DPT'den YÖK yazı: Tıp fakültelerine kontenjan arttırımı için ne gerekiyorsa yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2007 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), tıp fakültelerinin öğrenci kontenjanlarında artışa gitmelerini sağlamak için yapılacak fiziki mekan ve donanıma dönük yatırımlara öncelik tanıyacak.

Türkiye'de hekim sayının AB ve gelişmiş ülkelerin çok altında kaldığı tespitiyle DPT, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına, öğrenci sayılarının artırılmasına dönük bir yazı gönderdi.

Yazıda, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının 3,4 olduğu göz önüne alındığında, tıp fakültelerinin öğrenci kontenjanı artışında öğretim üyesi konusunda bir engel bulunmadığının anlaşıldığını ifade edildi.

DPT yazısında, fiziki mekan ve donanım yetersizliği nedeniyle öğrenci sayılarında artış yapamayan tıp fakültelerinin bağlı oldukları rektörlüklerin, ihtiyaç duydukları fiziki mekan ve donanımla ilgili fizibilite raporlarını ve yıllar itibariyle öğrenci kontenjan artışı hususunda YÖK Başkanlığı ile varacakları mutabakat zabıtlarını Müsteşarlığa göndermeleri halinde ödenek taleplerinin öncelikle karşılanmaya çalışılacağını bildirdi.

-TÜRKİYE, HEKİM SAYISINDA AVRUPA BÖLGESİNDE SON SIRALARDA-

Türkiye'de hekim sayısı yıllar itibariyle artmış olmasına rağmen, halen AB ülkelerinin ve gelişmiş ülkelerin ortalamalarının çok altında bulunuyor. 2006 yılında hekim başına düşen nüfus Türkiye'de 707 iken, bu rakam AB ülkelerinde 261 kişiyi, OECD ortalamasında ise 290 kişiyi buluyor. Türkiye, bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütünün Avrupa bölgesi olarak adlandırdığı 52 ülke içerisinde de son sıralarda yer alıyor.

Diğer taraftan, tıp fakültelerinde asistanlar hariç öğretim üyesi başına düşen tıp öğrencisi oranı Türkiye'de yüzde 3,4 iken, Almanya'da 22,5, İtalya'da yüzde 11,8, Finlandiya'da ise yüzde 5,1 düzeyinde bulunuyor.

Hekim açığınını azaltılması amacıyla 1992 yılından itibaren mevcut 24 adet tıp fakültesine kayıt yaptıran öğrenci sayısı 4 bin 852 iken, 2006 yılında mevcut 46 adet tıp fakültesine kayıt yaptıran öğrenci sayısının 5 bin 18'de kalması ise dikkat çekiyor.

-KALKINMA PLANINDA HEKİMLERİN SAYISININ ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR-

Öte yandan 9. Kalkınma Planında başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının sayısının artırılması hedefleniyor. Bu amaçla ?2008-2010 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi?nin alt sektör öncelikleri başlığının ?sağlık? kısmında; ?inşaat ve donanım ihtiyaçları karşılanarak, faaliyete geçmiş hastanelerin ek bina, yenileme, yeni makina-teçhizat ve donanım alınıma yönelik projelerine kendi öz gelirlerinden kaynak ayrılması ve bu kurumların döner sermaye gelirleri ile karşılayabilecekleri maliyetteki projeler için genel bütçeden ödenek talebinde bulunmaları esastır. Ancak öğrenci kontenjanlarını artırma potansiyeli bulunan üniversite tıp fakülteleri, kontenjan artışı ile bağlantılı yatırımlarına ödenek talebinde bulanabilecekler? ifadesi yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber