Hükümet, memura zam yaparken bütçe dengelerini bozmak istemiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2007 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki maaş zammı pazarlığı sürerken, maaşlara yapılacak yüzde 1'lik zammın Merkezi Yönetim Bütçesi'ne maliyeti 600 milyon YTL olarak hesaplandı.

Hükümet, zam ayarlaması yaparken, enflasyon hedefinin tutturulmasına, fiyat istikrarının korunmasına ve bütçe dengelerinin bozulmamasına dikkat ediyor.

2 milyon dolayındaki memuru ilgilendiren memur maaş zammında, memur konfederasyonlarıyla yapılacak 5. tur görüşmelerde kamunun zam teklifleri de masaya konulacak. Bu amaçla önceki gün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında Başbakanlık'ta bir toplantı yapıldı. Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile üst düzey Maliye, Hazine ve DPT bürokratlarının katıldığı toplantıda, gelecek yıl memurlar için düşünülen ekonomik ve sosyal haklar ele alındı. Maliye Bakanlığı'nda yapılan hesaplamalara göre, maaşlara yapılacak yüzde 1'lik zam, Merkezi Yönetim Bütçesi'ne 600 milyon yeni lira yük getirecek. KİT'ler ve yerel yönetimlerde çalışan memurlar ile Sosyal Güvenlik Reformu'nun 1 Ocak 2008'de yürürlüğe girmemesi durumunda memur emeklilerinin de dikkate alınması halinde söz konusu yük, daha yüksek rakamlara çıkacak. Görüşmelerde; Memur-Sen'in taleplerinin bir bölümünden vazgeçmesinin ardından sendikaların isteklerinin bütçeye getireceği yük de yeniden hesaplandı. Buna göre, konfederasyonların mali ve sosyal haklar olarak çeşitli adlar altında talep ettiği unsurların parasal değeri 6 ile 7 milyar yeni lira arasında bulunuyor.

Ekonomi bürokratları, memurların 2008 zammında birçok kriterin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor. Bürokratların konuyla ilgili değerlendirmeleri şöyle: "Ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler, ekonomik programa sıkı sıkıya bağlı kalınmasını mecburi kılıyor. Bu çerçevede memur maaş zammında da 2008 yılının hedef enflasyonu, fiyat istikrarı, sadece Merkezi Yönetim Bütçesi değil, KİT ve yerel yönetim bütçeleri de dikkate alınmalı. Aynı şekilde zammın Sosyal Güvenlik Kurumu'nu ne şekilde etkileyeceği de göz önünde bulundurulmalı. Herkes, kamu işçilerinin maaş zammını konuşuyor. Bugün lise mezunu ve bekar olup da devlette odacı olarak istihdam edilen bir memurun maaşı 734 yeni lira. Ama bugün kamuda 403 yeni lira asgari ücrete çalışan işçilerimiz var. Biz, burada 2008 yılının zammını konuşuyoruz. 2008'de kamu işçisine 3 artı 3 zam vermişiz. Geçmiş enflasyona göre fark taahhüdünde bulunmuşuz. Enflasyon farkı memurlar için de geçerli. Memurlarla kamu işçileri arasında kıyaslama yapılırken, tüm bu rakamlar da dikkate alınmalı."

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Say 2000i Projesi kapsamında derlenen verilere göre, genel bütçeli kuruluşlar ve KİT'lerde çalışan 1 milyon 565 bin 108 memurun bin 84'ü 4 bin 500 yeni lira ve üzerinde maaş alırken, 73 bin 19 memurun aylık maaşı 750 yeni liranın altında kalıyor. İstanbul'da 185 bin 865 memur görev yapıyor. Megakenti 170 bin 923 memur ile başkent Ankara, 81 bin 115 ile İzmir takip ediyor. Memurun en az olduğu il ise Bayburt. 2 bin 642 kişinin istihdam edildiği bu şehrin yanı sıra Ardahan 2 bin 738, Kilis 2 bin 930 ile memuru az iller arasında. 1 milyon 565 bin 108 memurun üçte ikisini erkekler, üçte birini de kadınlar oluşturuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber