Yeşil kartını Yeşil Karne ile değiştirmeyenlere sağlık hizmeti verilmeyecek

Haber Giriş : 18 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye`de 13.5 milyon kişi sağlık hizmetini Yeşil Karne ile ücretsiz alıyor.

2004 yılı başından itibaren Yeşil Kartları otokopili Yeşil Karne ile değiştiren devlet, bu yolla hem hak etmediği halde kart alanları belirledi hem de mükerrer sigortalıları saptayarak bunların kartlarını iptal etti. 15 Haziran`dan itibaren tamamen Yeşil Karneye geçilirken, Yeşil Kartlar geçersiz sayıldı. Yeşil Kartını Yeşil Karne ile değiştirmeyenler artık sağlık hizmetinden yararlanamıyor.

Sağlık Bakanlığı`ndan alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde 18 milyon 22 bin 969 kişi Yeşil Karne almak için kaymakamlıklara başvuruda bulundu. Devlet, 13 milyon 418 bin 559 kişiye sağlık hizmetilerinden ücretsiz yararlanması için Yeşil Karne verdi. Yeşil Kartın Yeşil Karneye dönüştürülmesi sırasında 1 milyon 25 bin 731 kişinin kartı da çeşitli nedenlerle iptal edildi. Bunların çoğunun hak etmediği halde Kart alanlar oluşturuyor. Türkiye`de halen 22 milyon kişinin Yeşil Karne alabilecek durumda olduğu bildiriliyor. Yani yaklaşık 4 milyon kişi asgari ücretin üçte biri ile ya da daha azı ile geçinmeye çalışıyor ve sağlık hizmetlerini ücretli alacak bütçesi yok.

YEŞİL KARNEYE TALEP ARTABİLİR
Öte yandan, ``Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanmasına İlişkin Yasa``da yapılan değişiklikle Yeşil Karnelilerin ayaktan tedavi hizmetlerinden yararlanabilmesinin önü açıldı. Bu düzenlemenin Yeşil Karneye talebi artıracağı bildiriliyor. Düzenlemeye göre, Yeşil Kart sahibi vatandaşlar, Türkiye`deki yataklı tedavi kurumlarında yatarak görecekleri tedavi hizmetlerinin yanısıra, Türkiye`deki sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta tedavide görebilecekler. Bu vatandaşların muayene, tetkik, tahlil, pansuman, diş çekimi hizmetleri ve ilaç bedelleri karşılanacak.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber