İlk Çince-Türkçe sözlük hazırlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenilmesi konusunda dünyanın en zor dili olarak bilinen Çinceyi öğrenmek isteyen Türk öğrenciler, Çince öğreniminde başvuracakları temel bir sözlüğe kavuştu.

Sözlüğü hazırlayanlardan Salih Tınmaz yaptıkları ''Çince Türkçe Temel Sözlük'ü Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye'ye hediye etti. Takdimin ardından konuyla ilgili konuşan Özüye, sözlüğü iki açıdan önemli bulduğunu belirtti. ''Birincisi bu sözlük kendi alanında bir boşluğu dolduruyor. Çin ile ilişkilerin artması ve ilginin çoğalması sonucu Çince daha belirgin ihtiyaç oldu.'' diyen Özüye, sözlüğün bu ihtiyacı gideren temel araçlardan biri olacağını ifade etti. Büyükelçi Özüye, ''O yüzden bu sözlüğü hazırlayan Salih Tınmaz ve Yusuf Kumaş'a teşekkür borcumuz var. Büyük keyif duydum doğrusu. Mutlu bir olay.''diye konuştu.

İkinci olarak da Tınmaz ve Kumaş'ın Türkiye'den Çin'e gelerek burada üniversite eğitimi aldıklarını anlatan Özüye, ''Bu Türk insanının nelere kadir olduğunu ve iradesini ortaya koyduktan sonra neler başarabileceğini gösteren bir örnektir.'' dedi. Özüye, ''İlim Çin'de de olsa alınız'' sözünü hatırlatarak, sözkonusu eseri hazırlayan Tınmaz ve Kumaş'ın başarılı bir işe imza attıklarını ifade etti.

Sözlük yapmanın romana benzemediğini ve ağır bir iş olduğuna değinen Büyükelçi, vebali büyük olan sözlük yazımında iki dilde de mutlak hakimiyet olması gerektiğine işaret etti.

Tınmaz da yaptığı açıklamada, sözlüğün bir diğer yazarı olan Yusuf Kumaş'ın şu anda Türkiye'de aynı sözlüğün Türkçe-Çince versiyonu için görüşmeler yürüttüğünü söyledi. Tınmaz, ''İkimizin de üniversitede okuduğumuz alan dil bilimi değil, ama dünyada irili ufaklı birçok ülke devasa Çince sözlükler hazırlarken İpek Yolu'ndan daha eski ilişkileri olan Türkiye ve Çin'in bir sözlüğünün olmayışı bizleri derinden üzüyordu.''şeklinde konuştu.

''Kendi sözlüksüz çalışma sıkıntılarımızın üstüne arkadan yeni gelen Türk öğrencilerinin de sıkıntılarını görünce bu eseri hazırlamayı kendimize vatan borcu bildik.'' diyen Tınmaz, güçlerinin yettiğince bu alandaki bir boşluğu doldurmaya çalıştıklarını kaydetti.

Tınmaz, ''Bu sözlük, hem bizim için hem de Türkiye'deki Çince çalışmaları için bir temel oldu. Bundan sonra çok daha güzel ve kapsamlı eserler hazırlayacağımızı ümit ediyorum.' '' dedi.

Temel ve orta seviyede Çince öğrenen okuyuculara geniş ve değişik bir çok alanda yararlı olmak maksadıyla hazırlanmış sözlükte 23 bin civarında bir ve birden fazla Çince karakterden oluşan kelime ile 4 bin 500'e yakın temel karakter bulunuyor.

Sözlüğün 2 bin olan ilk baskısı anında tükenirken, söz konusu esere büyük talep olduğu öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber