Polisin öldürdüğü taksicinin ailesine 60 bin YTL tazminat

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TUNCELİ'de, 2005 yılında polis memuru Raşit Leba tarafından öldürülen taksi şoförü Hasan Akdağ'ın ailesine İçişleri Bakanlığı 60 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edildi. Polis memuru Raşit Leba, yargılandığı davada 4 yıl 7 ay hapis cezasıyla cezalandırılmış, ancak cezayı az bulan Akdağ Ailesi'nin avukatı karara itiraz ederek dosyayı Yargıtay'a götürmüştü.

Tunceli'de 14 Eylül 2005 tarihinde, polis memuru Raşit Leba, alkollü olarak bindiği taksinin şoförü Hasan Akdağ ile tartışmaya başlamıştı. Tartışma büyünce, Leba'nın tabancasıyla başına ateş ettiği şoför Akdağ yaşamını yitirmişti. Polis memurunun yargılandığı Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi, Raşit Leba'yı 4 yıl 7 ay hapis cezası ile cezalandırılmış ancak ölen Hasan Akdağ'ın ailesi ve avukatı karara itiraz ederek dosyayı Yargıtay'a taşımıştı.

Polis memuru Raşit Leba için Akdağ Ailesi'nin İçişleri Bakanlığı'na açtığı tazminat davası sonuçlandı. Elazığ İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı'nın Akdağ Ailesi'ne 60 bin YTL tazminat ödemesine karar verdi.

Elazığ İdare Mahkemesi'nin verdiği kararda, polis memuru Raşit Leba'nın olay nedeniyle Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla ?taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçlamasıyla 4 yıl 7 ay hapis cezasıyla cezalandırıldığı belirterek, şöyle denildi:

?Olay nedeniyle yapılan ceza yargılaması sonunda polis memuru Raşit Leba kusurlu bulunarak ölüme sebebiyet verdiği gerekçesiyle cezalandırılmış ise de bu durumun davalı idarenin sorumluluğunu kaldırmayacağı sadece idare söz konusu kişiye rücu imkanı vereceği açıktır. Bu durumda olay tarihi olan 14.9.2005 günü saat 18.00 ile 01.00 saatleri arasında görevlendirilen polis memuru Raşit Leba'nın olay saatinde görev mahalinde olması gerekirken görev mahallini terk ederek aldığı alkol nedeniyle davacıların yakının ölümüne yol açmasında, vatandaşların can güvenliğini sağlamak ve korumakla yükümlü bulunan davalı idarenin, personeli üzerindeki denetim ve gözetim görevini yerine getirmediği ve dolayısıyla kusurlu bulunduğu anlaşılmaktadır.''

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Tunceli'de taksicilik yapan Hasan Akdağ, 14 Eylül 2005'te aracına binen ve alkollü olan polis memuru Raşit Leba ile tartışmış, Leba daha sonra silahı ile Akdağ'ı başına ateş ederek öldürmüştü. Olay üzerine Tunceli'de binlerce kişi gösteri yapmış ve polis ile göstericiler arasında zaman zaman gerginlikler yaşanmış ve bazı polis araçları tahrip edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber