Bakanların yükü ağır

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Ağustos 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

60. Hükümet yola koyuldu, ancak yeni bakanların yükü bir hayli fazla. AB ile tıkanma aşamasına gelen AB müzakereleri, Kuzey Irak, nükleer santraller, sosyal güvenlik reformu, 2B yasası ve işsizliğin azaltılması hükümetin ana gündemi olacak.

İKİNCİ Recep Tayyip Erdoğan Hükümeti göreve başladı. Ancak yeni kabine geçen dönemden yarım kalan pekçok projeyi tamamlamak ve Türkiye'yi 10 bin dolar milli gelir hedefine ulaştırmak için birbirinden önemli projeleri hayata geçirecek. İşte bakanları bekleyen sorunlar ve projeler:

Ali Babacan (Dışişleri Bakanı-Başmüzakereci)

Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasıyla kabinenin en genç Bakanı olan Ali Babacan'ı zor bir gündem bekliyor. Öncelikle tıkanan Türkiye-AB ilişkileri yeni dönemde Babacan'ın en çok ilgilendiği konuların başında gelecek. Babacan'ın gündemindeki bir başka konu da Kuzey Irak ve bölgedeki terörist unsurların varlığı olacak. Sözde Ermeni soykırımı iddiaları ve ABD'de gündeme gelecek sözde soykırım tasarısı, Babacan'ın ilgilenmesi gereken konulardan bir başkası olacak.

Mehmet Ali Şahin (Adalet Bakanı)

AK Parti'nin, seçim vaatleri arasında yer alan yargı reformu kapsamında Adalet Bakanlığı, yasa ve mevzuat düzenlemesi çalışmaları yapacak. Yeni Sivil Anayasa'nın yanı sıra diğer birçok yasal düzenleme de yapılacak.Geçen dönem yasal altyapısı oluşturulan Bölge İstinaf Mahkemeleri, yargı faaliyetlerine başlayacak.

Veysel Eroğlu (Çevre ve Orman Bakanı)

Hükümet, 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği 2-B düzenlemesini raftan indirip, uygulamaya koyacak. Önümüzdeki aylarda Çevre, Şehircilik ve Su Bakanlığı olarak yeniden yapılandırılması beklenen bakanlık, kuraklıkla mücadelenin ana unsuru olacak. Özellikle büyükşehirlerdeki su sıkıntılarına karşı projeler ivedilikle tamamlanacak.

Ertuğrul Günay (Kültür ve Turizm Bakanı)

Ören yeri ve müzeler için envanter dökümü yapılacak. Turizm yatırımlarının doğru yönlendirilmesi ve turizm gelirlerinin artırılması için çalışmalar yapılacak. Türkiye'nin tanıtımına ağırlık verilecek, Rahip Santoro, Hrant Dink cinayeti gibi olayların Türk turizminde yarattığı olumsuz etkileri silmeye çalışacak.

Binali Yıldırım (Ulaştırma Bakanı)

Ulaştırma Bakanı olarak, ilk etapta, cep telefonunda üçüncü nesil ihalesinde sektör devleri ile uğraşacak. Havaalanlarının işletmesinin özelleştirme çalışmalarını sürdürecek. Demiryollarının yenilenmesi ve hızlı tren projelerine ağırlık verecek. İstanbul'a üçüncü köprü başta olmak üzere önemli projelerle uğraşacak.

Hilmi Güler (Enerji ve Tabii Kynaklar Bakanı)

Elektrik darboğazına karşı alınacak önlemler, öncelikli eylem planını oluşturacak. Nükleer enerji santrali kurulması, elektrikte serbest piyasa düzeninin oturtulması mesaisinde yer tutacak. İran ile mutabakat sağlanan petrol, doğalgaz ve elektrikte dev enerji projelerin yaşama geçirmesi; Samsun-Ceyhan, Nabucco gibi projelerin tamamlaması için çaba gösterecek.

Beşir Atalay (İçişleri Bakanı)

Atalay'ın gündeminde birinci sırayı çetelerle mücadele alacak. Özellikle önümüzdeki dönemde artacağı öngörülen provokatif amaçlı hükümet aleyhtarı eylemlerin organizasyonuna yönelik yapılanma içinde oldukları belirlenen yaklaşık 40 kadar hücrenin çökertilmesi Bakan'ın öncelikleri arasında yer alacak. Sokak suçları olarak bilinen hırsızlık, gasp, oto hırsızlık ve kapkaç gibi hızla artan asayiş suçlarının önüne geçilmesi amacıyla geliştirilen projeleri hayata geçirecek.

Faruk N. Özak (Bayındırlık ve İskan Bakanı)

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Ulaştırma Bakanlığı'na bağlanmasıyla birlikte bu bakanlık rahatlayacak. Deprem, sel, yangın gibi ani doğal afetlere karşı Başbakanlık'a bağlı hızlı hareket eden güçlü bir genel müdürlük kurulacak. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın acil durumlar için de iş yükü azalacak.

Nimet Çubukçu (Devlet Bakanı- Kadın ve Aile)

Pilot olarak uygulanmaya başlanan Sevgi Evleri projesi tüm yurda yaygınlaştırılacak. Bakıma muhtaç çocukların, yurt yerine ailelerinin yanında yetiştirilmesi uygulamasına ağırlık verilecek.

Hüseyin Çelik (Milli Eğitim Bakanı)

OKS'nin kaldırılması uygulamaya konulacak. ÖSS'nin de yeni bir sistemle gerçekleştirilmesi çalışmaları hızlandırılacak.

M. Mehdi Eker (Tarım ve Köyişleri Bakanı)

Avrupa Birliği ile yürütülen müzakere sürecinde en çetin başlıklar tarım sektöründe toplanıyor. Tarımdaki nüfusun azaltılması, destekleme alımları ve destek ödemelerinin ürün bazında paylaştırılması bakanlığı en çok zorlayacak konuların başında geliyor. Etkisi giderek artan kuraklığın önüne geçebilmek için pilot olarak uygulanmaya başlanan su tasarruflu ?Damlama projesi' için çiftçiler desteklenerek, Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. Gıda güvenliği konusunda radikal adımlar atılacak.

Faruk Çelik (Çalışma ve Sosyal Güv. Bakanı)

Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesi için gerekli yasal ve mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Anayasa Mahkemesi iptali doğrultusunda sistemde yapılması gereken değişiklikler, bunların reformun esasını bozmaması, reformun işçi ve işveren kesimlerine anlatılması mesaisinin önemli bir bölümünü alacak. İkinci önemli gündem maddesini ise istihdam paketi oluşturacak.

Zafer Çağlayan (Sanayi ve Ticaret Bakanı)

Çağlayan'ın en önemli icraatı, bölgesel teşviklerden sektörel teşviklere geçiş konusundaki çalışmaları olacak. Yine reel sektörün son yıllarda sürekli gündeme getirdiği Sanayi Yol Haritası çalışmalarını başlatması beklenen Çağlayan, TOBB yönetiminde olduğu dönemde gündeme getirdiği bölgesel asgari ücret, kıdem tazminatının kaldırılması gibi konularda girişimde bulunacak.

Kemal Unakıtan (Maliye Bakanı)

Bakanın ilk işi 2008 bütçesini hazırlamak olacak. Özelleştirmeden sorumlu bakan olarak da başta Petkim'in satış sürecinin tamamlanması olmak üzere, özelleştirme sürecindeki işletmeleri tek tek ihaleye çıkaracak. Bu kapsamda ilk olarak ertelenen elektrik dağıtım özelleştirmeleri gündeme gelecek. Vergi indirimleri konusunda, AB'nin de talepleri doğrultusunda önemli çalışmalar yapılacak.

Nazım Ekren (Başbakan Yardımcısı)

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak uluslararası piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmaların Türkiye'ye etkisini yakından izleyecek. DPT nedeniyle yeni dönem bütçe ve kamu harcamalarında karar mekanizmasında olacak. BDDK ve TMSF arasında yaşanan Adabank satışına izin verilmemesi krizi de ilgili bakan olarak gündeminde olacak.

Mehmet Şimşek (Devlet Bakanı - Hazine)

İlk etapta IMF ile uğraşacak. Piyasalardaki dalgalanmalarla birlikte, sıcak para, borçlanma tutar ve faizleri mesaisinde önemli yer tutacak. Merkez Bankası'nın Ekim ayında faiz indireceği beklentisi, gündeminin ilk sıralarında yer alacak. Ayrıca, YTL'den TL'ye dönüş çalışmalarını tamamlayacak.

Murat Başesgioğlu (Devlet Bakanı)

Başesgioğlu'nun ilk görevi, memurun 2008 yılı zammı için Bakanlar Kurulu'nu ikna etmek olacak. Başesgioğlu, greve giden toplu iş sözleşmelerinde de yine takipçi olacak. Bakan Başesgioğlu'un görev süresinde en önemli icraatı, Mehmet Ali Şahin döneminde hazırlanan Kamu Personel Reformu'nu hayata geçirmek olacak.

Kürşad Tüzmen(Devlet Bakanı - Dış Ticaret)

?Ne ka (kadar) ihracat, o ka (kadar) demokrasi' sloganıyla yola devam edecek. Yurt dışı gezilerini ve fuar organizasyonlarını sürdürecek. Eylül ayı başında 18 İslam ülkesi ile tercihli ticaret anlaşması imzalayacak. İlk hedefi 2007 yılı için öngörülen 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak olacak. Gümrük kapılarındaki kaçakçılığın önlenmesine fazla mesai ayıracak. ANKARA star

Hükümet 54 yaşında

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın ?daha çok özgürlük, daha çok refah' parolasıyla hazırladığı yeni kabine listesi, tecrübe ile dinamizmin harmanlandığı bir Bakanlar Kurulu oldu. 60'ıncı Hükümet'in, yaş ortalaması, Başbakan Erdoğan'ın yaşı olan 54'e denk geliyor. Ali Babacan, AK Parti hükümetlerinin en genç bakanı olma özelliğini bundan böyle Mehmet Şimşek'le paylaşacak. Babacan ve Şimşek'ten sonra en genç bakan, kabinenin tek kadın üyesi Nimet Çubukçu 42 yaşında. En yaşlı bakan ise 68 yaşındaki Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül. Gönül'den sonra ikinci en yaşlı Bakan 64 yaşındaki Devlet Bakanı Mehmet Aydın.

Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra 8 bakan Karadeniz bölgesi doğumlu. Doğu Anadolu'dan 6, İç Anadolu'dan 5, Güneydoğu'dan 2 bakan bulunuyor. Elazığ doğumlu Bakan Mehmet Aydın, Erzincan doğumlu Vecdi Gönül ile birlikte İzmir milletvekilleri olarak Ege'yi temsil ediyor.

Nükleer için yasal düzenleme

60. Hükümet'in en fazla ağırlık vereceği konular ise şunlar:

NÜKLEER ENERJİ: Hükümetin ilk hedeflerinden biri nükleer enerji çalışmalarını başlatmak.

2013'E HAZIRLIK: 2013 yılında kişi başına geliri 10 bin dolara, satın alma gücünü 15 bin dolara ve milli geliri 800 milyar dolara çıkarmak hedefleniyor.

TOKİ : Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, geçen 5 yılda 270 bin konut projesi başlattı. Bunların140 bini teslim edilirken, bu rakam 500 bine çıkarılacak.

SİVİL ANAYASA: Seçimlerin hemen ardından hazırlanmasına başlandı. 2008'de yürürlüğe girecek.

BEKLEYEN YASALAR: Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, Sendikalar Yasa Tasarısı Taslağı ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasa Tasarısı Taslağı'na öncelik verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber