Türkler gurbette de işsiz kaldı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 08 Temmuz 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan SÜZER'in haberi

Başta enflasyon ve bütçe açıkları olmak üzere ekonominin birçok alanında önemli gelişme sağlanmasına karşın bir türlü çözüme ulaşılamayan işsizlik, iş bulma ümidiyle yabancı ülkelere göç eden gurbetçilerimizin de peşini bırakmıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı tespitlere göre, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanında 3 milyon 520 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Gurbetçilerin 1 milyon 180 bini çeşitli alanlarda çalışıyor. Buna karşın 238 bin gurbetçimiz herhangi bir iş bulamadığı için "işsiz" geziyor. Türk vatandaşlarının yabancı ülkelerdeki işsizlik oranı Türkiye'deki oranın iki katını yani yüzde 20'yi aşıyor. .

7 KAT FARK OLUR MU?

İşin en çarpıcı yanı ise gurbetçilerimizin yaşadığı ülkelerdeki işsizliğin, Türk vatandaşlarının maruz kaldığı işsizlik oranından çok daha aşağılarda olması. Örneğin Almanya'da genel işsizlik oranı yüzde 9,6 düzeyinde bulunmasına karşın bu ülkede yaşayan gurbetçilerimiz arasında işsizlik oranı tam yüzde 23,3'e ulaşmış durumda. Bu oran Hollanda, Belçika ve Fransa'da da kötü noktada. Yüzde 4,1 işsizlik yaşanan Hollanda'da Türk vatandaşlarının yüzde 28'i işsiz geziyor. Bu ülkede Türk vatandaşlarıyla Hollanda vatandaşları arasındaki işsizlik farkı tam 7 katı buluyor. Aynı şekilde Belçika'da genel işsizlik oranı yüzde 10 civarında seyrederken Türk vatandaşlarının yüzde 38'i iş bulamıyor.

VERİ BİLE YOK

Üstelik, gurbetteki işçilerimizin çalışma hayatına ilişkin gerçek verileri tüm ülkelerde sağlıklı bir şekilde elde edilemiyor. Çalışma Bakanlığı en sağlıklı verilere Avrupa ülkeleriyle Avustralya'da ulaştı. Bunun dışında 130 bin vatandaşımızın yaşadığı Amerika, 30 bin gurbetçinin bulunduğu Rusya ve 100 bin vatandaşımızın yaşadığı Suudi Arabistan'da karşı karşıya kalınan işsizlik düzeyi belirlenemedi. Gurbetçilerimizin işsiz kalmalarında en temel neden olarak ise, yabancı dil ve teknik donanım eksikliği gösteriliyor. Bakanlık yetkilileri, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın önemli bir bölümünün gittikleri ya da yaşadıkları ülkelerin dillerini yeterince öğrenemediğini, bunun da iş bulmada ciddi sorun oluşturduğunu söylediler. Aynı şekilde, gurbetçilerimizin kalifiye düzeyde mesleki bilgi ve beceri sahibi olmaması da işsizlik oranının yükselmesine yol açıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber