zeki Balaban ise, dernekten 2006 Mart itibarıyla istifa ettiğini, Volkan isimli kişiye askerlikten kaçmak için çürük raporu aldırmadığını iddia etti. Metin Arslan, Ankara

Sahte belgeler emekli subaydan

VKGB'ye yönelik yapılan operasyon kapsamında ele geçirilenler sadece silah ve mühimmatla sınırlı değil. 'Girdap'ın ardından yapılan aramalarda ev ve işyerlerinde zanlılara ait olduğu ileri sürülen çok sayıda sahte belge ve kimlikler de ele geçirildi. Örgüte sahte belgeleri ve kimlikleri, gözaltındaki zanlılar arasında bulunan ordudan atılan Jandarma Astsubay Savaş Karabali'nin düzenlediği öne sürülüyor. VKGBH Konya İl Başkanı Vehbi Şanlı adına düzenlenmiş sahte Özel Kuvvetler Komutanlığı kimlik kartı, Jandarma giriş kartı ile JAN-DER kartı da ele geçirildi. Şanlı'nın üzerinde ayrıca Jeriko marka bir tabanca yakalandı.

Askerî ihalelerde yolsuzluk iddiası

Telefon takibinde gözaltına alınan zanlıların halen görevde olan askerler ile emekli paşalarla da sık sık görüşme yaptığı saptandı. Adına çok sayıda sahte askerî kimlik çıkan Vehbi Şanlı'nın emekli Korgeneral Hasan Kundakçı ile yaptığı görüşmeler dosyada yer buldu. Halen görevde olan askerlerle yapılan görüşmelerin ise askerî ihalelerle ilgili olduğu belirtiliyor. Zanlıların askerî ihalelerde yolsuzluk yaptığı öne sürülüyor. Ev ve işyerlerinde yapılan aramada askerî ihalelere ilişkin çok sayıda evrak ele geçirilmişti. Soruşturmayı yürüten savcılığın ele geçirilen belgeleri askerî savcılığa göndereceği öğrenildi.

'CHP'li ağabey'den mitingler için 600 YTL

VKGB Derneği üyelerinin bazı eylemlere katılmak amacıyla yol masraflarının da karşılandığı soruşturma dosyasına girdi. Zanlıların yaptıkları bir görüşmede, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) teşkilatında yönetici konumunda olan bir kişinin mitinge gideceklerin ulaşımı için 600 YTL gönderdiği belirlendi. Zanlıların kendi aralarında, "CHP'li abi, masraflar için 600 YTL gönderdi. Mitinge gidelim mi?" diye konuştukları görüldü. Zanlıların Cağlayan mitingine gitmek amacıyla bir otobüsle anlaştığı; ancak otobüs şoförüne de ücret ödemediği saptandı. Parasını alamayan otobüs şoförü de polise şikâyetçi oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber