Açık havada egzersize dikkat!

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 13 Ağustos 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemde yaygınlaşan açık alanlardaki spor aletleri, özellikle zayıflamak isteyen hanımların büyük ilgisini çekiyor. Ancak bu aletleri kullanırken dikkatli olmak gerekiyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Bayraktar, sayıları giderek artan açık hava spor alanlarından faydalanmak isteyenlerin, sağlık kontrolünden geçtikten sonra önerilen program dahilinde egzersiz yapmalarının uygun olacağını söyledi. Açık alanlarda bulunan spor aletleri ile yeni karşılaşan bireylerin, spor eğitimi almış kişilerle birlikte çalışmalarının daha uygun olacağını ifade eden Bayraktar, ancak Türkiye şartlarında bunun pek mümkün olmadığını dile getirdi.

MUTLAKA SAĞLIK KONTROLÜ

Bayraktar, insanların açık hava spor alanlarından daha çok zayıflamak amacıyla faydalanma niyetinde olduğunu belirterek, kilo kontrolü ile ilgili çalışmalarda diyetin yanı sıra düzenli egzersiz yapılması gerektiğinin altını çizdi. İnsanların diyetlerde olduğu gibi egzersizleri de doğru ve sağlık kurallarına uygun yapılabilmeleri için bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şu uyarılarda bulundu: ''Açık hava spor alanlarından yararlanmak isteyenler, özellikle ileri yaş grubundaki kişiler başta olmak üzere sağlık kontrolünden geçmelidirler. Bu kontroller sonucunda kişiye hangi düzeyde ve hangi tip egzersiz yapabileceği anlatılır. Bizim en korktuğumuz hallerden bir tanesi özellikle spor sırasında ani ölüm riskidir. Yüksek riske sahip olan kişilerin, egzersizlerle ilgili sıkıntıyla karşılaşmamaları için sağlık kontrolünden geçmeleri faydalıdır. Açık hava spor alanlarından yararlanmak isteyenlerin egzersize başlamadan en az 2,5-3 saat önce karbonhidrattan zengin son yemeklerini yemiş olmaları, mutlaka ısınmaları ve germe hareketleri yapmaları gerekir. Uygun nabız aralığında ve uygun yükle karşılaşılarak yapılan asıl egzersiz periyodunun ardından, kasların yeniden normal boyutlarına ulaşabilmesi için germe hareketinin tekrarlanması gereklidir. Bayraktar, spor yapmaya yeni başlayan kişilerde en sık karşılaşılan sorunların başında, vücudun alışık olmadığı bir yükle, alışık olmadığı bir süre veya tekrar sayısında karşı karşıya kalması olduğunu belirterek, şunları kaydetti: Halk arasında 'hamlama' diye bilinen kas ağrısı yaşamamak için, egzersize hafif hareketlerle başlamalı. Özellikle hava sıcaklığı ve nemin yüksek olduğu saatlerde egzersizden uzak durmalı. Bu egzersizleri günün serin saatlerinde, yani sabahın erken saatlerinde veya akşam daha geç bir saatte yapmak mümkün. Aynı zamanda egzersiz sırasında mutlaka kısa aralıklarla bir su bardağını aşmayacak şekilde sıvı alımı çok önemli. Çünkü sıvı kaybı vücut ağırlığının belli miktarının üstüne çıkınca sıkıntılar yaşanmaya başlanıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber