Deprem davasında belediyeye tarihi ceza

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Marmara depreminde Yüksel Sitesi'nin yıkılması sonucu hayatını kaybeden 316 kişinin yakınları tarafından Yalova Belediyesi aleyhine açılan tazminat davalarından 40'a yakınının sonuçlandığı, belediyenin bu davalarda yüzde 100 kusurlu bulunarak tazminat ödemeye mahkum edildiği öğrenildi.

Yüksel Sitesi'nde yakınlarını kaybeden vatandaşlar tarafından Bursa İdare Mahkemelerinde, 7 yıl önce ''idareler aleyhine'' açılan maddi ve manevi tazminat davaları sonuçlanmaya başladı. Açılan 300 davanın yaklaşık 40'ında Yalova Belediyesi çeşitli miktarlarda tazminat ödemeye mahkum edildi.

Davaların karar metinlerinde, Türkiye'nin jeolojik ve topografik yapısı nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan deprem felaketleriyle sık sık karşılaşan ülkelerin başında geldiği, bu nedenle afetlerin önlenmesi ve zararların azaltılması amacıyla gereken tedbirleri almanın devletin yetki ve görev sorumlulukları arasında olduğu kaydedildi.

Depremin zamanı belli olmasa da ön görülebilir olduğu, alınacak tedbirlerle zararın tamamen veya kısmen önlenebileceği sonucuna ulaşıldığı belirtilen karar metninde, bu yönüyle davaya konu Yüksel Sitesi'nin yapı ruhsatının ve yapı kullanma izin belgelerinin Yalova Belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından tanzim edildiğine işaret edildi.

Karar metninde, yörenin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğunun, tarihsel depremlerin incelenmesinden bu yöredeki fayın etkili deprem ürettiğinin bilinmesine rağmen, 1975 yılındaki yönetmelik hükümlerine göre yapının inşa edildiği yerde taban kayması veya formasyonu üzerindeki zemin kalınlığının kontrol edilmediği belirtildi.

Metinde, belediye tarafından yörenin zemini için mikro bölgelendirme çalışmasının yapılmadığı, afete uğrayabilecek bölgelerin tespit ve ilan edilmediği, bu tür bölgelerde, kat adetleri kısıtlamalarının belirlenmediği, davalı belediyenin bu yönleriyle meydana gelen mal ve can kaybında hizmet kusurunun bulunduğu, bu nedenle Yalova Belediyesinin ''Yüzde 100 kusurlu'' olduğu sonucuna varıldığı bilgisi yer aldı.

-''TEMYİZ HAKKIMIZI KULLANIYORUZ...''

Yalova Belediyesinin sözleşmeli avukatı Ali Güler, depremden sonra Yalova'da idareler aleyhine açılan davaların 7 yıldan beri devam ettiğini belirtti.

''İdarelerin kusurlu olduğu'' iddiasıyla açılan davalardan yaklaşık 40'ının, deprem öncesinde gerekli denetim ve incelemeleri yapmadığı gerekçesiyle belediye aleyhine sonuçlandığını, belediyenin maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum edildiğini kaydeden Güler, ''Bunlar henüz kesinleşmemiş, temyize açık davalar. Bu yüzden biz de Danıştay nezdinde temyiz hakkımızı kullanıyoruz'' dedi.

Güler, 20'ye yakın dosya için temyize başvurduklarını, diğerleri için de başvuru hazırlıklarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber