Maliye, futbolcu transferlerini gazete kupüründen takip ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Temmuz 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi gelirlerini artırmak için farklı yöntemler izleyen Maliye Bakanlığı, şimdi de üç büyükleri mercek altına aldı. Bakanlık, dünyanın önde gelen yıldızlarını kadrosuna katan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın transfere ödedikleri paranın hesabını gazete kupürlerini keserek tutuyor.

Denetim birimleri, transfer sezonunun başlaması ile birlikte basında çıkan haberleri biriktiriyor. Transfer sezonunun kapanmasının ardından yapılacak denetimlerde beyan edilenle gazetelere yansıyan rakamlar karşılaştırılacak. Beyan uyumsuzluğu tespit edilirse ceza kesilecek. Süper Lig'deki tüm futbolcu transferlerini yakından izlediklerini belirten Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, "Öncelikli olarak basına yansıyan tüm rakamları takip ediyoruz. Transfer sezonunun kapanmasının ardından yapılacak denetimlerde arada herhangi bir fark olup olmadığını karşılaştıracağız." dedi.

Maliye, başta üç büyükler olmak üzere Süper Lig'de mücadele eden tüm takımların futbolcu transferlerini, gelirlerini ve giderlerini yakından takip ediyor. Geçen yıl incelemeler sonrasında bazı farklılıklar oluştuğu için uzlaşmaya gidilmişti. Her yıl düzenli olarak transfer haberlerini yakından takip ettiklerini aktaran bir başka yetkili ise, "Bazen gerçek dışı beyanlarla karşılaşabiliyoruz.

Örneğin 1 milyon dolara aldıkları bir futbolcu için kamuoyuna '5 milyon dolara aldık' diyebiliyorlar." şeklinde konuştu. Kulüplere yapılan incelemelerde beyan uyumsuzluğunun banka havaleleri ile tespit edildiğini kaydetti. Türkiye'nin üç büyük kulübü 2007-2008 sezonu için dünyanın önde gelen futbolcularını transfer etti. Flaş transferler için sadece üç büyük kulübün harcadığı rakam 70 milyon Euro.

Transferde şu ana kadar en fazla parayı harcayan takım ise 31 milyon Euro ile Galatasaray oldu. Özellikle F.Bahçe'nin Roberto Carlos'u transfer etmesinin ardından Galatasaray ve Beşiktaş, Avrupa'da top koşturan önemli isimlerle imza için masaya oturdu. Fenerbahçe'nin Real Madrid'den transfer ettiği Roberto Carlos'a, Galatasaray Schalke 04'ten Lincoln ve Kopenhag'dan Linderoth'la karşılık verdi. Beşiktaş'ın sürprizleri ise PSG'den alınan Edouard Cisse ve S.Lizbon'dan alınan Tello oldu.

G.Saray kesenin ağzını açtı

Futbolcu transferleri için en fazla para ödeyen kulüp Galatasaray oldu. Kulüp, Schalke için Lincoln'e 5 milyon Euro, Linderoth için Kopenhag'a 2,5 milyon Euro, Volkan için Antalya'ya da 1 milyon Euro ödedi. Galatasaray'ın ardından transfere en çok para aktaran ikinci kulüp ise Fenerbahçe. Roberto Carlos, 4 milyon Euro'luk yıllık ücretiyle Türkiye'nin en pahalı futbolcusu unvanını aldı. Sarı-Lacivertli takımın önemli transferlerinden biri de Colin Kâzım oldu. F.Bahçe, Beşiktaş'ın 850 bin Euro verdiği Kâzım'ı rakibinin elinden alarak 1,3 milyon Euro'ya imza attırdı. Tello, Rüştü ve Yozgatlı'ya bonservis ödemeyen Kartal, Cisse'ye 1,5 milyon Euro verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber