Yaya kaza noktaları haritalandırıldı

İçişleri Bakanlığınca, yaya kazalarının azaltılması amacıyla illerde en yogun kazaların yaşandığı noktalar, harita üzerinde işaretlendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2019 20:08, Son Güncelleme : 07 Ağustos 2019 20:31
Yaya kaza noktaları haritalandırıldı

İçişleri Bakanlığınca, trafikte yaya kazalarının azaltılması amacıyla illerde en yogun kazaların yaşandığı noktalar, haritalandırıldı.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık, Türkiye'de yaya kazalarında hayatını kaybedenlerin oranının birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin ortalamasından yuksek olması ve meydana gelen olumlu kazaların yüzde 20,2'sinin "yayaya çarpma" sonucu olmasından dolayı harekete geçti.

Bu dogrultuda, Emniyet Genel Mudurlugunce (EGM) 81 ilde 2016-2018 yılları arasında polis sorumluluk bolgelerinde meydana gelen 89 bin 884 olumlu-yaralanmalı kazada "yaya kazası" verileri mercek altına alındı. İncelemeler sonucu, her il icin en yogun yaya kaza noktaları belirlendi. Söz konusu noktalarda, gerekli tedbirleri alan emniyet birimleri, denetimlerini de artırdı.

Her il ozelinde yapılan analiz calısmaları sonucunda, belirlenen kaza yogun noktaları dikkate alınarak yapılacak calısmalarla yaya kazalarının ve bu kazalardan kaynaklanan olum ve yaralanmaların azaltılması amaçlandı.

Yaya ve okul geçitlerinin önüne "önce yaya" görselleri

Bakanlığın, geçen aylarda valiliklere gönderdiği "tum ısıksız okul ve yaya gecitlerine "önce yaya" görselleri cizdirilmesi"ne ilişkin talimat yazısı doğrultusunda başlatılan çalışmalara da hız verildi.

Bu kapsamda, ülke genelindeki 39 bin 683 yaya ve okul geçidinin 10 bin 87'sine "once yaya" gorsellerinin cizimleri tamamlandı.

Yayalara gecis hakkı vermeyenlere ceza

Ülke genelinde es zamanlı yapılan "Yaya Onceligi/Guvenligi" denetimlerinde 2019'un 7 ayında yaya gecis kurallarına uymayan 2 bin 487 yayaya, ısıksız yaya gecitlerinde yayalara durarak ilk gecis hakkını vermeyen 30 bin 765 arac surucusune işlem yapıldı.

Denetimler sonucu, bu yılın 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre trafik kazalarında hayatını kaybeden yaya sayısı yüzde yüzde 34,6 azaldığı belirlendi. Geçen yılın 7 ayında trafik kazalarında 283 yaya hayatını kaybederken, bu yıl 185 yaya yaşamını yitirdi.

"Öncelik yayanın" olmaya devam edecek

Trafikte yayalara dikkat çekmek için 2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 74'uncu maddesinde "sürücülerin, trafikte yayalara öncelik vermesi"ne ilişkin düzenlemenin ardından Bakanlık, 2019'u "Yaya Oncelikli Trafik Yılı" olarak ilan ederek, 81 il genelinde es zamanlı "Oncelik Hayatın, Oncelik Yayanın" sloganıyla etkinlik duzenledi. Bu doğrultuda, yaya onceligi ve guvenligi konusunda denetim, bilgilendirme, bilinclendirme ve farkındalık olusturmaya yonelik calısmalara devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber