Sağlık Bakanlığındai "sahte ilaç" skandalında, genel müdür suçlu çıktı

Haber Giriş : 21 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporda, yedi ilacın biyoeşdeğerlilik raporunun sahte olduğu ve olayda İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Huriye Mıhçak'ın görevi ihmal kusuru bulunduğu belirtildi.

İlaçta 'sahte rapor' skandalı ile ilgili soruşturmasını tamamlayan Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Hayriye Mıhçak'ı görevi ihmalden kusurlu buldu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, raporların sahte olduğunu bilmesine rağmen göz yuman Genel Müdür Mıhçak'ı görevden aldı. Bakanlık müfettişleri, Allpharma firmasından alına ve biyoeşdeğerlilik raporlarının sahte olabileceği belirtilen 137 ilacın incelenmesini istedi.

Müfettiş raporunda Genel Müdür Mıhçak'ın, skandala konu olan 7 ilaç için uluslararası Allpharma firmasının hazırladığı biyoeşdeğerlilik raporlarının sahte olduğunu bildiği, buna rağmen hiçbir işlem yapmadığı belirtildi. Raporların sahte olduğu ise Sağlık Bakanlığı Biyoeşdeğerlilik Komisyonu'nun incelemeleri sırasında anlaşıldı. Komisyon 2003 yılının Haziran ayında, Allpharma firmasının 7 ilaç için hazırladığı biyoeşdeğerlilik raporunun birbirinin kopyası olduğunu tespit etti.

Raporda, komisyon üyelerinin bu sahteciliği Genel Müdür Mıhçak'a bildirdikleri kaydedilirken, Mıhçak'ın raporlarla ilgili hiçbir işlem yapmamasına dikkat çekildi. Üstelik raporların sahteliğini Allpharma firmasının üst düzey bir yetkilisinin de itiraf ettiği, "Bir listeyle kopyalama yapıyoruz" beyanında bulunduğu vurgulandı. Mıhçak'ın raporlardaki kopyalamaları adeta yok saydığı bildirilirken, "Biyoeşdeğerlilik Komisyonu'nun ilaçların tekrar incelenmesi talebine karşı ikinci bir komisyon oluşturma yoluna gittiği" ifade edildi. Müfettiş raporunda Mıhçak, "Biyoeşdeğerlilik çalışmalarında yeterli dikkat ve itinayı göstermemek, raporlardaki kopyalama olayını örtbas etmeye çalışmak" ile suçlandı. Müfettişler, Mıhçak'ın sayılan suçları nedeniyle "görevden alınması ve kademe ilerlemesini durdurma" cezalarını uyguladı.

137 ilaçta daha şüphe

Sahte raporların kaynağı olan Allpharma'nın 137 ilaca daha biyoeşdeğerlilik belgesi verdiği ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı müfettişleri, 7 ilaca sahte rapor düzenlediği tespit edilen Allpharma'nın biyoeşdeğerlilik belgesi verdiği 137 ilaç için "yeni inceleme" talep etti. Raporda 137 ilacın biyoeşdeğerlilik belgesinin geçersiz sayılması ve Biyoeşdeğerlilik Komisyonu tarafından laboratuvar tetkiklerinin yeniden yapılması istendi.

Müfettişler söz konusu ilaçlara yeni biyoeşdeğerlilik belgelerini getirmeleri için süre tanınmasını, belirtilen süre içinde raporunu getirmeyenlerin ruhsatlarının iptal edilmesini önerdi. Müfettiş raporuyla ilgili son sözü Sağlık Bakanı Recep Akdağ söyleyecek. Görevden alınan Mıhçak'ın hakkında iki ayrı soruşturmanın daha olduğu belirlendi. Mıhçak'ın bu soruşturmalar sonucunda "görevini kötüye kullanmak" ile suçlu görüldüğü ve aylıktan kesme cezası aldığı öğrenildi.

Biyoeşdeğerlilik nedir?

Biyoeşdeğerlilik çalışması, orjinal ilaçların formülüyle üretilen ve daha ucuza satılan jenerik ilaçların, içerisindeki etken maddenin orjinaliyle eşdeğer olup olmadığının tespiti amacıyla yapılıyor.

YENİŞAFAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber