185 puan barajını aştıysanız yurtdışında eğitim alabilirsiniz

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Barajı aşan yurt dışına

Türkiye'de üniversite okuma hayali suya düşen gençlere yurt dışındaki okullar önemli bir alternatif oluşturuyor. Eğer sınavda 185 puan barajını aştıysanız ABD ya da İngiltere'de gönlünüzdeki mesleğin eğitimini alabilirsiniz

EB Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü'nün 2007 yılı verilerine göre halen 44 bin 204 Türk öğrenci Almanya başta olmak üzere ABD, Kanada, İngiltere, Fransa ve Avusturya'da üniversite okuyor. Türkiye'deki özel üniversitelerde ortalama yıllık öğrenim ücreti 10 ile 25 bin YTL arasında değişiyor. Yurt dışındaki pek çok üniversitede bu ücretlerle okumak mümkün. UNESCO tarafından yapılan bir araştırmaya göre ülkelere göre yabancı öğrenci oranlarına bakıldığında ABD'de yüzde 30, İngiltere'de yüzde 14, Almanya'da yüzde 13 ve Fransa'da da yüzde 9 oranında yabancı öğrenci eğitim görüyor. Öğrencilerin en yoğun bulunduğu Kaliforniya'da eğitimin ekonomiye katkısı 1 milyar 770 milyon doları aşıyor. Kaliforniya'daki yabancı öğrenciler arasında Türkler 8'inci sırada yer alıyor.

ÖĞRENCİLERİN GÖZDESİ ABD

ABD'NİN yurt dışında eğitim gören öğrenci sayısı 30 bin 103. Bu sayı İngiltere'de 25 bin 198, Almanya'da 54 bin 489, Fransa'da ise 47 bin 587. Almanya'da 47 bin, ABD'de 13 bin, Fransa'da 2 bin 500, Avusturya'da bin 800 ve İngiltere'de bin 600 Türk öğrenci yüksek eğitim görüyor. Dil eğitimi için gidenlerle birlikte bu sayı 13 bine ulaşıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 475 bin kişi ABD'de, 225 kişi İngiltere'de, 199 bin kişi Almanya'da ve 147 bin kişi ise Fransa'da eğitim görüyor.

DENETLEMEYİ YÖK YAPIYOR

TÜRKİYE'DE bulamadığı eğitim fırsatını yurt dışında yakalamak isteyenler için parasal imkanlar dışında iki önemli nokta var. Okumak istenen üniversitenin YÖK denkliğinin olması ve öğrencinin okula başlayacağı yıl ÖSS imtihanına girerek 185 puan barajını geçmesi gerekiyor. Puanın sözel, sayısal veya eşit ağırlık bölümü olup olmaması fark etmiyor. Yurtdışındaki üniversitelerin hangi kalitede eğitim verdiğini YÖK denetliyor. YÖK her yıl belirli kriterlere göre yapılan değerlendirmeler sonucunda yurt dışında üniversite eğitimi görmek isteyen ya da yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin gitmek istedikleri okuldan alacakları diplomanın Türkiye'de geçerli olup olmayacağına karar veriyor. Dünyada binlerce üniversite olduğu için öğrenciler, hangi üniversitelerin diplomalarının YÖK tarafından onaylı olduğunu sadece bu kurumdan öğrenebilir.

STAJ İMKANI FARK YARATIYOR

KATSAYI mağduru olan meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunu olup istediği bölümde okuyamayan öğrenciler için de yurt dışı eğitimi çok önemli bir alternatif oluşturuyor. Öğrenciler için yurt dışını cazip kılan bir diğer neden ise dünyaca ünlü firmalarda staj imkanı bulmaları. Olanakları farklı olan okullarda bazı öğrenciler hem okuyup hem de staj yapıyor. Yurt dışındaki iyi üniversitelerden alınan diplomalar iş yaşamında başarının kapısını daha kolay aralıyor. Öğrenci, aynı zamanda bu eğitim süresince, yabancı dilini de en üst seviyeye çıkarıyor.

SAĞLIK SİGORTASI DA VAR

BİREYSEL tercih ve ihtiyaçlara mutlaka cevap verecek çok çeşitli programlar sunan yurt dışı okulları bu nedenle cazibesini artırıyor. Bazı ülkelerde çalışma koşullarının da oluşmasıyla öğrenciler farklı bir sosyalleşme platformu içinde yer alabiliyorlar. Altı aydan fazla süreli öğrenim gören öğrenciler, bulundukları ülkede ?Ulusal Sağlık Hizmeti Sigortası'ndan da ücretsiz yararlanıyor. YARIN İngiltere'de eğitim imkanları

En önemli kriter diploma denkliği

AVRUPA ve ABD'deki her üniversitenin mutlaka çok iyi olacağı fikrini unutun. Yurt dışında lisans eğitimine denk olmayan bazı kuruluşlarda eğitim gördükten sonra Türkiye'ye döndüğünüzde YÖK denklik vermeyebilir. Bunun için şu noktalara dikkat edin:

Yurt dışındaki üniversitelerden alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için mutlaka YÖK tarafından denklik belgesi verilmesi gerekiyor.

Yurt dışında Türkiye'deki gibi üniversite lisans diplomasına eşdeğer bir açık öğretim sistemi bulunmuyor. YÖK yurt dışındaki bir üniversiteye her ne sebeple olursa olsun dışarıdan devamı kabul etmediği gibi bu eğitimi de yok sayıyor.

Öğrencilerin, yanlış yönlendirme sonucu eğitimlerine bir süre Türkiye'de, sonra da not transferi yapılarak yurt dışında devam edeceği yönündeki öğrenim şekli Türkiye'de kabul edilmiyor.

Bazı aracı kuruluşlar basın yayın organlarına verdikleri ilanlarda, tanıtımını yaptıkları üniversitelerin YÖK denkliği olduğunu ilan etseler de, bu bilginin YÖK tarafından onaylatılması gerekiyor. Aksi hallerde YÖK sorumluluk kabul etmiyor.

Yurt dışından alınan bir diplomanın denklik değerlendirmesine alınabilmesi için, diplomanın alındığı kurumun ve eğitim yapıldığı programın, YÖK tarafından tanınmış olması önemli koşul.

Devam zorunluluğu olmayan, uzaktan eğitimle alınan diplomaların hiçbirine YÖK denklik vermiyor.

Barajı aşamayan bir öğrenciyseniz, bu yıl hazırlık okuyacağınız ve gelecek yıl gireceğiniz ÖSS puanınıza göre kayıt yaptırabileceğiniz önerilebilir. Yıl kaybınız olmaması için önünüze sunulan bu teklife kapılmayın. Otomotik olarak transfer edilme gibi bir sistem geçerli değil.

YÖK'ün denkliğini tanımadığı bir üniversite Avrupa'daki olanakları anlatılarak, size cazip bir şekilde sunulacaktır. Ancak söz konusu üniversitelerin, Avrupa Üniversiteler Akreditasyonu gibi çeşitli programlara dahil olması onun çok iyi olduğu anlamını taşımayabilir.

YÖK sizin başvuruda bulunduğunuz yıl bir üniversitenin bir programına denklik veriyorsa, sonraki yıllarda yapacağı araştırmaya göre eğitim kalitesinde düşme saptarsa denkliği iptal edebilir. Başvurduğunuz tarihe dikkat edin.

Yabancı üniversitelerin ülkemizdeki tanıtımlarında denkliklerinin bulunduğu söylemlerini araştırın. O nedenle kayıt yaptırmadan önce YÖK Denklik Birimi'ni 0 312 298 71 42'yi arayarak kesin bilgi alın. Birimde çeşitli ülkelerin özel bölümleri bulunuyor.

Kayıt tarihini kaçırmayın

Türkiye, 1 milyon 615 bin adayın yarıştığı 2007 ÖSS'yi artık geride bırakıyor. 47 bin kişinin sıfır çektiği ÖSS'de tercih dönemi 3 Ağustos'ta son bulacak. Yerleştirmeler de 14 Ağustos'a kadar yapılacak. Yerleştirme sonuçları açıklandığında 433 bin 150 aday üniversiteli olacak, 1 milyon 172 bin kişi açıkta kalacak. Geçen yıl üniversite kapısında kalan 1 milyon genci de düşündüğümüzde 2 milyonu aşkın gencin üniversite hayalleri suya düşecek. İşte bu durumdaki gençler için yurt dışında eğitim, barınma, beslenme, çalışma imkanlarını araştırdık. Hayallerinizi ertelemeden önce yurt dışı eğitim imkanlarını ve kayıt için doğru zamanlamayı iyi takip etmelisiniz. Yurt dışındaki birçok üniversitenin kayıt tarihi eylül ayı ortalarında bitiyor. Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretleri Avrupa, Amerika, Kanada ve Avusturalya'daki birçok üniversite ile eşdeğer. Yurt dışındaki üniversitelerden alınan diplomaların iş hayatında başarının kapısını daha kolay araladığına inanan anne-babalar, çocuklarının bu beklentilerine cevap verebilmek için sınır ötesi bir arayış içine girdi. star, yurt dışı eğitim arayışında olan öğrencilerin yanında. Sizler için konunun uzmanları ve yurt dışında okuyan öğrenciler ile görüştük. Yurt dışında tercih yapmayı düşünüyorsanız bu yazı dizisini okumadan sakın karar vermeyin.

Dünyanın en iyisi Harvard Üniversitesi

Uluslararası bir araştırmada dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi en iyi 200 üniversitenin şampiyonu oldu

ÜNİVERSİTELERİN artık sadece kendi ülkelerinde başarılı olmaları yetmiyor. Uluslararası kabul gören üniversitelerin mezunları rekabet ortamında öncelik kazanıyor. Dünyanın en iyi 200 üniversitesi, 88 ülkeden 1300 akademisyenin katılımıyla yaptırılan bir araştırmayla belirlendi. Harvard Üniversitesi'nin ilk sırada yer aldığı araştırmaya 29 ülkenin üniversiteleri dahil edildi. İlk 50'de Amerikan üniversitelerinin çok olması dikkat çekiyor. 10 İngiliz üniversitesi de ilk sıralarda yer aldı. İlk 200'e ise ABD'den 62 üniversite, İngiltere'den 30, Almanya'dan 17 ve Avustralya'dan 14 üniversite girdi. İngiltere'den Oxford Üniversitesi altıncı ve Cambridge Üniversitesi yedinci sıradan ilk 10'a girdi. İngiliz üniversitelerin ilk 50'de ağırlıklı olarak yer alması Londra'yı dünyanın eğitim merkezi olarak tescilledi. The London School of Economics 11. sırada, Imperial College 14. sırada, University College London 34. sırada ve School of Oriental and African Studies 44. sıradan dünyanın en iyi ilk 50 üniversitesi arasına girdi. Tokyo Üniversitesi ise listede 12. sırada yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber