Üniversiteye girişte sayısalcılar daha şanslı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Temmuz 2007 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarının açıklanmasının ardından sıra 23 Temmuz ile 3 Ağustos tarihleri arasında yapılacak tercihlere geldi. Sınavı 1 milyon 300 bin öğrenci kazanırken bunlardan sadece 433 bini (3 öğrenciden biri) yüksekokullar dahil üniversitelerin bir programına yerleşebilecek.

İlgili Haberler

Tepki için girdiği ÖSS'de birincilik kürsüsünde

Lisans programlarına ise 207 bin öğrenci girebilecek. Üniversiteye yerleşme açısından ÖSS'nin en şanslı adayları sayısalcılar. Sayısal alanda hem kontenjan fazla hem de bu alanda sınava giren ve başarılı olan öğrenci sayısı az. Bu yıl Sayısal 1 puan türüyle sınavsız geçiş dahil 111 bin, Sayısal 2 ile de 80 bin 576 öğrenci alınacak. Buna karşılık Sözel 1 ile sınavsız geçiş dahil sadece 24 bin. Sözel 2'de ise 26 bin 781 öğrenci üniversiteli olabilecek. Eşit Ağırlık 1'de sınavsız geçiş dahil 97 bin, Eşit Ağırlık 2'de 61 bin 159 kontenjan bulunuyor. ÖSS'de bir fakülteyi tercih edebilmek için gerekli olan 185 puanı geçen öğrenci sayısı açısından da sayısal öğrenciler şanslı. Bir lisans programını tercih edebilecek Sayısal'da 284 bin, Sözel'de 408 bin, Eşit Ağırlık'ta ise 437 bin öğrenci bulunuyor.

Mezun öğrenciler sınava daha iyi hazırlanıyor

ÖSS'de lise son sınıf öğrencilerine göre mezun öğrencilerin daha başarılı olması, üniversite adaylarının 'mezun olduktan sonra dershaneye gittikleri veya özel ders alarak' sınava hazırlandıklarını gösteriyor. 737 bin son sınıf öğrencisinin 375 bini (yüzde 50) 185 puan barajını geçerken, 665 bin lise mezununun 496 bini (yüzde 74) 185 puanın üzerinde puan elde etti. Öte yandan adaylar, içinde tercih formunun olduğu Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu, lise müdürlüklerinden, ÖSYM Sınav merkezlerinden ve ÖSYM bürolarından 3 YTL karşılığı temin edilebilecek. Kılavuz, ÖSYM'nin http:// www.osym.gov.tr internet adresinde de yer alacak. Başvuru merkezleri aracılığıyla tercihini yapacak öğrencilerin işlem için başvuru merkezinden randevu alması gerekecek.

Yatılı okudu, ÖSS'de ailesinin ve okulunun gururu oldu

ÖSS'de, 21 adayla birlikte birincilik kürsüsünü paylaşan Musab Medeni Zorlu, 3 yıldır yatılı olarak eğitim gördüğü, yurtiçinde ve yurtdışında bilim olimpiyatında çok sayıda madalyalar kazanan Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi'nin gurur kaynağı oldu. Okul müdürü Yücel Bozkurt, bu sonucun sürpriz olmadığını söylüyor. Başarılarının sırrının disiplinli ve planlı çalışmaktan kaynaklandığını belirten Bozkurt, "Çok güçlü ve kaliteli bir eğitimci kadromuz var. Öğretmenlerimiz gece gündüz öğrencileriyle beraber." diyor. Musab, annesinin yardımıyla oyuncakların üzerindeki yazılardan okumayı öğrenmiş. İlkokula başladığında hikâye kitapları okuyacak seviyeye gelmiş. OKS sınavında da Bolu'da 6. olmuş ve Samanyolu Fen Lisesi'nde burslu okuma hakkını kazanmış. 3 yıl ailesinden uzakta olan Musab'ın en büyük destek kaynağı kendisinden bir alt sınıfta eğitim gören kardeşi Muhammet olmuş. Disiplinli ve düzenli bir çalışma ile başarıyı elde ettiğini belirten ve hayalinin tıp okumak olduğunu kaydeden Musab, tercihinin de Fatih Üniversitesi olacağını ifade ediyor. Seher Aktepe, Ankara

Tepki için girdiği ÖSS'de birincilik kürsüsünde

ÖSS sonuçlarına göre Sayısal-1, Sözel-1 ve Eşit Ağırlıklı-1 puan türlerinde birinci olan Zeynel Harun Alioğulları, sınava, eğlence ve burs adaletsizliğine tepki amacıyla girdiğini söyledi. Sabancı Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi olan Alioğulları, mezun olduğu Balıkesir Özel Fırat Lisesi'nde yaptığı açıklamada, geçen yıl da sınava girdiğini ve sayısalda Türkiye 105'incisi olduğunu söyledi. Bu yılki sınavda birincilik kazandığı için mutlu olduğunu belirten Alioğulları, "Bu başarı, 3 saatte veya bir ayda elde edilecek başarı değil. Tüm soruları doğru yaparak birinci olabiliyorsunuz. Her bir soruyu doğru yapmak, nasip işi. Sınava, eğlence ve burs adaletsizliğine tepki olsun diye girdim. Bundan sonrası için ne yapacağım konusunda henüz karar vermedim." dedi. Toplantıda, Balıkesir Özel Fırat Lisesi ve Zağnos Dershaneleri'nce Alioğulları'na otomobil ve dizüstü bilgisayar hediye edildi. Tuncay M. Cengiz, Balıkesir

Okulu ve ailesi davul zurnayla karşıladı

Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) Eşit Ağırlık ve Sözel- 1 puan türlerinde birinciliği paylaşan Özel Murat Fen Lisesi öğrencisi Uğur Gülper, tatil yaptığı İstanbul'dan Şanlıurfa'ya gidince havaalanında ailesi, okul yönetimi ve arkadaşları tarafından davul-zurnayla karşılandı. Bölüm olarak tıp veya mühendisliği düşündüğünü, ancak ailesiyle ve öğretmenleriyle tercih konusunda görüşeceğini bildiren Gülper, "Üniversite olarak Boğaziçi veya Bilkent'i düşünüyorum. Sınava girecek adaylar sistemli ve disiplinli çalışması sonucu başarıyı elde edecektir." dedi. Gülper'in babası Remzi Gülper, çok mutlu olduğunu dile getirirken, Şanlıurfa'da ÖSS'de ilk defa birincilik elde edildiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber