Genç işçi için en önemli sorun işsizlik

Haber Giriş : 08 Temmuz 2007 19:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş Gençlik Komitesi tarafından yapılan araştırmaya katılan sendika üyesi genç işçilerden 3'te 1'i, gençlerin önündeki en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirtti.

Alınan bilgiye göre, Türk-İş Gençlik Komitesi, Türk-İş üyesi sendikalarda örgütlü genç işçilerin öznel sorunlarını tespit etmek ve gençler ile sendikalar arasındaki ilişkinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla bir araştırma yaptı.

Anket yönteminin kullanıldığı araştırmada 33 yaş ve altındaki 2 bin 429 genç işçiye ulaşıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, genç işçilerin eğitim seviyesi lise ve meslek lisesi düzeyinde yoğunlaşıyor. Lise ve meslek lisesi mezunlarının toplamı yüzde 68,2'yi bulurken, üniversite mezunlarının oranı yüzde 4,1'de kaldı.

Araştırmaya katılan genç işçilerden yüzde 76,7'si kamuda, yüzde 23,3'ü özel sektörde çalıştığını ifade etti.

Genç işçilerin yüzde 13,3'ü 500 YTL'nin altında, yüzde 19,7'si 500-750 YTL arasında, yüzde 43,8'i 750-1000 YTL arasında, yüzde 20,1 1000-1500 YTL arasında, yüzde 1,5'i de 1500 YTL ve üstünde ücret aldığını bildirdi.

-SENDİKAYA ARA SIRA GİDİYORLAR, AKTİF GÖREVLERİ YOK-

Araştırma, genç işçilerin sendika yönetiminde oldukça düşük düzeyde temsil edildiğini ortaya koydu.

Genç işçilerin yüzde 94,7'si sendikada genel merkez yöneticiliği, şube yöneticiliği, delegelik, sendika temsilciliği gibi aktif bir görevi olmadığını belirtti. Sendikalarda aktif görevi olduğunu ifade edenlerin sayısı 128'de kaldı.

Genç işçilerin sendikalarına hangi sıklıkla gittikleri sorusuna verdikleri yanıtlar ''ara sıra gitme'' ve ''hiç gitmeme'' olarak yoğunlaştı. Sendikaya ''ara sıra gittiğini'' söyleyenlerin oranı yüzde 43,6'yı, ''hiç gitmediğini'' söyleyenlerin oranı yüzde 29,5'i buldu.

Bu oranlar, ''gençleri sendikalara çekmek için harcanan çabaların artırılması gerektiğini'' şeklinde yorumlandı.

-''ÖRGÜTLENMEYE ÇABA HARCARIM''-

''Sendikasız bir iş yerinde çalışmaya başlamanız halinde, sendikalı olmak için çaba harcar mısınız?'' sorusuna genç işçilerin yaklaşık 4'te 3'ü ''örgütlenme için çaba harcarım'' yanıtını verdi.

Örgütlenme konusunda çaba harcamayacaklarını belirtenlerin yüzde 52,2'si ''sendikaların gençlere yönelik faaliyetlerinin yeterli olmamasını'', yüzde 37'si de ''işveren baskısını'' buna gerekçe olarak gösterdi.

Sendikaların gençlere yönelik yeterli faaliyet yürüttüğünü düşünenlerin oranı yüzde 6,6'da kalırken, genç işçilerin yüzde 43,2'si bu konuda bilgisi olmadığını ifade etti.

-SORUN İŞSİZLİK, BEKLENTİ İŞSİZLİKLE MÜCADELE-

Genç işçiler, gençlerin önündeki ''en önemli sorun'' olarak Türkiye'nin de önemli gündem maddeleri arasında yer alan işsizliği gösterdi. Bu konudaki soruya genç işçilerin 3'te 1'i işsizlik yanıtını verdi.

İşsizlik sorununu yüzde 16 ile eğitim, yüzde 11,7 ile örgütlenme ve dayanışma, yüzde 10 ile yoksulluk yüzde 9,8 ile sosyal güvenlik ve sağlık izledi.

Genç işçilerin gençlerin sendikalara kazandırılması konusunda ilk 5 önerileri ise şöyle sıralandı:

-İşsizlikle mücadele (yüzde 28)

-Gelir dağılımındaki adaletsizlik ile mücadele (yüzde 16,3)

-Sosyal güvenlik, sağlık ve eğitim hakları için mücadele (yüzde 15)

-Sosyal ve kültürel aktiviteler (yüzde 12,2)

-Eşitsizliklerin giderilmesi için mücadele (yüzde 11,7)

Araştırmada, normal şartlarda genç işçilerin, genç olmaları nedeniyle sosyal ve kültürel aktivitelere daha fazla önem vermelerinin beklendiğine işaret edilerek, ''Ancak ülkemizde çalışma koşulları ve alınan ücretlerle çalışanların yaşamlarını sürdürebilmeleri bile oldukça zordur. Bu nedenle genç işçiler, gençlere özgü talepler yerine, bugün yalnızca hayatta kalabilmek için gerekenleri talep etmektedir'' denildi.

Genç işçiler, en verimli mücadele aracı olarak ''toplumun tüm kesimlerini arkasına alacak kampanya ve eğitimler düzenlenmesini'' gösterirken, bunu ''sivil toplum örgütleri ile dayanışma'' izledi.

-GENÇLERİN SORUNLARINA DUYARLILIK-

Gençlerin örgütlenme ve dayanışmaya önem verdiğine ve örgütlü yapılara ihtiyaç duyduğuna işaret edilen araştırmada, ''Buradan sendikaların gençlere yönelik faaliyetlerini artırmaları gerektiği ve gençlerin sorunlarına daha duyarlı olmaları ve onların da sorumluluk alarak kararlarda söz sahibi olmalarını sağlayacak politikalar izlemeleri durumunda, gençliğin örgütlenmesinin çok zor olmayacağı sonucu çıkmaktadır'' değerlendirmesine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber