Aygün: Fahiş zam yapanı bana şikayet edin

Haber Giriş : 04 Eylül 2007 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ATO üyesi işyerlerini, Ramazan ayını fırsat bilerek gıda ürünlerine gereksiz zam yapmamaları konusunda uyardı. Aygün tüketicilerden de fahiş zam yapanları ATO'ya bildirmelerini istedi.

Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, bazı spekülatörlerin kuraklık ve Ramazan fırsatçılığı yapabileceklerine ilişkin iddialara dikkat çekti. Ramazan'ın çok özel bir ay olduğunu vurgulayan Aygün, ?Bu kutsal ayı bahane ederek fiyat artırmak en hafif tabiriyle vurgunculuktur. Aynı zamanda hem günah hem de ahlak dışı bir tutum olur. Ankara Ticaret Odası üyelerinin böylesine ticaret ahlakına da sığmayacak bir tutum içerisine gireceğini sanmıyorum? dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ın ürün stoku yapanları belirleyeceklerini açıkladığını vurgulayan Aygün, Ziraat Odalarını, stok yaparak gıda fiyatlarının artmasına yol açanları Ankara Ticaret Odası'na bildirmelerini istedi. Aygün, ATO'nun fırsatçılara karşı elindeki tüm yasal olanakları kullanacağını ifade etti.

-"ŞİKAYET EDİN"-

Aygün, tüketicilere satış noktalarındaki fiyatlara bakarak bilinçli bir şekilde alış veriş yapmalarını önerdi. Aygün, ?Gıda başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde ilk denetimi yapacak olanlar tüketicilerdir. Tüketicilerimiz de alış verişlerinde dikkatli olmalı, bilinçli bir alıcı gibi davranmalı, ürün fiyatlarına (nasıl olsa alacaklar) rahatlığıyla fahiş zam yapanlardan alışveriş yapmamalıdır. Piyasada ilk denetim görevi tüketicilerimizindir? dedi.

-?GIDADA HER ZAMAN ÇARPIK FİYAT OLUŞUMU VAR?

Hal Yasası'ndaki eksiklikler ve alt yapıdaki yetersizlikler yüzünden gıdada sadece Ramazan döneminde değil her zaman çarpık bir fiyat oluşumu yaşandığını vurgulayan Aygün, bu nedenle de tarım ürünlerinin üreticiden tüketiciye gelinceye kadar fiyatının birkaç kat artabildiğini vurguladı. Aygün bunun önüne geçilebilmesi için tarım ürünlerinin tarladan üreticiye ulaşıncaya kadar geçtiği zincirin gözden geçirilerek, fiyat çarpıklığına yol açan halkaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu.

Türkiye'deki soğuk hava deposu zincirinin yetersiz olması yüzünden özellikle sebze ve meyvede arzın mevsimlere göre çok büyük farklılıklar gösterdiğini ve bunun da ister istemez yüksek fiyat değişikliklerine yol açtığını belirten Aygün, şöyle dedi:

?Bazı tarım ürünlerinin fiyatında yaz ve kış ayları arasında 10?15 kata varan farklılıklar olabilmektedir. Oysa iyi bir soğuk hava deposu zinciriyle bu sorunun önüne geçilebilir. Arzın arttığı aylarda arz fazlası ürün soğuk hava depolarında depolanarak, arzın azaldığı aylarda piyasaya çıkarılarak hem fiyatlardaki yüksek dalgalanmanın önüne geçebiliriz hem de üreticimizi ve tüketicimizi koruyabiliriz. Eğer bu sistemi kısa sürede kuramazsak, üreticimizi de tüketicimizi de spekülatörlerin insafına bırakmaya devam ederiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber