Tezi, Harvard'da en başarılı çalışma seçilen vekil...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Ağustos 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HARVARD'LI, STANFORD'LU AKP MARDİN MİLLETVEKİLİ CÜNEYT YÜKSEL

Erdoğan sarılmıştı

İşte, Yüksel'in bazı özellikleri: Tezi Harvard'da en başarılı çalışma seçildi. Stanford'dan dünyada on öğrenciye verilen başarı ödülünü aldı. Kitabı, "en okunacak kitap" seçildi

Kimleri seçtik?

DEVRİM SEVİMAY

Şimdi lütfen arkanıza yaslanın ve şu maddeleri tek tek okuyun:

1- İ.Ü. Hukuk Fakültesi'ni üçüncülükle kazandı.

2- Fakülteyi üstün başarıyla bitirdi.

3- ABD'de Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden yüksek lisans derecesi aldı.

4- "Devletin Yeniden Yapılanması" başlıklı tezi Harvard'ta en başarılı çalışma seçildi.

5- Uluslararası hukuk, siyaset ve yönetim alanlarındaki ikinci yüksek lisansını Stanford Üniversitesi'nde tamamladı.

6- "Hükümetler, Çalışanlar ve Uluslararası Şirketler" adlı doktora çalışmasıyla Stanford Üniversitesi'nin dünya çapında üstün akademik başarı gösteren on öğrenciye verdiği başarı ödülünü aldı.

7- 1998-2001 yılları arasında ABD'li gençlerin girmek için can attığı Washington'daki bir hukuk bürosunda uluslararası avukat olarak çalıştı.

8- 2001-2004 yılları arasında birçok yabancı hükümete ve çok uluslu büyük şirketlere danışmanlık-hukuk müşavirliği yaptı.

9- TÜSİAD'a yazılmış iki ciltlik "Devlette Etik" raporunun sahibi.

10- "21. Yüzyılın İç İçe Girmiş Stratejileri: Hükümetler, Piyasalar ve Ortak Şirketler" isimli İngilizce kitabı 2002'de basılarak, "en okunması gereken kitap" övgüsüne layık görüldü.

11- 2003'te Yılın En Başarılı Harvard Mezunu Özel Başarı Ödülü'nü aldı. Harvard bu ödülü her yıl sadece bir mezuna veriyor.

12- Geçen yıl Maryland Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu.

13- Üç ay öncesine kadar Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyordu.

Bitmedi:

14- Eski Türkiye Güreş Milli Takımı Oyuncusu. Serbest stilde Türkiye Şampiyonu.

15- Daha çok turizm ağırlıklı olan aile şirketleri M. Edip Yüksel Holding Yönetim Kurulu Başkanı. (Yeni durumu nedeniyle bu görevini devretti).

16- Harvard Mezunlar Derneği Avrupa Başkanı.

17- Stanford ve Maryland Üniversitesi'nden Elektrik Mühendisliği doktorası almış, pek çok ödülü ve dünya çapında bir ismi bulunan Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Heba Yüksel'le evli.

18- Mehmet Edip (5.5), Yasemin (3.5) ve Fatma'nın (1.5) babası...

Bu 18 maddenin sahibi şimdi Meclis'te. Adı Cüneyt Yüksel. Akademik unvanı Yard. Doç. Dr. Ve kendisi AKP'li. Aşiretler diyarı Mardin'den, ama hiçbir aşiretin himayesine girmeden milletvekili seçildi. 37 yaşında. Yedi çocuklu, muhafazakâr bir ailede büyüdü. Babasının lakabı "Ebu Adle." Yani "Adaletin babası".

Mardin insanı için pek çok kavgayı ve haksızlığı bitiren kişi... Hukuku babasının etkisiyle tercih etmiş... Tıpkı hâkim olan amcasıyla halası ve İ.Ü. Hukuk Fakültesi Anayasa Kürsü'sünde araştırma görevlisi olan kız kardeşi gibi...

Yüksel, en az hukuk kadar küresel dünyanın sorunları ve ekonomiyle de içli dışlı.

Yüksel diyor ki, "Benim için önemli olan küresel başarı. Türk ekonomisinin küresel ekonomi içinde yer alması. Ve AB uyum sürecinin tamamlanması... Ve bir de ben bir hukukçu olarak insanlara yapılacak en büyük iyiliğin iyi yasalar yapmak olduğunu düşünüyorum."

Ben müjdeyi çocuklardan aldım

Cüneyt Yüksel'in, "Harvard'dan geldim. Mardin'de ben ahaliye ne anlatacağım" gibi bir sıkıntısı olmamış. "İlişki kurmakta hiç sorun çekmem" diyen Yüksel, hemşerileriyle hemen kaynaşmış. Ama, en çok da çocuklarla... "Seçim sonuçlarının ilk müjdesini ben çocuklardan aldım. Onlardan öyle büyük bir ilgi gördüm ki" diyor.

Yüksel, 10-11 yaşındaki çocukların kendisine, "Yaşım büyük olsa sana oy verirdim" dediklerini ya da anne-babalarına, "Oyunuzu, Cüneyt Abime verin" diye şart koştuklarını anlatıyor.

AKP'li oluşu

Boğaziçi Üniversitesi'nde "Küresel Sistem Yönetimi" dersleri veren Yüksel, 2004'te Cidde Ekonomik Formu'na davet edilir. Tabii her yerde olduğu gibi hemen kariyeriyle ilgi çeker. İlgisini çektiği kişilerden biri de foruma katılan Başbakan Erdoğan'dır. Erdoğan, Yüksel'i tanımak ister ve çağırır. Yüksel kendisini anlatıp sözünü bitirdiği anda Başbakan ayağa kalkıp Yüksel'i kucaklar. "Mutlaka birlikte çalışmalıyız" der.

Yüksel, zaten AB süreci ve ekonomideki tercihleri nedeniyle etkilendiği Erdoğan'dan bir de böyle sıcak bir ilgi gördüğü gün karar verir: "Ben AKP'de çalışmalıyım!"

Sorduk Yüksel'e, "Peki size daha önce başka siyasi partilerden de böyle bir beğeni görmediniz mi?" diye... Yüksel'in yanıtı ağır: "Gördüm, ama ben onları beğenmedim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber