Meclis'te yoğun bir çalışma temposu yaşanacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Ağustos 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Temmuz seçimlerinin ardından Meclis'te yoğun bir çalışma temposu yaşanacak. 40 gün içinde yeni TBMM Başkanı, 60. Hükümet ve 11. Cumhurbaşkanı seçilecek.

Genel seçimler sonrası Türkiye'nin zirvesi 40 gün içinde yepyeni bir çehreye bürünecek. 23. Dönem TBMM, çalışmalarına 4 Ağustos Cumartesi günü yapılacak yemin töreniyle başlayacak. Milletvekilleri daha sonra sırasıyla Meclis Başkanı ile 11. Cumhurbaşkanını seçecek, ayrıca 60. Hükümet için güvenoylamasına katılacak.

ÖNCE MECLİS BAŞKANI

23. Dönem'in 1. Yasama Yılı, 4 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00'te yapılacak birleşimle başlayacak. Milletvekillerinin yemin edeceği toplantıya, Meclis'in en yaşlı üyesi olarak 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlık edecek. En genç 2 milletvekili de katip üye olarak görev yapacak. Bu üyelerin, 30 yaşındaki AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel ile 31 yaşındaki AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Türköne olması bekleniyor. Yemin töreninden sonra, Meclis Başkanı seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilecek. Bu 5 günlük arada Meclis Başkanı adayları belirlenecek, daha sonraki 5 gün içinde de seçim yapılacak. Gizli yapılacak oylamaların ilk 2'sinde üye tamsayısının üçte 2, üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak.

DİVAN BAŞKANLIĞI

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak. Meclis Başkanı seçiminden sonra siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek, Başkanlığa sunacak. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak.

KABİNE VE CUMHURBAŞKANI

TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasından sonra, Meclis'te iki süreç başlayacak. Bunlardan biri 11. Cumhurbaşkanı seçimi süreci, diğeri ise 60. Hükümet'in programı ve güvenoylaması. 4 Ağustos Cumartesi günü milletvekillerinin yemin etmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. Hükümeti'ni kurma görevini vermesi bekleniyor. Erdoğan, Bakanlar Kurulu listesini en geç 1 hafta sonra TBMM'ye sunacak. 60. Hükümet'in programı da Hükümet kurulduktan sonra en geç 1 hafta içinde TBMM Genel Kurulunda okunacak ve Hükümet'in güvenoyuna sunulacak. Bu arada, 11. Cumhurbaşkanı seçimi süreci de başlayacak.

DANIŞMA KURULU

TBMM Danışma Kurulu'nun ilan edeceği 10 günde adaylık için başvurulacak. 20 gün içinde de seçim tamamlanmış olacak. Aynı dönemde milletvekilleri, grup başkanvekillerini ve TBMM komisyonlarında görev alacak arkadaşlarını da seçecekler. Böylece Türkiye Cumhuriyeti'nin 1 numaralı makamı olan Cumhurbaşkanlığı, 2 numaralı makamı olan TBMM Başkanlığı ile 3 numaralı makamı olan Başbakanlık, Eylül ayının 2. haftasına kadar belirlenmiş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber