İşçi'nin Nakli Olur mu?

Akşam gazetesi yazarı Sayın Ali Tezel'in bir yazısını bugün sitemize alıntıladık. Sayın Tezel, "Belediye işçileri de tayin-nakil olabilir" başlıklı yazısında, işçilerin de memurlar gibi kolaylıkla nakil olabileceğini belirtmekte; işçilerin nakilini anlatırken de muvafakata değinmekte ve işçilerin muvafakat verilmesi halinde belediyeler arasında geçiş yapabileceğini söylemektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Eylül 2007 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Tezel'in söz konusu yazısına, okurlarımızdan da eleştiri gelmiş olup, yanlış bir bilginin oluşmasını önlemek amacıyla bazı açıklamalar yapmak gereği duyuyoruz.

Öncelikle şu hususu açık olarak belirtmek gerekmektedir: İşçilerin kurumlar arası nakline cevaz veren bir mevzuat düzenlemesi bulunmamaktadır. Zaten uygulamada da, kamu kurumları işçi alımlarında nakil veya muvafakat yoluna başvurmamaktadır. Bu nedenle sayın Tezel'in yazısında yer alan "Sevgili işçi kardeşlerim kim demiş, memurlara nakil tayin hakkı var da işçilere yok diye. Kamu işçilerine de nakil ve tayin hakkı var....Dilekçeyi verdiğiniz yer sizin gelmenizi istiyorsa, Yenice Belediyesi'nden sizin için muvafakatname (izin) isteyecek. İzin verilirse de istediğiniz yere tayin nakil olacaksınız hem de tüm hak ve borçlarınızla birlikte." gibi bölümlere katılmıyoruz.

4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabii olarak çalışan personel işçi olarak adlandırılmaktadır. İşçi statüsünde istihdam edilen personelin bir kamu kurum ve kuruluşundan diğer kamu kurum ve kuruluşunun kadrosuna naklen atanmasına ilişkin olarak bir düzenleme bulunmamaktadır.

Ancak, işçilerin kamuya alınmasını düzenleyen Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliğin 12. maddesinde sınavsız işe alınmada istisnalar sıralanmıştır. Buna göre işçi olarak çalışan bir kişi kendisini işçi olarak atamak isteyen bir kamu kurumu var ise KPSS'ye tabi olmaksızın bu kamu kurumundaki işçi kadrosuna atanabilmektedir. Fakat, bu atama sayın Tezel'in yazısında belirttiği gibi muvafakat işlemleri ile olmamaktadır.

İşçinin, bu şekilde yeni kurumda işe başlaması halinde mülga 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi hükmü uyarınca alacağı kıdem tazminatında kamuda geçen bütün hizmet süreleri esas alınmakta olup işçinin kıdem tazminatı yönünden bir kaybı bulunmamaktadır. Yargıtay kararları bu yöndedir.

İşçinin naklinin olup olmadığı çok sorulan bir soru olduğu için, 26 Ocak 2002 tarih ve 24652 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7 seri No'lu 2002 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatının 5.3. maddesinde bu konuya değilmiştir. Eski bir mevzuat düzenlemesi olmasına rağmen, ilgisi nedeniyle bu tebliğdeki hükmü buraya alıntılıyoruz. Hüküm şu şekildedir:
"...mevcut personel yasalarında sürekli işçilerin kurumlararası nakline ilişkin bir düzenleme yer almadığından, kurumlararası işçi nakli mümkün değildir. Bu nedenle, kamu kurum ve kuruluşlarınca kurumlararası işçi nakli talebinde bulunulmaması gerekmektedir."

Daha önceki konuya dair soru ve cevaplarımız için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber