'Sıcak hava varisi arttırıyor'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2007 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DENİZLİ (CİHAN)-Denizli Devlet Hastanesi kalp damar cerrahisi uzmanı Dr. Türkan Demir, sıcaklar sebebiyle varisli hasta sayısında artış olduğunu söyledi.

Dr. Demir, yaptığı yazılı açıklamada, kalp damar cerrahisi polikliniğine günde 40 hasta geldiğini belirterek, "Aşırı sıcakların etkili olduğu yaz aylarında varis hastalarının şikayetleri artmıştır. Sıcak hava, damarlarını genişleterek bu kişileri olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple varis şikayeti olanlar sıcak ortamlarda fazla bulunmamalıdır." dedi.

Türkan Demir, varisli hastaların bacaklarında şişen damarlarda kirli kanın birikmesine bağlı olarak gece krampları ve ödem gibi rahatsızlıklara rastlanıldığını ifade ederek bacaklarda yorgunluk, ağrı, yanma, kaşıntı, deride döküntü ve lekelerin de sık karşılaşılan şikâyetler arasında yer aldığını kaydetti.

Demir, varis hastalarının sauna ve hamam gibi sıcak ortamlarda bulunmaması gerektiğine işaret ederek şu uyarılarda bulundu: "Varisli bölgelerinize soğuk suyla masaj yapın. Uzun süre hareketsiz durmayın, kilo almamaya dikkat edin, varis çorabı kullanın, gece bacaklarınızı yüksek tutun ve duş sonrası soğuk su uygulayın."

Uzun süre ayakta durarak veya oturarak çalışmak, spor yapmamak, çok seyahat etmek, gebelik, aşırı kilo, karaciğer hastalıkları ve toplardamar tıkanıklıklarının varis ihtimalini artırdığını da dile getiren Dr. Demir, "Ofis çalışanları, öğretmenler, hemşireler, cerrahlar ve garsonlar risk altında. Düzenli egzersiz yapmak, uzun süre sabit pozisyonda kalmamak ve çok yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmak da, varis şikâyeti olanların sıkıntılarını azaltıyor." diye konuştu.

Hastaların varis oluşur oluşmaz vakit kaybetmeden kalp damar cerrahisine başvurması gerektiğini bildiren Demir, sözlerini şöyle tamamladı: "Varisten korunmak ve tedavi olmak mümkündür. Varisli hastaları, erken müdahaleyle ameliyat olmaktan kurtarabiliyoruz. Aksi takdirde günlük işlerini yapamaz duruma geliyor ve ameliyat etmek durumunda kalıyoruz. İlaçla, iğneyle, varis çorabıyla varisin ilerlemesi önlenmektedir. Çok geç kalındığı zaman varisler, yüzeysel tromboflebite sebep olabiliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber