Sayıştay devre dışı kaldı yolsuzluk arttı

Haber Giriş : 15 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1980 yılından bu yana uygulanan bilinçli politikayla birçok kamu kurumu denetim dışı bırakıldı Akbulut, ?Sayıştay artık asli görevi olan caydırıcılığı yapamıyor? dedi

Devletin tüm kurumlarının gelir ve giderlerini denetleyen Sayıştay'ın Genel Sekreter Yardımcısı ve Uzman Denetçisi Erol Akbulut, Türkiye'de son 15 yılda meydana gelen yolsuzlukların esas nedeninin Sayıştay'ın devde dışı bırakılması olduğunu savundu. Sayıştay'ın en önemli işlevinin kamuda çalışanların bireysel çıkarlarını genel çıkarların önüne geçirmesiyle ortaya çıkan yolsuzluğu engellemek olduğunu belirten Akbulut, kurumların Sayıştay denetimi dışına çıkarılması suretiyle ?caydırıcılık' faktörünün ortadan kaldırıldığını bildirdi. Sayıştay Dergisi için bir makale kaleme alan Akbulut, ?Caydırıcılık faktörünün kaldırılması, kamusal alandaki ahlâki yozlaşmayı ve çürümüşlüğü teşvik edici bir rol oynamaktadır. Nitekim kamuoyuna yansıyan büyük yolsuzluk olaylarının büyük ölçüde Sayıştay denetimi dışına çıkarılmış alanlarda kendini göstermesi, bu mesajı açık bir şekilde vermektedir? dedi.

Vakıflar suiistimale açık
Bazı kamu kuruluşlarının da devlete ait personelle, devlete ait binalarda kurdukları dernek ve vakfıflarda, verilen hizmet karşılığı, çok yüksek tutarlarda bağış topladığını ve bunun da hiçbir kontrole tali olmadan harcandığına işaret eden Sayıştay Genel Sekreter Yardımcısı Akbulut, ?Devlet içinde denetimden uzak bu tür oluşumlar yolsuzluklara açık alanlar haline gelmişlerdir? diye konuştu. Bağımsız dış denetim organlarınca denetlenmeyen kamu kurum ve kuruluşlarının varlığının sürekli yolsuzluk iddialarına neden olduğunu ve kamuya güveni zedelediğini ifade etti.

STK'lar çalışmalı
Hesap verme sorumluluğunun demokratik yönetim biçiminin temeli olduğunu hatırlatan Akbulut, ?Bu, bir ulusun fertlerine karşı parlamentosunun, hükümetinin ve her bakanlığının, kurum ve kuruluşunun yükümlü olduğu bir ödevdir? dedi.

Denetimin halka dayalı, etkin ve verimli işleyen, dürüst ve şeffaf bir kamu yönetiminin oluşumu açısından çok önemli olduğunu dile getiren Akbulut, ?Toplumu temsil eden sivil-resmi organizasyonlara kadar herkese görev düşüyor? dedi.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber