Yeni Anayasa taslağında uyarma ve kınamaya dava açılabilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'nin yeni Anayasa taslağı, bu haliyle yürürlüğe girerse, ana muhalefet partisinin Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açabilmesi için en az 110 milletvekilinin imzası gerekecek. Düzenlemeler şöyle:

BAŞVURU ZORLAŞACAK Anayasa'ya göre, ana muhalefet partisi, kaç milletvekili olursa olsun, çıkarılan kanunların iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurabiliyor. Yeni anasayasa taslağında ise bu kural değiştirilerek, sadece 110 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesi'ne gidilebileceği düzenlenmesi öngörüldü.

Düzenleme yürürlüğe girerse 110'un altında milletvekili bulunan CHP, ana muhalefet partisi sıfatıyla iptal başvurusu yapamayacak. Diğer partilerden de destek almak zorunda kalacak.

MEMURLARA DAVA HAKKI Mevcut Anayasa'da memurların, disiplin suçlarına karşı iptal davası açma hakkı bulunmuyor. Taslakta, memurlara bu hak tanındı. Kamuda çalışanlardan hangilerinin memur olduğu, kanunla belirlenecek.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI Hakimler ve savcıların teftişi, artık Adalet Bakanlığı'ncı değil, yargıç ve savcılardan oluşan Adalet Bakanı'nın bulunmayacağı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca yapılacak.

PARTİ KAPATMA ZORLAŞIYOR Anayasaya göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tüzük ile programı laiklik ve bölünmez bütünlüğe aykırı olan partiler hakkında doğrudan kapatma davası açabiliyor. Taslakta, başsavcılığın önce partiye ihtarda bulunması sistemi getirildi.

BAKAN YETKİSİNE KISITLAMA Mevcut Anayasa'nın aksine, İçişleri Bakanı belediye başkanları ve belediye meclislerini görevden alamayacak. Görevden alınma, ancak yargı kararıyla mümkün olabilecek.

TÜRBAN SADECE ÜNİVERSİTELERDE Taslağa göre türban sadece üniversite eğitimi gören öğrencilerce takılabilecek. İlk ve orta öğretimde, kamuda türban takılması Anayasa'ya aykırılık oluşturacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber