Vekil bürokratlar, vekillikten kurtulmayı umut ediyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vekil bürokratlar koltuğa kilitlendi

Siyasi arenada Cumhurbaşkanlığı seçimi ve kabine oluşumu için gün sayılırken, bürokraside ?koltuk? heyecanı doruğa çıktı.

Sayıları 2 bine yaklaşan vekil bürokratlar Köşk'e oturacak yeni isimle birlikte vekillikten kurtulmayı umut ediyor. Ancak ?kabine? değişikliği ve milletvekili seçilemeyenlerin koltuk için kulis yapması vekillerin uykusunu kaçırıyor.

5 YILLIK VEKİLLER

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 58 ve 59'uncu hükümetler döneminde kendisine gönderilen bürokrat atama kararnamelerinin önemli bir bölümüne onay vermemişti. Köşk ile hükümet arasında yaşanan bu atama krizi, sonunda ?vekil? yönetimle aşıldı. Hükümet, Köşk'ten dönen isimleri aynı kadroya vekil olarak atadı. Bunun sonucunda halen kamu kurumlarında bin 988 bürokrat vekil olarak görev yapıyor. Vekil bürokrat sayısında birincilik 440 vekille Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nda bulunuyor. İkincilik ise 348 personelle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na ait. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'na çıkmasıyla atama krizinin son bulacağı, kurumlarını 5 yıldır vekalette yöneten bürokratlar için Köşk'e torba kararname gönderilerek tüm vekaletlerin asalete dönüştürülmesi bekleniyor. Ancak, seçim sonrasında Bakanlar Kurulu üyelerinin değişecek olması bürokraside tedirginlik yaratıyor. Özellikle üst düzey bürokratlar, kendilerini göreve getiren bakanlarının kabine dışı kalması halinde yeni gelecek bakanın zaten boş olan asil kadroya başka bir ismi atamasından endişe ediyor.

ADAYLAR DA DEVREDE

Milletvekili seçimleri nedeniyle aday adayı olan ya da aday olup seçilemeyen çok sayıda isim de bürokrasinin tepe noktalarında görev bekliyor. Bu isimlerin, atama için şimdiden kulis yürüttükleri, hatta bakan olması muhtemel milletvekilleriyle yakın temasa geçtikleri ifade ediliyor.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber