Türk Cumhuriyetlerine Dev 'vize' adımı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orta Asya ülkeleri ile ilişkileri daha da geliştirmek isteyen Türkiye, bu yönde mühim bir adım attı. Ankara; Azerbaycan, Moğolistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın 'umuma mahsus pasaport' sahibi vatandaşlarına vizeyi dünden itibaren kaldırdı. Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan vatandaşlarına vize uygulamıyordu. Gürcistan ile vize ise geçen sene karşılıklı olarak kaldırılmıştı.

Azerbaycan, Moğolistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın umuma mahsus pasaport taşıyan vatandaşlarının Türkiye'ye yapacakları azami 30 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatlerinde tek taraflı vize muafiyeti sağlanmasına ilişkin karar Resmî Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Düzenleme, Türkiye'nin Orta Asya ülkelerindeki büyükelçileri ile temmuz ayı başında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başkanlığında Ankara'da yapılan toplantıda kararlaştırılmıştı. Türkiye ile Orta Asya ülkelerinden Kırgızistan ve Kazakistan arasında bir aya kadar turistik ziyaretler için karşılıklı olarak vize muafiyeti bulunuyor. Ancak Kırgızistan'ın Türk vatandaşlarına vize zorunluluğu koyma yönünde çalışmaları bulunuyor. Türkiye ile Gürcistan arasındaki vize uygulaması ise 2006 yılı Şubat ayında sona erdirilmişti. İki ülke vatandaşları 90 güne kadar turistik amaçlı ziyaretlerini vizesiz gerçekleştiriyor. 2006 yılında iki ülke sınırından yapılan geçişler önemli ölçüde arttı ve bir buçuk milyona ulaştı.

Bakanlar Kurulu kararıyla Ankara tarafından Orta Asya ülkelerinin vatandaşlarına söz konusu kolaylıklar sağlanırken, kimi Orta Asya ülkelerine turistik amaçlı da olsa gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize zorunluluğu uygulanıyor. Azerbaycan, Moğolistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan halen umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uyguluyor.

Avrupa Birliği, uygulamaya karşı çıkacak

Ankara'nın söz konusu Orta Asya ülkeleri ile Moğolistan'a vize muafiyeti getirmesinin, Avrupa Birliği (AB) tarafından eleştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Tam üyelik müzakerelerine başlayan Türkiye'nin, AB'nin 'vize' konusundaki müktesebatına da uyumu gerekiyor. Bu yöndeki gelişmeler AB Komisyonu tarafından yakından izleniyor ve her yıl sonbahar aylarında yayınlanan 'İlerleme Raporu'na konu ediliyor. Türkiye'nin, dünkü Bakanlar Kurulu kararıyla vize muafiyeti getirdiği ülkeler, AB'nin 'negatif listesi'nde bulunuyor. Bunun anlamı, AB, Ankara'dan söz konusu ülke vatandaşlarına vize koymasını istiyor. Avrupa Birliği, 'pozitif liste'de yer verdiği ülkelere ise Ankara'nın var ise vize uygulamasını kaldırmasını talep ediyor. Türkiye'nin AB tam üyeliği gerçekleşmeden 'negatif-pozitif vize listesi'ne tam olarak uyması gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber