CHP iktidarı icin MHP'ye oy verin: Sol MHP'yi istiyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Temmuz 2007 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sol kesimin MHP karşıtlığıyla tanınan kalemleri, MHP'nin barajı geçmesi için kolları sıvadı. Amaç MHP'yi Meclis'e sokup Baykal başbakanlığında CHP-MHP koalisyon hükümeti kurdurmak. MHP tabanı bu senaryoya tepkili

SOL kesimin önde gelen temsilcilerinin son dönemde MHP'ye yönelik sıcak yaklaşımlar sergilemeye başlaması ?Sol çevreler CHP'li bir iktidarın gerçekleşmesi için ümitlerini MHP'nin barajı aşmasına bağladılar' yorumuna yol açtı. Siyaset kulislerinde dile getirilen bu senaryoya göre CHP'nin tek başına iktidar şansı olmadığı için MHP ile bir koalisyon oluşturması hedefleniyor. MHP'nin geçen seçimde olduğu gibi baraj altında kalması durumunda yeniden iki partili bir Meclis tablosunun ortaya çıkacağına dikkat çeken uzmanlar, bu durumda AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olmasının kaçınılmaz olduğu görüşünde. MHP barajı aştığı takdirde ise AK Parti'nin milletvekili sayısının da düşeceği hesaplanarak CHP-MHP koalisyonunun oluşturulması planlanıyor.

CHP KOALİSYONU BENİMSEDİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bir televizyon kanalında ?Herhalde iki partili bir Meclis olmayacak. MHP barajı aşacak görünüyor' yorumunu yapması da CHP'nin bu stratejiyi benimsemiş olduğunu ortaya koydu. Bu plan doğrultusunda geçmişte MHP'ye ağır eleştiriler yönelten sivri isimler bile MHP'ye övgüler yağdırmaya başladılar.

BAŞ AKTÖR İLHAN SELÇUK

BU senaryonun ilk ipuçlarını bir süre önce Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk verdi. Selçuk ?Ne olursa olsun, MHP'nin canlanıp, kanlandığı yolundaki fikirler ortak. AKP iktidarına en sert muhalefeti MHP'li sözcülerin yaptıkları da bir gerçek. Peki Türk - İslam sentezine ne oldu? MHP aslına rücu etti, milliyetçilik şiarını benimsedi, bu seçim kampanyasında dincilere karşı çıkıyor' dedi.

SOL CHP'YE, SAĞ MHP'YE

CUMHURİYET Gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya ?DYP- Anavatan birleşmesi olmadığı için DP oylarını (kırsal kesimde) MHP ve CHP alacak. Ufukta CHP-MHP koalisyonu gözüküyor' diye görüş bildirdi.

Yine Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Cüneyt Arcayürek ?CHP'nin, MHP'nin seçim bildirgeleri ülkenin toplumsal, ekonomik ve siyasal gereksinimlerine çözüm arayışlarını içeriyor' diye yazdı.

HESAPTA DEMİREL DE VAR

MİLLİYETÇİ camianın önde gelen isimlerinden yazar Mehmet Niyazi Özdemir ise yaptığı açıklamada, MHP'nin CHP'ye benzediğini belirterek, ?MHP milliyetçiliği, metafizik ve tarihi değerlerden uzaklaştı. Metafizik değeri ve tarihi olmayanlar mafyalaşır, üzülerek görüyorum. MHP'de CHP ile hükümet kurma ve Demirel'i de Köşk'e oturtma senaryosu var' dedi.

SİSTEM UĞRAŞIYOR

?SİSTEM, MHP-CHP koalisyonu için uğraşıyor' diyen BBP'nin eski lideri Muhsin Yazıcıoğlu da, CHP'nin iktidar ortağı olmasını önlemek için AK Parti hükümetine destek verebileceklerini açıkladı. Yazıcıoğlu, ?Bir ihtimal, Meclis'e AK Parti, CHP, DTP, BBP'nin yanı sıra MHP girecek. Bu yapıda bir Meclis oluşursa Baykal'ın başbakanlığında CHP-MHP-DTP koalisyonu kurulacak. AK Parti'ye destek için tek şartımız, yeni oluşumda DTP'nin bulunmaması' dedi. ÖZLEM YILMAZ

Şehit istismarı MHP'yi vurdu

MHP son yapılan anketlerde barajın altında gözüküyor. MHP'nin düşüşünün nedenlerinin başında şehit cenazelerinde ülkücü gençlerin yaptığı eylemlerin geldiği belirtiliyor

KAM-AR AraştırmaŞirketi tarafından tarafından 12-26 Haziran tarihleri arasında 14 bin 12 kişiyle yüz yüze yapılan görüşme sonucuna göre barajı sadece AK Parti ile CHP aşarken MHP baraj altında gözüküyor. Ankette bir diğer dikkat çeken nokta ise ankete katılanların yüzde 82'si cenazelerde slogan atılmasının yanlış olduğunu düşünüyor.

22 İLDE YÜZYÜZE GÖRÜŞME

KAM-AR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Doğanşafak, 22 ilde 8 bin 900'ü erkek, 5 bin 112'si kadınlardan oluşan 14 bin kişiyle yüz yüze görüşerek yaptıkları araştırmada anket alanlarını bulundukları bölgenin pilot illeri arasından seçtiklerini söyledi. Doğanşafak ?Ankete katılan kişilerin 5 bin 300'ü ilkokul, 5 bin 610'nu ortaöğretim, 3 bin 90'nı da üniversite mezunu' dedi.

YÜZDE 82 ?SLOGAN YANLIŞ' DEMİŞ

ANKETE katılanların büyük çoğunluğu cenazelerde slogan atılmasına karşı çıkmış. ?Cenazelerde slogan atılmasını doğru mu' sorusuna ?doğru buluyorum' diyenlerin oranı yüzde 7'de kalırken, yüzde 39'u ?yanlış buluyorum' yüzde 43'ü de ?çok yanlış buluyorum' cevabını vermiş. Cenazelerdeki sloganla ilgili AK Parti'lilerin yüzde 1'i ?doğru' derken yüzde 39'u ?yanlış', yüzde 54'ü ?çok yanlış' karşılığını vermiş. CHP'lilerin yüzde 9'u ?doğru' derken, yüzde 41'i ?yanlış', yüzde 38'i ?çok yanlış' diye değerlendirmiş.

MHP BÜYÜK ŞEHİRLERDE YOK

ANKET sonuçlarına göre kararsızlar dağıtılmadan AK Parti'nin oy oranı yüzde 35.8 iken CHP yüzde 21.0, MHP ise yüzde 8.7. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti yüzde 39.8, CHP ise yüzde 23.6 oy oranına ulaşıyor. MHP yüzde 9.8'de kalıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da MHP baraj altında.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber