OKS sonuçları neden geç açıklandı?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Ağustos 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretim kurumları sınavı sınavı tam bir skandala dönüştü... Okul yönetimleri, uyarılara rağmen diploma notlarını yine yanlış ve geç gönderince Milli Eğitim Bakanlığı, sisteme zamanında giriş yapamadığı için yerleştirme işlemlerine planladığı gibi başlayamadı. Yerleştirme işlemlerine 2 gün geç başlamak durumunda kalan bakanlık, bir de bilgiyasar sistemi çökünce sonuçları dün sabah saat 10.00'da açıklayacağını belirttiği halde yetiştiremedi. Yalnızca geç kalınması değil, sistemin değişmesi nedeniyle, aşırı yükleme, soruna yol açtı.

Daha önceki yıllarda 5 saat içinde yerleştirmeleri yapabilen bilgisayar sistemi, aradan saatler geçmesine rağmen sonuç vermedi ve kilitlendi. Bunun üzerine önceki gece yarısı acilen bir yeni program yazımına başlandı ve bu program devreye sokuldu. Ancak yeni programın güvenilirliğinin test edilebilmesi için süre yetmedi. Öğrenciler ve veliler, bakanlığı telefon yağmuruna tutarak ?Biz kime güveneceğiz? şikayetinde bulundu.

200 BİN EK ÖĞRENCİ

Yanlış girilen diploma notlarının 28 Temmuz Cumartesi gününe kadar bakanlığa bildirilmesi gerekirken bazı okul yönetimleri ve öğrenciler, başvurularını geç yaptı. 30 Temmuz Pazartesi günü de düzeltme başvurusu alan bakanlık, bazı ilçe milli eğitim müdürlüklerinin, tüm uyarılara rağmen yine yanlış sonuç gönderiklerini tespit etti. Bunun üzerine diploma notları yeniden istendi. 31 Temmuz Salı günü tüm diploma notlarını alan bakanlık, 1 Ağustos Çarşamba günü sisteme bu notların girişini yaptı.

AYRINTI UNUTULDU

OKS yerleştirmelerinde kullanılan bilgisayar sisteminin 31 Temmuz Salı günü çalıştırılması planlanmıştı. Bu, bir sıkıntı oluşması durumunda bunu telafi imkanı sağlıyordu. Ancak bu kez geç bildirim nedeniyle zaman çok kısıtlıydı. Bakanlık, 2 Ağustos Perşembe günü son kontrolleri yaptıktan sonra dün sabah saatlerinde açıklamayı planlıyordu. Ancak sistemine güvenen bakanlık, bir ayrıntıyı unuttu.

Geçen yıla göre ek 200 bin öğrenci tercih yapmıştı. Sistem değişikliği nedeniyle tercih edilen okul sayısı da 12'den 20'ye çıkarılmıştı. Bu da sistemin daha fazla yük alması demekti. Sistemin 5 saatte sonuç vermesi beklenirken saatler geçmesine rağmen sonuçlar alınamadı. Sistem çalışmayınca bürokratlar önceki gece yarısı bakanlığa koştu. Hemen donanım ve yazılım firmaları bakanlığa çağırıldı. Firmalar, yaptıkları incelemelerde hiç bir sorun tespit edemeyince işin içinden çıkamayan bakanlık teknisyenleri, hemen yeni bir program yazımına koyuldu. Bu konuda deneyimli firmalar ile birlikte programı ele alan ekip, verileri yeni programa yükledi. Dün sabah saatlerinde çalışmaya başlayan yeni bilgisayar sistemi, ilk sonuçları öğle saatlerinde verdi.

SORUN NEYSE AÇIKLAYIN

Bu süreçte Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de sürekli olarak bürokratlardan bilgi aldı. Bakan Çelik'in de bu gelişmeler üzerine oldukça gerildiği ve bazı bürokratlara ?Sorun neyse açıklayın, kamuoyu bilgilensin. Saklamayın eninde sonunda zaten ortaya çıkacak? dediği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber