'Ofis'ten sonra kamu yönetimine 'Lider' kavramı girdi

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile cüssesi ve yetkileri büyütülen Dijital Dönüşüm Ofisinin Başkanı "Kamu Dijital Dönüşüm Lideri" olarak belirlendi. Ofis bünyesinde 5 Daire Başkanlığı kurulurken, yapay zeka uygulamaları için de bir daire başkanlığı kurulması dikkat çekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Ekim 2019 09:37, Son Güncelleme : 24 Ekim 2019 09:41
'Ofis'ten sonra kamu yönetimine 'Lider' kavramı girdi

Cumhurbaşkanlığı Ofislerinin başına özel sektör deneyimi olan kişilerin ataması ile kamuda "özel sektör vari" yapılanmalar hız kazandı. Genellikle ABD menşeli şirketlerde görülen "lider", "takım sorumlusu" gibi kavramların Türk Kamu Yönetim Sistemine tepeden eklemlenmesi sitemi bozduğu gibi ucube bir yapı da ortaya çıkartmaktadır.

İşte yapılan düzenlemeler:

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 48)
MADDE 9- I sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 526 ncı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bölüm numarası ve başlığı eklenmiş, 527 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 527 ncİ maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler, bölüm numaraları ve başlıkları eklenmiştir.
İKİNCİ BÖLÜM
Dijital Dönüşüm Ofisi
Dijital Dönüşüm Ofisinin görevleri
MADDE 527- (1) Dijital Dönüşüm Ofisinin görevleri şunlardır:
a) Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen amaç, politika ve stratejilere uygun olarak kamunun dijital dönüşümüne öncülük etmek, Dijital Türkiye (e-devlet) hizmetlerinin sunumuna aracılık etmek, kurumlar arası işbirliğini artırmak ve bu alanlarda koordinasyonu sağlamak.
b) Kamu dijital dönüşüm yol haritasını hazırlamak.
c) Dijital dönüşüm ekosistemini oluşturmak amacıyla kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirerek bunların dijital kamu hizmetlerinin tasarım ve sunum sürecine katılımını teşvik etmek.
ç) Görev alanına giren hususlarda kamu kurum ve kuruluşlarınca hazırlanan yatırım projesi tekliflerine ilişkin Strateji ve Bütçe Başkanlığına görüş vermek ve uygulamaya konan projelerle İlgili gelişmeleri takip edip gerektiğinde yönlendirmek.
d) Bilgi güvenliğini ve siber güvenliği artırıcı projeler geliştirmek.
e) Kamuda büyük veri ve gelişmiş analiz çözümlerinin etkin kullanımına yönelik stratejiler geliştirmek, uygulamalara öncülük etmek ve koordinasyonu sağlamak.
f) Kamuda öncelikli proje alanlarında yapay zeka uygulamalarına öncülük etmek ve koordinasyonu sağlamak.
g) Yerli ve milli dijital teknolojilerin kamuda kullanımının artırılması yoluyla geliştirilmesi ve bu kapsamda farkındalık oluşturulması amacıyla projeler geliştirmek.
ğ) Kamu kurum ve kuruluşlarının dijital teknoloji ürün ve hizmetlerini maliyet etkin şekilde tedarik etmesine yönelik strateji belirlemek.
h) Görev alanına ilişkin proje ve uygulamalara gerektiğinde destek sağlamak.
ı) Devlet teşkilatı İçerisinde yer alan kurum ve kuruluşların merkez, taşra ve yurtdışı teşkilat birimlerinin elektronik ortamda tanımlanmasına ve paylaşılmasına yönelik çalışmaları koordine etmek.
i) Görev alanına giren konularda politika ve strateji önerilerinde bulunmak.
j) Cumhurbaşkanınca verilen diğer görevleri yapmak.

Kamu Dijital Dönüşüm Lideri
MADDE 527/A- (1) Dijital Dönüşüm Ofisi Başkam, Kamu Dijital Dönüşüm Lideridir.
Dijital Dönüşüm Ofisinin hizmet birimleri ve görevleri
MADDE 527/B- (I ) Dijital Dönüşüm Ofisinin hizmet birimleri ve görevleri şunlardır:
a) Dijital Dönüşüm Koordinasyon Dairesi Başkanlığı:
I) Kamunun dijital dönüşümüne yönelik Cumhurbaşkanınca belirlenen politikalar kapsamında strateji geliştirmek ve koordinasyonu sağlamak.
2) Kamuda dijital dönüşüm yol haritasını hazırlamak ve dijital dönüşüm ekosistemini oluşturmak.
3) Dijital dönüşüm alanında kamuda teknik ve İdari kapasiteyi geliştirmek.
4) Dünyadaki teknolojik ve yapısal değişimi takip ederek ülkemizde dijital dönüşüm alanındaki reform çalışmalarına katkı sağlamak.
5) Kamuda dijital dönüşüm alanındaki kurumsal mimari çalışmaları koordine etmek ve bu çalışmaların sürekliliğini sağlamak.
6) Kamu kurumlarının hizmet ve süreç envanterleri İle dijital onamda sundukları hizmetlere yönelik envanterlerin oluşturulması ve güncel tutulmasına yönelik çalışmaları koordine etmek.
7) Kamu kurumlarının bilgi teknolojileri proje yönetimi yetkinliklerini geliştirmeye ve süreç iyileştirme faaliyetlerine yönelik çalışmaları yürütmek.
8) Kamuda ihtiyaç duyulan dijital dönüşüm projelerini tespit etmek, bu projeleri hayata geçirmek üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarım koordine etmek.
9) Dijital dönüşüm alanında kurumlarla işbirliği içerisinde toplumsal yetkinlik ve farkındalığı artırmak.
10) Bireylerin ve firmaların dijital yetkinlikleri ile dijital teknoloji ürün ve hizmetlerine erişim ve kullanım imkanlarını geliştirmek.
11 ) Meslekler, İstihdam piyasası, işgücü nitelikleri ve sosyal yardım mekanizmalarının dijital ekonominin gerektirdiği şekilde dönüştürülmesine yönelik çalışmalara katkı sağlamak.
12) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

b) Dijital Teknolojiler, Tedarik ve Kaynak Yönetimi Dairesi Başkanlığı:
I ) Dijital dönüşüm alanında milli teknolojilerin ve yenilikçi çözümlerin geliştirilmesine ve kullanılmasına yönelik Cumhurbaşkanınca belirlenen politikalar kapsamında strateji geliştirmek ve koordinasyonu sağlamak.
2) Kamunun dijital dönüşümünde öncelikli sektörleri ve alanları belirlemek, teknoloji yol haritalarım oluşturmak ve kurumlar arası koordinasyonu sağlamak.
3) Dijital dönüşüm ekosisteminde yer alan yerli firma ve ürün envanterini oluşturmaya yönelik ilgili kurumlarla işbirliği yapmak.
4) Dijital dönüşüm hizmetlerinin etkin şekilde sunulması ve farkındalık oluşturulması amacıyla kamu kurumlarının ortak ihtiyacı olan teknolojik çözüm ve projeleri geliştirmek.
5) Kamu hizmetlerinde dijital teknoloji destekli yenilikçi çözümlerin kullanımına yönelik çalışmalar yürütmek.
6) Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün rekabetçi bir yapıda gelişimine ilişkin çalışmalara katkı sağlamak.
7) Kamudaki uygulama deneyimleri ile başarılı olmuş ilgili ürünler için bölgesel ve uluslararası yaygınlaştırma stratejilerini belirlemek ve uygulanmasını takip etmek.
8) Kamu kurumlarının bilgi ve iletişim teknolojileri ürün ve hizmet maliyetlerini düşürmeye ve ulusal güvenliğin sağlanmasına yönelik alternatif teknolojileri ve etkin temin modellerini geliştirmek.
9) Kamu kurumlarının bilgi ve iletişim teknolojileri ürün ve hizmetlerinin maliyet etkinliği ve teknolojik uyumunu sağlamak amacıyla, toplu şekilde tedarik edilmesine yönelik proje geliştirmek.
10) Dijital dönüşüm alamndakİ projeleri planlamak, kamunun mükerrerlik arz eden veya örtüşen ilgili projelerini bütünleştirmek ve yatırımcı kamu kuruluşları arasında gerekli koordinasyonu sağlamak.
11) Kamuda yürütülen dijital dönüşüm projelerinde sistem tasarımı, projelerde kullanılacak yazılım ve donanım unsurları İle proje yönetim metodolojisi açısından uyulması gereken hususlarda kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek.
12) Kamu kurum ve kuruluşlarındaki donanım ve yazılım envanterini oluşturmak ve güncel tutmak.
13) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

c) Dijital Uzmanlık, İzleme ve DeğerIendirme Dairesi Başkanlığı:
I) Kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi ve iletişim teknolojileri projelerinin Ofisin belirlediği strateji ve standartlar doğrultusunda planlanması ve yürütülmesine teknik destek sağlamak, proje süreçlerini sürekli ve düzenli olarak izlemek.
2) Görev alam kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının uyması gereken ulusal ve uluslararası standartları belirlemek ve uygulanmasını koordine etmek.
3) Ofis bünyesindeki birimlerin yürüttükleri projelere ilişkin olarak üst seviye uygulama adımları ve performans göstergelerini İlgili paydaşlarla birlikle belirlemek ve bu kriterler çerçevesinde projelerin ilerlemesini izleyerek Başkana raporlamak.
4) Ofisin görev alanına giren konularla ilgili istatistikleri temin etmek, derlemek, dönemsel olarak yayımlamak ve ihtiyaç duyulan istatistiklerin üretilmesi ile ulusal ve uluslararası endeks çalışmalarında gerekli koordinasyonu sağlamak.
5) Ofisin görev alanıyla ilgili konularda teknik incelemeler, akademik çalışmalar, saha çalışmaları ve benzeri faaliyetleri kapsayan Dijital Dönüşüm Araştırmaları Programını yürütmek.
6) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

ç) Siber Güvenlik Dairesi Başkanlığı:
I) Cumhurbaşkanınca belirlenen politikalar kapsamında kamu kurumları ve kritik altyapılara yönelik siber güvenlik stratejileri geliştirmek.
2) Ulusal siber güvenlik ve bilgi güvenliğini destekleyici projeler geliştirmek.
3) Siber güvenlik ile ilgili politika, strateji ve eylem planlarının ülke çapında etkin şekilde uygulanmasına yönelik gelişmeleri takip etmek.
4) Kritik altyapıların belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak.
5) Siber güvenlikle İlgili hükümlerin tamamından veya bir kısmından istisna tutulacak kurum ve kuruluşlar konusunda ilgili kurumlara önerilerde bulunmak.
6) Kamu, özel sektör ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin anırılması suretiyle ulusal siber güvenlik ekosisteminin oluşturulmasına katkı sağlamak.
7) Özel sektörün kapasitesinin kritik alanlara yönlendirilmesi ve mükerrer yatırımların önlenmesi için öncelikli siber güvenlik alanlarını belirlemek.
8) Kritik altyapılar başta olmak üzere her alanda, yerli ve milli siber güvenlik ürünlerinin geliştirilmesine ve bu çözümlerin kullanımının kamuda yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapmak.
9) Kritik teknoloji ve bilgi varlıklarım korumak amacıyla önleyici ve koruyucu faaliyetler konusunda çalışmalar yürütmek.
10) Kamu kurumlarında ve kritik altyapı işleten kuruluşlarda bilgi güvenliği yönetim sisteminin kurulup işletilmesi, teknik standartlar ile usul ve esasların belirlenmesi, uygulamanın izlenmesi ve yönlendirilmesi konularında çalışmalar yürütmek.
I I) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

d) Büyük Veri ve Yapay Zeka Uygulamaları Dairesi Başkanlığı:
I) Kamuda büyük veri ve yapay zeka uygulamalarının etkin olarak kullanımını sağlamaya yönelik Cumhurbaşkanınca belirlenen politikalar kapsamında strateji geliştirmek ve koordinasyonu sağlamak.
2) Kamuda büyük veri teknolojilerinin geliştirilmesi kapsamında gerekli proje ve faaliyetleri desteklemek.
3) Öncelikli proje alanlarında yapay zeka uygulamalarına öncülük etmek.
4) Büyük veri analitiği, güvenliği ve mahremiyeti çalışmalarını yürütmek.
5) Kurumlar arası İşbirliğini geliştirmek ve kamuda veriye dayah etkin karar alma süreçlerini oluşturmak amacıyla kamu veri sözlüğü hazırlık çalışmalarını koordine etmek.
6) Ulusal düzeyde açık veri konusunda strateji geliştirmek ve koordinasyonu sağlamak.
7) Kamu verisinin paylaşılması amacıyla ulusal Açık Veri Portalini kurmak ve işletmek, kamu kurumlarının Portale veri aktarımına ilişkin usul, esas ve standartları belirlemek.
8) Türkiye'nin veri depolama, işleme ve İletimi faaliyetleri için bölgesel bir merkez olarak konumlandırılmasına yönelik politika ve strateji önerilerinde bulunmak.
9) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

e) Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı:
1) Ofisin görev alanına giren konularda uluslararası kuruluşlar ve ülkelerle İlişkileri yürütmek, ülkemizi temsil etmek ve koordinasyonu sağlamak.
2) Uluslararası kuruluşların çalışmalarına katılmak, alınan kararların uygulanmasını takip etmek ve gerekli koordinasyonu sağlamak.
3) Ofisin yurtdışındaki tanıtım etkinliklerinin organizasyonu konusunda çalışmalar yürütmek.
4) Ofisin görev ve sorumluluk alanına giren konulardaki uluslararası anlaşma, sözleşme ve diğer hukuki metinlerin imzalanması ve/veya onaylanmasına yönelik süreci ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde takip etmek.
5) Ofisin yurtdışı temsilcilikleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
6) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

f) Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı:
l) Ofisin bilgi ve iletişim teknolojileri ve siber güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili hizmetlerini yürütmek.
2) Ofisin internet sayfaları, elektronik imza ve elektronik belge uygulamaları ile ilgili teknik çalışmaları yapmak.
3) Ofisin görev alanıyla ilgili bilgi bankalarının oluşturulmasına yönelik teknik çalışmaları yürütmek ve ilgili sistemleri yönetmek.
4) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

g) Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanlığı:
I) Ofisin insan kaynağı politikası ve planlaması konusunda çalışmalar yapmak, tekliflerde bulunmak, personel istihdamını sağlamak ve personelin özlük işlemlerini yürütmek.
2) Ofis personelinin yetiştirilmesi için gerekli eğitim faaliyetlerini yürütmek.
3) Ofisin mali işlerle İlgili hizmetlerini yürütmek.
4) Ofisin yapım, satın alma, kiralama, bakım ve onarım, sağlık ile diğer idari hizmetlerini yürütmek, taşınır ve taşınmaz kayıtlarım tutmak.
5) Ofisin kurumsal iletişim süreçlerini yürütmek.
6) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

ğ) Hukuk Müşavirliği:
I ) 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre hukuk birimlerine verilen görevleri yapmak.
2) Dijital dönüşüm alanında ihtiyaç duyulan düzenlemeler veya ulusal mevzuatın uluslararası düzenlemelere uyumlaştırılması kapsamındaki mevzuat çalışmalarının koordinasyonunu sağlamak.
3) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber