Milletvekillerinin karnesi açıklandı

Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekillerini ve Seçilmişleri İzleme Komiteleri Derneği (TÜMİKOM), TBMM 22. Dönem ilk 4 yasama yılı milletvekillerini izleme raporunda, hiçbir etkinlik ve veri değeri tespit edilemediği için, haklarında rapor hazırlanmayan ve etkinlik-veri değeri sıfır olan 6 milletvekili tespit edildi.

Milletvekillerini ve Seçilmişleri İzleme Komiteleri Derneği (TÜMİKOM), TBMM 22. Dönem ilk 4 Yasama Yılı raporunu açıkladı. 10 ana başlıkta toplanan TÜMİKOM 4. Ulusal milletvekillerini izleme raporu, yasama etkinlikleri, denetim etkinlikleri, önergeler, soru-talep-öneri-karar-açıklamalar, konuşma ve cevaplar, genel kurul ve komisyon devamsızlıkları ve 22. Dönemde hakkında yasama dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekilleri gibi başlıklardan oluşuyor. 1200 sayfadan oluşan raporda milletvekillerinin çalışma etkinlikleri, devam ve devamsızlıkları, dokunulmazlık dosyaları ve haklarındaki suçlar tek tek anlatıldı.

RAPORDA ÖNE ÇIKAN İSTATİSTİKLER

Hiçbir etkinlik ve veri değeri tespit edilemeyen 6 milletvekili tespit edildi. Meclis'te hiç etkin olmayan 5 milletvekili AKP'den. Adana Milletvekili Ömer Çelik, Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı, Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ve Şırnak Milletvekili Mehmet Tatar TBMM faaliyetleri arasında sıfır etki olarak yansıdı. İstanbul bağımsız Milletvekili Mahmut Hacıoğlu da rapora etki alanı sıfır olarak yansıdı. AKP'li Reha Denemeç, Feyzi Berdibek, Nazım Erken, Fazıl Karaman, Nihat Ergün, Mustafa Öztürk ve Zülfükar İzol ise yasama ve denetim faaliyetlerinde sıfır etkinlik değerli aldılar.

CHP'LİLER ÇALIŞKAN

TÜMİKOM'un raporunda Meclis faaliyetlerinde en çalışkanlar CHP'li vekiller oldu. Tasarı ve tekliflere en fazla önerge veren milletvekilleri CHP'li Erdal Karademir ve Bülent Baratalı olurken, milletvekillerinin denetim etkinliğinde 3 bin 485 yazılı ve sözlü soru önergesiyle rekor kıran vekil CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt oldu. Bin 814 yazılı soru önergesi cevaplayan eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da etkin isimler arasında yerini aldı.

Genel Kurul'da görüşülen konu üzerinde en çok soru soran AKP Konya Milletvekili Ahmet Işık, görüşülen konu üzerinde en çok soru cevaplayan bakan ise Maliye Bakanı Kemal Unakıtan oldu. CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol genel görüşme açılmasında, CHP Muğla Milletvekili Ali Cumhur Yaka ise Meclis soruşturması açılmasında en çok imzası bulunan milletvekili oldu.

KATEGORİ BİRİNCİSİ VEKİLLER

209 değişik kategoride ilk sırayı alan milletvekilleri ise şöyle:

CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen, 30 ayrı dokunulmazlık dosyasıyla, hakkında en çok yasama dokunulmazlığı işlemi olan milletvekili oldu. En çok parti değiştiren ise İstanbul Milletvekili Emin Şirin oldu. Şirin 6 kez istifa etti.

HER ALANDA ETKİLİ KANDOĞAN, ETKİSİZ ÇELİK OLDU

Genel Kurul devamsızlık oranında CHP ilk sırada yer alırken, en fazla devamsızlık yapan milletvekilleri ise AKP'li Lokman Ayva, Zekeriya Akçam ve İlyas Çakır oldu. TBMM Genel Kurul çalışmalarında en çok, ?sataşmada? bulunan Milletvekili ise AKP'li Sadullah Ergin oldu. En çok ?Genel? değerlendirme içinde sayısal olarak, "Laf atma veya karşılıklı konuşmada" bulunan milletvekili CHP'li Kemal Anadol, bireysel olarak CHP'li Ali Rıza Bodur ilk sırada yer aldı.

89 değişik etkinlik kategorisinde ilk sırayı Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan alarak, 22. Dönem Meclis'in en etkin vekili oldu. Aynı alanda AKP Adana Milletvekili Ömer Çelik "sıfır" etkili oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber