100 bin kişiye iş kapısı olacak Mavi Tünel açılıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Temmuz 2007 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya Ovası'nın yüzde 70'ini sulanabilir hale getirecek olan Mavi Tünel Projesi'nin temeli, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün katılımıyla atıldı.

Bölgede karasal iklimin yumuşamasına katkı sağlarken, yılda 2 milyon tonun üzerinde sebze üretiminin önü açılacak ve 100 bin kişinin istihdamına fırsat tanıyacak. Maliyeti 64 milyon 886 bin 239 yeni lirayı bulacak projenin tamamlanması halinde Konya'nın su sorunu tamamen ortadan kalkacak. Mavi Tünel, Bağbaşı Barajı ile Mavi Boğaz arasında yer alacak. Proje tamamlandığında Türkiye, Urfa Tünelleri'nden sonra 17 kilometre ile en uzun 2. sulama tüneline kavuşacak. Konya Ovası'na akacak yıllık toplam 414,13 milyon metreküp suyun, yaklaşık 180 milyon metreküpü Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel ile Konya Kapalı Havzası'na aktarılacak.

Konya Ovası Sulama Projesi (KOP) kapsamındaki, Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel'in temel atma, Gembos Derivasyonu'nun da açılış töreni Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün katılımıyla gerçekleşti. GAP'tan sonra en büyük sulama projesi olma özelliğini taşıyan KOP, toplam 12 projeden meydana geliyor.

Proje bünyesinde; 9 adet büyük su projesi, içme suyu projeleri, Göksu Havzası enerji projeleri ve çok sayıda müstakil küçük yer üstü ve yer altı suyu sulamaları bulunuyor. Ayrıca Konya ve Karaman şehir merkezlerinin içme, kullanma, sanayi suyu ihtiyaçlarının karşılanması ve hidroelektrik enerji üretimini de içeriyor. KOP bünyesindeki 12 adet projede bugüne kadar yapılan yatırımlarla 360 bin hektar alan suya kavuşturuldu. Alanın 650 bin hektara çıkarılması amacıyla projenin diğer kısımları da tamamlanmaya çalışılıyor.

Konya Ovası'nın sulanması için havza dışından su getirilmesi düşüncesi Osmanlı dönemine kadar dayanıyor. Bu yolda ilk çalışmalar 1819 yılında Çelik Mehmet Paşa tarafından başlatıldı ve 1872 yılında Hafız Paşa, Beyşehir Çayı'nı, akış rejimini değiştirerek Mavi Boğaz yoluyla Konya Ovası'na getirmeyi planladı. Ancak olumlu sonuç alınamadı. Aynı proje 1985'te 45. hükümetin başbakanı Turgut Özal döneminde yeniden gündeme geldi. Ancak temeli, 15 hükümet ve 9 başbakan geçtikten sonra 59. hükümet tarafından atılabildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber