Anayasa çalışmaları emekliyi umutlandırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2007 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, hazırlanan Anayasa değişikliği paketinde emeklilere de sendika hakkı tanınmasını istedi.

Orhan, başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok çağdaş ülkedeki gibi Türkiye'de de emeklilere sendika hakkı tanınmasının, sivil demokratik anlayışın doğal bir sonucu olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yıllardır sendikal haklara kavuşmayı bekleyen emekli, dul ve yetimlerinin haklı demokratik talebinin, hazırlanan Anayasa değişikliği paketinde yer almasını talep ettiklerini belirten Orhan, söz konusu düzenlemeyi yapabilmek için başta dernekleri olmak üzere, emekli kesimi temsil eden kuruluşlarla sağlıklı bir diyalog ortamı kurulması ve AB standardında sendikal haklar için titiz bir çalışma başlatılması gerektiğini kaydetti.

Orhan, şöyle konuştu:

''Anayasamızın 'sendika kurma hakkını'' düzenleyen 51. maddesindeki, 'Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir' hükmüne eklenecek 'emekliler' ifadesi bu sorunu çözmeye yetecektir.

Emeklilerin ekonomik ve sosyal haklarının daha iyi duruma yükseltilmesinde son derece faydalı olacağına inandığımız sendikal mücadele için hükümetin de aynı samimiyeti ve kararlılığı göstereceğine inanıyoruz. Çünkü güçlü bir sivil toplum yapısına ulaşabilmenin yolu, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla doğru anlaşılmasından ve doğru işletilmesinden geçer. Umuyor ve diliyoruz ki gerçek anlamda bir demokratik reform olur ve gerekli anayasal düzenleme yapılarak emeklilerimize de sendika hakkı tanınır.''

Orhan ayrıca, yapılacak yeni düzenlemelerle, aileleriyle birlikte sayıları 25 milyonu bulan emeklilerin AB normlarına ve çağdaş dünya standartlarına yakışan şekliyle, Ekonomik ve Sosyal Konsey'de temsil hakkına sahip olmasını istediklerini kaydetti.

Bu demokratik talepleri her fırsatta yıllardır dile getirdiklerini ve getirmeye devam edeceklerini dile getiren Orhan, ''Emeklinin sorunlarının her platformda dile getirilmesi görevini tam anlamıyla yerine getirmek için başlattığımız hak arama mücadelemizde demokratik haklarımızın yükseltilmesi her zaman önceliklerimiz arasında yer almıştır ve almaya da devam edecektir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber