Devlette en fazla yolsuzluk Ankara'da, tedavi giderlerinde ise İzmir başı çekiyor

Haber Giriş : 01 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye müfettişleri yılın ilk 6 ayında devlette 63 trilyon liralık yolsuzluk yapıldığını belirledi

Maliye Bakanlığı Muhasebat Kontrolörleri'nin ilk 6 aylık faaliyet raporu ortaya ürkütücü bir tablo çıkarıyor. Devlet kurumlarının harcamalarında yapılan yolsuzluk ve usulsüzlükten kaynaklanan Hazine zararının 63 trilyon 302 milyar 760 milyon lira olduğunu tespit etti. Bu sonuç, yolsuzluğun kat ve kat artış gösterdiğini net şekilde ortaya koyuyor.

Kontrolörler, bu yılın ilk 6 ayında, 6 ilde; Ankara, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Giresun ve Van, 41 kurum denetlediler. Ve 63.2 trilyonluk yolsuzluk rakamı tespit ettiler. Rapora göre, yolsuzluk ve usulsüzlükle meydana gelen Hazine zararının 58.1 trilyon lirası gelir kesintilerindeki usulsüzlüklerden kaynaklanırken, 3.2 trilyon lirası ihalelerde, 1 trilyon lirası personele verilen harcırah ve fazla ödemelerden kaynaklandı. Önceki gün Muhasebat Genel Müdürlüğü'ne sunulan raporun önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

2003 yılında kontrolörler tüm yıl boyunca toplam 50 şehirdeki 153 birimde denetim yapmış ve 13.1 trilyonluk yolsuzluk tespit etmişti. 2004 yılı Ocak-Haziran döneminde denetlenen 41 birimde tespit edilen 63 trilyon 302 milyar 760 milyon liralık yolsuzluk ve usulsüzlüğü değerlendiren Maliye Bakanlığı yetkilileri, bunun 12 trilyon 660 milyar lirasının kamu görevlilerinin ''zimmet veya görevi kötüye kullanma'' sı nedeniyle oluştuğunu belirttiler. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, söz konusu Hazine zararının 50.6 trilyon lirası ise kamu kurumlarındaki ''devlet alımına fesat karıştırma, görevi ihmal, resmi evrakta sahtecilik, emniyeti suiistimal ve kaçakçılık gibi suçlardan kaynaklandı. Yolsuzluk faturasının en yüksek tutarı Merkez Saymanlık Müdürlükleri'nde tespit edilirken, bunu Döner Sermaye Saymanlıkları izledi. Yolsuzluk faturasının diğer kalemleri ise Özel ve Katma Bütçeli Kuruluşlar ve Mal Müdürlükleri'nden geldi.

Ankara birinci...
Kontrolörlerin raporunda, ilk 6 ayda yolsuzluk ve usulsüzlükle en fazla Hazine zararı Ankara'da tespit edildi. Buna göre toplam 63 trilyon 302 milyar 760 milyon liralık yolsuzluk ve usulsüzlüğün 60.8 trilyon lirası Ankara'da meydana geldi. Böylece toplam zarının yüzde 96'sına neden olan Başkent Ankara ilk 6 ayın yolsuzluk birincisi oldu.

Tedavi yolsuzluğunda İzmir
Kurumların tedavi harcamalarında yapılan yolsuzluk ve usulsüzlüklerde 6 şehir arasında İzmir başı çekti. İzmir'de 369.5 milyar liralık Hazine zararı tespit edilirken, Giresin 193.9 milyar lirayla ikinci, Ankara 167.7 milyar lirayla üçüncü, İstanbul 125.3 milyar lirayla üçüncü sırada yer aldı.

43 kamu görevlisine suç duyurusu
67 kişilik muhasebat kontrolörleriyle yapılan denetim sonucunda 203 rapor yazıldı. Raporlarda 43 kamu görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Buna göre, zimmet suçundan 1, devlet alım ve satımına fesat karıştırmaktan 5, görevi ihmal suçundan 4, görevi kötüye kullanma suçundan 26, resmi evrakta sahtecilikten 3, emniyeti suiistimalden 2, kaçakçılıktan da 2 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Raporda ayrıca 44 kişi hakkında disiplin cezası istenirken, 15 kamu görevlisine ise idari ceza önerildi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber