Anayasa Mahkemesi kendini yargılıyor

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 25 Temmuz 2007 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimlerinde 367'yi şart koşarak erken seçim kararını etkileyen Anayasa Mahkemesi'nin başkanlık seçimleri adli tatil sonuna kalacak.

Yedek üyelerin oy kullanma talebini değerlendirecek olan Yüksek Mahkeme, kendisini yargılamaya hazırlanıyor.

Anayasa Mahkemesi, tarihinde ilk kez kendi yapılanması ve başkanlık seçimini etkileyecek bir davaya bakmaya başladı. Mahkeme, yedek üyelerinin oy kullanmamasına gerekçe gösterilen düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olup olmadığını incelemeye başladı.

Anayasa Mahkemesi'nin 2 yedek üyesi Cafer Şat ile Fettah Oto, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı seçimlerinde oy kullanamadıklarını belirterek, Ankara 16. İdare Mahkemesi'ne gitti. Üyeler, davada, oy kullanmalarına engel olan düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti. İdare Mahkemesi talebi ciddi buldu, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un seçime dair hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme konuyu görüşmeyi gündemine alınca da Yüksek Mahkeme'nin kendisiyle ilgili bir davaya bakması durumu ortaya çıktı.

İlk inceleme tamam

Yüksek Mahkeme, itiraz yoluyla gelen başvuru derhal gündeme aldı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, başvuru için raportör görevlendirirken, heyet, ?Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının iptaline karar verilmesi istemi?yle ilgili ilk incelemesini yaptı. Heyet davayı esastan incelemeye karar verirken, yedek üyelerin Anayasa Mahkemesi Başkanlığı seçimlerinde oy kullanıp kullanamayacağı kararlaştırılacak.

Tülay Tuğcu'nun 12 Haziran'da yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya aykırılık iddiası başvurusu nedeniyle yaklaşık 1.5 aydır seçim yapamıyor. 30 Temmuz'da yedek üyelerin oy kullanıp kullanamayacağına ilişkin kararı açıklayacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber