Vergisi ödemeyenin herşeyine el konulacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Eylül 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, vergi borcunu zamanında ödemeyene acımayacak. Vergisini ödemeyenin evi ve arabası haczedilecek, alacaklarına el konulacak, yurtdışına çıkış yasağı daha aktif uygulanacak.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelindeki tüm vergi dairelerine gizli bir yazı göndererek şok vergi operasyonu başlattı. Operasyon, vergisini zamanında ödemeyen tüm mükellefleri kapsıyor. Operasyon çerçevesinde, vergisini zamanında ödemeyen mükelleflerin ev ve araçları haczedilecek, alacaklarına el konacak ve yurtdışına çıkış yasağı daha aktif uygulanacak. Mal bildiriminde bulunmayan mükelleflerin de hapsi istenecek.

EN BÜYÜK OPERASYON

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gönderilen ve ?tahsilatın hızlandırılması? başlığı taşıyan üç sayfalık resmi yazıyla başlatılan operasyon, bugüne kadarki en büyük vergi operasyonu olarak niteleniyor. Yetkililer, söz konusu operasyonun bir defaya mahsus olmadığını, bu yolla kalıcı bir sistem kuracaklarını belirtirken, ?Cari dönemde kimseye vergi borcu taktırmayacak bir tahsilat sistemi kurduk ve düğmeye bastık. Bundan böyle vergi daireleri tahsilat konusunda daha aktif olacak? dediler. Gelir İdaresi, operasyonu gerçekleştirecek denetim elemanlarına yönelik olarak Antalya'da kapsamlı bir eğitim programı yürütüyor.

TELEFONLA ARANILACAK

Türkiye genelindeki yaklaşık 450 vergi dairesi müdürlüğü, yeni tahakkuk eden vergilerle daha önce ödenmemiş vergi borçlarıyla ilgili olarak mükelleflere önce ?ödeme emri? gönderecek. Ödeme emrinde borcun zamanında ödenmesi istenecek. Vade dolmadan tüm mükellefler tek tek telefonla aranarak borçların zamanında ödenmesi gerektiği son kez hatırlatılacak ve cezai yaptırımlar konusunda gerekli uyarılar yapılacak. Operasyon, tüm bu uyarılara rağmen borcunu vadesinde ödemeyenlere uygulanacak. Ödeme emirleri tebliğ edildikten ve kanuni süre geçtikten sonra borcunu ödemeyenlere yönelik hızla haciz varak aları düzenlenecek. Ardından da borçluların tespit edilen veya mal bildirimi ile beyan ettikleri mallar üzerine haciz uygulanacak. Ayrıca mal bildiriminde bulunmayan borçlular için hapsen tazyik talebinde bulunulacak.

ARAÇ VE EVLERE HACİZ

Öncelikle, mükelleflerin VEDOP yoluyla tespit edilen araçları hızla haczedilecek. Ardından fiili haciz uygulanarak araçlar bağlanacak. Araç hacizleri için araç muayene istasyonlarından da yararlanılacak. Araçlarla birlikte borçluların üzerine kayıtlı gayrimenkuller de tespit edilerek haciz ve ardından hızla satış işlemleri başlatılacak. Ancak, araç ve gayrimenkullerin satışı öncesinde borçlulara son bir kez daha ödeme uyarısı yapılacak. Araç ve gayrimenkullerin yanı sıra, borçlu mükelleflerin üçüncü kişilerden alacaklar da tespit edilecek ve onlar üzerine de haciz yürütülecek. Bu mükelleflerin emanetteki paralarına el konulacak. Ayrıca yurt dışı çıkış yasağı uygulanması gereken ancak bugüne kadar uygulanmayan mükellefler tespit edilerek yasak işler hale getirilecek.

HAFTALIK RAPOR

Gelir İdaresi Başkanlığı, 450 vergi dairesi müdürlüğünün gerçekleştirdiği operasyonu yakından izleyecek. Müdürlükler, borcunu ödemeyen mükelleflerin sayısı, haczedilen araç ve gayrimenkuller, el konulan paralar ve yurt dışı çıkış yasağı uygulanan mükelleflere ilişkin tüm verileri her hafta manyetik ortamda başkanlığa bildirecek.

32 MiLYAR YTL'LİK VERGİ TAHSiLATI HEDEFLENİYOR

Maliye'nin tahsilatı hızlandırma operasyonu yaklaşık 32 milyar YTL'lik bir vergi alacağının zamanında tahsil edilmesini hedefliyor. Maliye'nin son verilerine göre, şu ana kadar mükelleflere 89 milyar YTL civarında vergi borcu çıkarılmasına karşın, kasaya giren vergi tutarı 70 milyar YTL'de kaldı. Mevcut tahsilat oranında değişiklik olmaması halinde yıl sonunda tahsili geciken vergi alacağı tutarı 32 milyar YTL'ye kadar çıkabilecek. Maliye, tahsilatta yapacağı hızlandırmayla 158 milyar YTL'lik vergi hedefine eksiksiz ulaşmayı planlıyor. Ancak hedefte sadece cari dönemdeki vergiler değil, geçmiş dönemden kalan ?canlı? vergi alacakları da bulunuyor. Operasyon, hem mevcut vergilerin ödenme hızını yükseltecek hem de eski borçların tahsilatını sağlayacak.

200 BİN MÜKELLEF

Maliye'ye kayıtlı halen gelir vergisi, basit usul, gayrimenkul sermaye iradı ve kurumlar vergisi olmak üzere toplam 3 milyon 809 bin mükellef bulunuyor. Ayrıca, KDV mükelleflerinin sayısı da 2.2 milyonu aşıyor. Maliye, yeni sistemle bütün bu mükelleflerin vergisini zamanında ödemelerini sağlayacak. Ancak, operasyon esas olarak vergisini zamanında ödememe alışkanlığı kazanan 200 bin civarındaki mükellefi hedef alacak. Haciz operasyonları işte bu guruba yoğunlaşacak.

Erdoğan SÜZER / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber