Piyasalarda reform takibi

Haftanın ilk işlem gününde Merkez Bankası swap faizlerini yüzde 24'e indirdi. 22 Mart'tan beri repo ihalelerine ara veren Merkez, haftalık işleme yeniden başladı. Dün 5.72 üstünü test eden dolar/TL, kapanışa doğru yüksek seviyesini korudu. Seçim gerginliği piyasalara yansırken, yeni açıklanacak olan ekonomi paketi de yatırımcıların dikkat çektiği konuların başında geliyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 09 Nisan 2019 07:05, Son Güncelleme : 09 Nisan 2019 06:47
Piyasalarda reform takibi

Yeni haftayla birlikte açılan piyasalar güne hızlı bir grafikle başladı. Merkez Bankası (TCMB) yeni işlem haftasında iki farklı adım attı. En son 22 Mart 2019'da repo ihalelerine verilen aranın ardından dün yeniden haftalık repo ihalelerine başladı. İkinci adım ise, yerel bankalarla swapta TL faizini yüzde 25.5'ten yüzde 24'e düşürmek oldu. 22 Mart'ta kurun 5.80'lere çıkmasıyla repo ihalelerine ara veren TCMB, haftalık repo ihalesi açtı. Merkez Bankası 22 Mart'tan bu yana ilk kez miktar bazlı repo ihalesi açtı. Merkez Bankası 22 Mart'ta "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır" açıklaması yapmıştı. Banka o tarihten bu yana 11 iş gününde repo ihalesi açmamıştı. Merkez Bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında dün TL faizi yüzde 24'e çekildi. TCMB Cuma günü ilgili piyasada TL faizini yüzde 25.50 olarak belirlemişti. TCMB geçen iki haftada kademeli olarak attığı adımlarda döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10'dan yüzde 40'a çıkarmıştı. İlgili piyasada kullanımın artması TCMB rezervlerinde de kullanıma paralel artış olarak yansıyor. Merkez, düzenlediği bir hafta vadeli repo ihalesi ile piyasayı 16 milyar TL fonladı. Merkez Bankası'nın açtığı ihaleye 43 milyar 220 milyon TL teklif gelirken, ortalama bileşik, en düşük ve en yüksek faiz yüzde 27.05 seviyesinde gerçekleşti. Basit faizler ise en düşük, ortalama ve en yüksek yüzde 24.00 oldu. Dün sabah saatlerinde 5.65 liranın atında seyreden kur yüzde 1'in üzerinde yükseldi. Analistler bu yükselişin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlere yönelik açıklamaları sonrasında oluştuğunu söylüyor. Erdoğan İstanbul'da seçimde usulsüzlük yapıldığı iddiasına dair "Usulsüzlükler bazı değil neredeyse bütünü usulsüz" dedi. Kur dün yüzde 1'i aşan artışla 5.72'ye kadar yükseldi. Euro 6.33'ten 6.45'açıktı.

SOMUT ÖNLEMLER BEKLENİYOR

Albayrak'ın açıklayacağı reformlar Türk Lirası'ndaki kırılganlığın geri dönüp dönmeyeceği konusunda belirleyici olabilir. Seçim öncesi kırılganlığın son günlerde düştüğüne dikkat çeken Rabobank'ta gelişmekte olan pazarlar Forex stratejisti Piotr Matys "Pazar, ekonomik dengesizlikleri ele almak için bir zaman çizelgesinin eşlik edeceği somut önlemler alınmasını bekliyor" diyor.

BU HAFTA SEYİR YATAY OLABİLİR

Rabobank Stratejisti Piotr Matys yolladığı bir notta "Gelecek günlerde/haftalarda İstanbul'daki seçimler ve ABD - Türkiye ilişkileri odak noktasındayken TL'de tansiyon artarsa diğer gelişen ülkelere de bulaşma riski olabilir" ifadesini kullandı. Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci kurda 5.60 - 5.65 aralığında bir dengelenme olduğunu belirterek "enflasyonda çok büyük değişim görmüyoruz, kurda bu hafta daha yatay bir seyir görebiliriz" değerlendirmesini yaptı. Yurt içinde veri akışı bulunmazken yarın günü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklayacağı reform paketi takip edilecek.

YAPILACAKLAR SINIRLI

Brookings enstitüsünden Amanda Sloat, AFP'ye yaptığı açıklamada "Ekonomik zorluklar üzerindeki endişeler seçmenin oyuna yön verdiği sürece sayın Erdoğan, bu sorunları gidermek için çalışacak fakat yapabilecekleri sınırlı" diyor. Credit Agricole'de yükselen piyasa stratejisi uzmanı Guillaume Tresca da Albayrak'ın yapacağı açıklamadan 'somut reformlar çıkmasının zor olacağı' kanısında. Reuters'a konuşan Tresco, ülkede 'daha fazla büyüme tedbiri, daha fazla mali önlem ve düşük enflasyon' istendiğine dikkat çeken Tresca "Seçimden önce yapılan tam olarak buydu. Hükümetin arkasındaki oy desteğini koruyabilmesi için bu tür politikalara devam etmesi gerek" diyor.

KISA VADELİ TEŞVİKLER ENDİŞE YARATIYOR

Ekonominin bundan sonraki dönemi için kamuoyu ile paylaşılacağı yeni yol haritasında Albayrak'ın bankacılık, büyüme, döviz ve enflasyon konusunda söyleyecekleri merakla bekleniyor. Geçtiğimiz sene yaşanan döviz krizi sırasında Türk Lirası yaklaşık yüzde 30'luk bir değer kaybı yaşamıştı. Bu krizin hafifletilmesi için uzmanlara göre borçlu şirketlerin rahatlatılması, ihracatın artırılması ve uzun vadeli taahhütler verilmeli. Hükümet 31 Mart Seçimleri'nden hemen sonra ekonomiye odaklanılacağını açıklamıştı. Ancak pek çok ekonomist, özellikle seçimlerden sonra kapsamlı bir reform planı uygulanacağı konusunda şüpheli. Zira endişelerin yoğunlaştığı nokta, hükümetin tercihini ekonomik sorunları daha da derinleştirme riski bulunan kısa vadeli teşvik tedbirlerinden yana kullanma ihtimali.

REEL SEKTÖR İÇİN ADIM

Paket, vergi yasası değişikliğinden çiftçinin maliyet yükünün azaltılmasına, bankacılık sektöründen enflasyona kadar hayatın her alanına katkı sağlayacak hedefler içeriyor. Reform paketinde, verginin tabana yayılması, reel sektörün finansmana ulaşımını kolaylaştıracak adımlar, bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesini sağlayacak uygulamalar, etkin teşvik sistemi gibi başlıkların olacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber