1.5 milyon devlet memuru, sözleşmeli statüsüne geçirilecek

Haber Giriş : 18 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aralarında sağlık ve teknik hizmetler personelinin de bulunduğu 1.5 milyon dolayında devlet memuru, sözleşmeli statüsüne geçirilecek

Devlet personel rejimi değişiyor. Üzerinde çalışılan reform taslağında devlet memurlarının dörte üçü, sözleşmeli personel olacak, kamuda eşit işe eşit ücret gelecek.

Aralarında sağlık ve teknik hizmetler personelinin de bulunduğu 1.5 milyon dolayında devlet memuru, sözleşmeli statüsüne geçirilecek.

Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluş temsilcileriyle akademisyenlerden oluşan bir grup tarafından hazırlanan taslak ile kamu personel rejiminde köklü bir değişiklik yapılacak.

Yeni düzenleme ile daire başkanı ve üst düzey bürokratlar, askerler, hakim ve savcılar ile emniyet mensupları başta olmak üzere asli fonksiyonları itibarıyle devlet hizmetlerini sürekli yürütenler memur olarak bırakılacak.

Sekreter, odacı, bilgisayarcı, tercüman, daktilograf gibi kadrolarda çalışanlar ise sözleşmeli personel statüsüne geçirilecek.

Taslak ile hangi ünvanlarda çalışan memurların sözleşmeliye geçeceklerinin tek tek belirleneceği belirtilirken, bu konudaki detay çalışmaların sürdüğü ifade ediliyor.

Bir grup memurun durumu ise siyasi otoritenin kararına bırakılıyor. Bunların başında da öğretmenler geliyor.

Yetkililer, halen 2 milyon dolayında bulunan memur sayısının personel reformu ile 500 binler seviyesine ineceğini, ancak bu konudaki kesin sayının detaylı çalışmanın tamamlanması sonrası ortaya çıkacağına dikkat çekiyor.

Personel reformu ile birlikte kamu görevlilerine ilişkin 11 ayrı hizmet sınıflaması da son bulacak.

Yeni personel rejiminin yasalaşmasıyla birlikte maaş sistemi de daha basit hale getirilecek.

Mevcut sistemdeki maaş hesabında kullanılan toplam 40, bir memurun maaşında ise varolan 14-15 kalemlik farklı göstergenin yerine temel aylık ve görev aylığı gelecek.

Bu arada maaş sistemine eklenecek bir başka kalemle, İstanbul ile mahrumiyet bölgelerinde çalışan kamu görevlilerine daha yüksek maaş ödenebilmesi için de yetki alınacak.

Yeni sistemle birlikte devlet memurlarının ve diğer kamu görevlilerinin maaşlarının tümü Emekli Sandığı keseneğine tabi hale getirilecek.

Yeni düzenlemede izin gibi çeşitli sosyal haklar da Avrupa Birliği normlarına uygun kılınıyor.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber