Küresel ısınmayla mücadele toplu sözleşmeye girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2007 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyanın önemli gündem maddelerinden biri haline gelen küresel ısınma, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bile tartışılmaya başlandı. Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Sendikası'nın Mamak Belediyesinde imzaladığı toplu iş sözleşmesinde, küresel ısınmayla mücadele için hatıra ormanları oluşturulması kararlaştırıldı.

Alınan bilgiye göre, belediyedeki sendika değişikliği sonrası Hizmet-İş Sendikası ile ilk kez imzalanan toplu iş sözleşmesinde, iş hukuku dışındaki bazı düzenlemelere de yer verildi.

Toplu iş sözleşmesiyle, küresel ısınmayla mücadeleye katkı amacıyla ''hatıra ormanları kurulması'' kararlaştırıldı.

Sözleşmeye, ayrıca işçilerin sigarayı bırakmalarını teşvik için ''Sağlıklı Yaşam Teşvik Primi'' ödenmesi ve işçilerin ÖSS ve OKS'de ilk bine giren çocuklarının 1'er Cumhuriyet Altını ile ödüllendirilmesine yönelik maddeler konuldu.

-''TEMEL GÜNDEM MADDELERİMİZDEN OLACAK''-

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınma ve kuraklığın iç içe kavramlar olduğunu belirterek, bu sorunlarla mücadele yöntemlerinden birinin ormanları artırmaktan ve ağaçlandırmayı teşvikten geçtiğini söyledi.

Toplu iş sözleşmesi öncesinde bu konuda neler yapılabileceğini kendi aralarında değerlendirdiklerini anlatan Arslan, ''Belediye ile işbirliği içinde adım atmak istedik. Bu konuda bir inisiyatif almayı amaçladık. Alacağımız ortak kararla belediyeyi de bu konuda teşvik edelim dedik'' diye konuştu.

Bu tür ormanların oluşturulmasının, içinde bulunulan zor duruma karşı alınabilecek önlemlerden sadece biri olduğuna işaret eden Arslan, bu yolla, küresel ısınmaya karşı bilinç yaratma konusunda öncü olmayı amaçladıklarını kaydetti.

Ağaçlandırma konusunda daha önce imzaladıkları bazı sözleşmelerde sembolik adımlar attıklarını dile getiren Arslan, ''Bu konu toplu sözleşmelerimizin temel hükümlerinden olacak'' dedi.

-''TOPLUMSAL SORUNLAR DOĞRUDAN İLGİLENDİRİYOR''-

Sigara kullanımının beraberinde bir çok sorunu da beraberinde getirdiğini ifade eden Arslan, bu nedenle işçileri sigarayı bırakmaya teşvik etmek amacıyla ''Sağlıklı Yaşam Teşvik Primi'' uygulamasını gündeme getirdiklerini anlattı.

Mahmut Arslan, sigarayı bırakmak isteyen işçinin iş yeri sendika temsilcisine başvurarak beyanda bulunacağını, oluşturulacak izleme kurulunun da gözlemler sonucu işçinin sigarayı gerçekten bırakıp bırakmadığı konusunda görüş belirteceğini bildirdi. Arslan, kurulun görüşünün olumlu olması durumunda işçinin primden yararlanabileceğini kaydetti.

Üyelerinin ÖSS ve OKS'de ilk bine giren çocuklarına 1'er Cumhuriyet Altını vererek başarıyı ödüllendirmeyi amaçladıklarını belirten Arslan, toplu sözleşmelerde böyle bir teşvik unsurunun yer almasının bir ilk olduğuna işaret etti.

Toplumsal sorunların toplu iş sözleşmelerini doğrudan ilgilendirdiğini vurgulayan Arslan, toplumun ortak problemlerine çözüm üretilmesini bu tür hükümlerle teşvik etme konusunda örnek olmayı amaçladıkları bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber