Sayıştay'a yargı yetkisi

Haber Giriş : 26 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu yönetimi reformu çerçevesinde hazırlanan yeni Sayıştay Kanunu Taslağı'nda denetim sistemi yeniden düzenleniyor. Geniş yetkiler tanınan Sayıştay, denetemin yanısıra yargı görevi de yapacak.

Kamu Yönetimi Reformu çerçevesinde hazırlanan yeni Sayıştay Kanunu Taslağı, Başbakanlık'ta incelemeye alındı. Denetim sistemini yeniden düzenleyen taslak, bu şekliyle yasalaşırsa, teftiş kurullarının tasfiyesi yönünde önemli bir adım atılmış olacak. Taslağa göre, Sayıştay denetimine 2006 yılında başlanacak. Diğer kurumlarla ilgili denetimler ise 2005'de başlayacak.

Sayıştay Kanunu'nda değişikliğin "kamu mali yönetiminin saydamlığını sağlamak ve hesap verme sorumluluğunu geliştirmek" ihtiyacından kaynaklandığı belirtildi. Yeni kamu mali yönetim sistemi ve AB'ye sunulan Ulusal Program'ın böyle bir değişikliği zorunlu kıldığına dikkat çekildi. Sayıştay sadece denetim değil, aynı zamanda yargılama da yapacak. Sayıştay'ın denetimi ise TBMM tarafından oluşturulacak bir kurul tarafından yapılacak.

Geniş denetim yetkisi

Sayıştay tarafından yargılanan kurum ve kişiler bazı durumlarda Danıştay'da temyize gidebilecekler. Ayrıca Sayıştay savcılarının unvanı başsavcı, savcı yardımcıları da savcı unvanı olacak. Savcıların atanması ise Başbakan'ın teklifi ile Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Şimdiye kadar Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenen KİT'ler de Sayıştay tarafından denetlenecek. Sayıştay'ın denetleyeceği kurumlar arasına KİT'lerin yanı sıra Üst Kurullar ile kamu vakıf ve şirketleri de alındı. Ayrıca kanun yürürlüğe girdiğinde Sayıştay'a gönderilmiş, ancak sonuçlandırılmamış hesaplar hakkında hiçbir işlem yapılmayacak.

Sayıştay tarafından denetlenen belediyeler ise Sayıştay'ın talebi üzerine bağımsız dış denetçiler tarafından denetlenebilecek. Ancak bu denetimler Sayıştay denetimi yerine geçmeyecek. Sayıştay söz konusu dış denetim raporlarından yararlanabilecek. Denetimlerde kamu zararı tespit edilirse, Sayıştay tarafından sorumlular yargılanacak ve zararları İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre tahsil edilecek.

Ücretler dengeli olacak

Taslakla, Sayıştay mensupları arasındaki ücret dengesizliği de düzeltiliyor. Ayrıca Sayıştay mensuplarına bir başka kamu kurum ve kuruluşu ile özel sektörde çalışma yasağı getiriliyor. Bu hükme uymayan Sayıştay mensupları devletin bir başka kurumunda görev alsalar bile, görev aldıkları andan istifa etmiş sayılacaklar. Sayıştay mensupları 2 yılı aşmamak üzere eğitim, bilgi-görgü artırmak için yurtdışına gönderilebilecekler.

Sayıştay'ın yeni yapısı

Düzenlilik denetimi ve performans denetim tekniklerini eşit ağırlıkta uygulayabilecek. l Tüm kamu fonlarını, kaynaklarını ve faaliyetlerini denetlemek için yasal yetkiye sahip olacak. l İşleyiş ve fonksiyonel açıdan bağımsız olacak. l Uluslararası genel kabul görmüş denetim standartlarına uygun denetim yapabilecek. l Hazırladığı raporları zamanında ve belli bir prosedür dahilinde TBMM'ye ve kamuoyuna sunabilecek.l Kamuda hesap verme sorumluluğu bilincinin ve saydamlığın yerleştirilmesine ve geliştirilmesine, böylece yolsuzlukların önlenmesine önemli katkıda bulunabilecek.

Mensupları ve organları

Meslek mensupları: Sayıştay Başkanı, Daire Başkanları ve Üyeler, Başraportörler, Raportörler, Uzman Denetçiler, Başdenetçiler ve Denetçiler.
Meslek dışı: Başsavcı ve savcılar,
Yönetim mensupları.
Başkanlık, Daireler, Genel Kurul, Temyiz Kurulu, Daireler Kurulu, Rapor Değerlendirme Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulu, Meslek Mensupları Yükseltme ve Disiplin Kurulu, Denetim, Planlama ve Koordinasyon Kurulu, Savcılık.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber