Doğuya giden öğretmen turist

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Temmuz 2007 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu'daki milli eğitim müdürleri, ÖSS başarı sıralamasında gerilerde yer almalarının nedenlerini sıralıyor: Öğretmenler batıya kaçıyor, sınıf mevcudu 50'nin üstünde, öğrencilerin uygun çalışma koşulu yok, nüfus, göçler nedeniyle dengesiz artıyor

ÖSS'de Türkiye sıralamasında gerilerde kalan Güneydoğu'daki başarısızlığın en büyük nedenini sosyo ekonomik sebepler ve öğretmen değişimi olarak gösteriliyor. Bu yılki ÖSS'nin Türkiye sıralamasında Batman 50, Diyarbakır 46, Mardin 74, Siirt 71, Şırnak ise 80. sırada yer aldı.

ÖĞRETMENLER KAÇIYOR

Son yıllarda ÖSS Türkiye sıralamasında en başarısız iller arasında bulunan Şırnak'ın Milli Eğitim Müdürü Ömer Birlik, başarısızlığın en büyük nedeninin öğretmenleri kentte kalmaması ve sürekli değişmesi olduğunu söylüyor.

Şırnak'ın yeni bir il olmasının ve kurumsallaşmayı yeterli ölçüde tamamlamamış olmasının başarıyı etkilediğini belirten Birlik, ?Bölgede yaşanan sıkıntılar nedeniyle her geçen gün artan göç ve nüfus artışı, başarısızlığı beraberinde getiriyor. Çünkü nüfus artışının ortaya çıkardığı kalabalık aileler ve beraberinde öğrenci ile veli diyaloğunun yetersizliği, elverişsiz çalışma ortamı öğrencinin başarısını büyük oranda düşürüyor? diyor.

60 KİŞİLİK SINIFLAR VAR

Bu yıl bir Türkiye birincisi çıkaran Diyarbakır, il olarak da 60. sıradan 46. sıraya yükseldi. Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tekdemir, Türkiye birincisi Serhat Varolgüneş'in birinciliğinin kentte olumlu bir hava yarattığını söylüyor, ancak eksikliklerin de önlerinde engel olarak durduğunu vurguluyor:

?İstediğimiz başarıya ulaşamamamızdaki en büyük etken kentin sosyo ekonomik durumu. Nüfus artışı ve maddi açıdan yetersizlik, çocukların ders çalışacakları, başarılarını ispatlayacakları elverişli bir ortamdan yoksun kalmalarına neden oluyor. Çocuk sayısındaki artış ailelerin çocuklarına gösterdiği ilgiyi de düşürüyor. Bir de yoksulluk eklendiğinde öğrencilerin başarılı olması pek de mümkün gibi görünmüyor. Okul sayısının artırılması ve öğrencilerin 60, 70 kişilik sınıf ortamlarından çıkarılıp normal sınıflara yerleştirilmesi gerekiyor.?

ETİ DEVLETİN KEMİĞİ AİLENİN

Geçen yıl 78. sırada yer alan Mardin, bu yıl 74. sıradaydı. İl Milli Eğitim Müdürü Selim Uran'ın sıraladığı sıkıntılar fotoğrafı ele veriyor: ?Derslik başına düşen öğrenci sayısı kent merkezinde 52, Kızıltepe ve Nusaybin gibi ilçelerde 65-75 civarında. Buradaki öğretmenler başka illere geçiş yaptı. Yıllardır öğretmen eksiği yaşadık. Yıllardır ilköğretimde yaşanan sorunlar ortaöğretime de yansıdı.?

Bu yıl üç sıra yükselerek 50. sıraya giren Batman'da bir Anadolu lisesi, bir fen lisesi ile bir özel okul bulunuyor. Özel okul henüz mezun vermiş değil. Batman'da da sınıf mevcudu öbür doğu kentleri gibi, 50-60 arasında. Milli Eğitim Müdürü Şinasi Soyer, sıkıntıları şöyle sıralıyor: Veli okul iş birliğinin sağlanamaması, 'eti senin kemiği benim' mantığı ile ailelerin öğrencilere ilgisizliği başarısızlığı artırıyor. Hızlı nüfus artışı, köyden kente göç ile 8-10 çocuklu kalabalık aile ortamı, elverişsiz koşullar başarısızlığı körüklüyor.

YETER Kİ KAÇMASINLAR

Bu yılın Türkiye 71.'si Siirt'te Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Demirci, öğretmenleri kentte tutabildikleri zaman istedikleri düzeye gelecebileceklerine inanıyor: ?Öğretmenlerin batı illerine geçiş yapma arzusu eğitimi büyük oranda etkiliyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber